top of page

5 τρόφιμα που δεν θα αγόραζε ένας διατροφολόγος


Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας με τους ρυθμούς που ζούμε, το καθημερινό τρέξιμο, τις υποχρεώσεις και το στρες, διαθέτουμε ελάχιστο χρόνο να σκεφτούμε καθαρά πώς να οργανώσουμε τη ζωή μας. Και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι της διατροφής μας. Τι θα φάμε, τι θα ψωνίσουμε και τι θα μαγειρέψουμε. Γιαυτό και έκανα μία λίστα με τρόφιμα τα οποία ποτέ δεν θα αγόραζα από το σούπερ μάρκετ εξηγώντας τους λόγους που αποφεύγω να τα βάλω στο καλάθι για το ταμείο.


Αναψυκτικά διαίτης


Όλοι μας τα ξέρουμε, τα γνωρίζουμε και όλοι μας τα έχουμε δοκιμάσει. Σε πολλές περιπτώσεις σε πιάνει η λιγούρα να πιεις ένα ποτήρι από το αγαπημένο σου έτσι απλά στο άσχετο, ενώ πολλά από αυτά σου προκαλούν εθισμό και δεν μπορείς με τίποτα να φανταστείς το γεύμα σου ή το ποπ κορν δίχως αναψυκτικό. Πλούσια σε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που πυροδοτούν την έκκριση ινσουλίνης ανεβάζοντας τον κίνδυνο για διαβήτη ενώ αυξάνεται η μέση κατανάλωση αναψυκτικών αφού έχεις την ψευδαίσθηση ότι είναι διαίτης άρα έχει το περιθώριο να πιεις παραπάνω. Μέγα λάθος.


Μπάρες δημητριακών.

Λαχταριστό σνακ που κρύβει διάφορους κινδύνους. Τις περισσότερες φορές δεν είναι καν ολικής αλέσεως. Μπορείς να διαβάσεις τις πλαϊνές ετικέτες και αν τα δυο πρώτα συστατικά δεν είναι ολικής άλεσης, τότε πέσατε θύμα παραπλάνησης. Εάν ένα από τα πρώτα συστατικά είναι ρυζάλευρο, τότε μιλάμε για επεξεργασμένο σιτάρι που όχι μόνο καμία σχέση δεν έχει με την ολική άλεση, αλλά κάνει και κακό. Επιπλέον μεγάλη προσοχή στη "ρίζα κιχωρίου" που πολλές μπάρες εμπεριέχουν γιατί προκαλεί φουσκώματα στο έντερο. Σαν λύση μπορείς πολύ εύκολα να να φτιάξεις τις δικές σου μπάρες δημητριακών προσθέτοντας μαύρη σοκολάτα, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα μιας που πολλές από τις μπάρες στο εμπόριο δεν περιλαμβάνουν φρούτα αλλά ένα μείγμα με ζελατίνη, χρωστικές και αρωματικές ύλες.




Προϊόντα σόγιας

Σε περίπτωση που δεν είναι non GMO (μη γενετικά τροποποιημένη) τότε είναι... Δυστυχώς η μεταλλαγμένη σόγια εμπεριέχεται σε μία τεράστια γκάμα τροφίμων γιαυτό καλό είναι να κοιτάζετε τα συστατικά πριν αγοράζετε κάτι.



Προϊόντα καλαμποκιού.

Όπως και η σόγια έτσι και το καλαμπόκι είναι ένα φυτό το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζουμε αν περιέχουν παράγωγα γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας ή καλαμποκιού και σε τι ποσότητα. Με εξαίρεση φυσικά τα προϊόντα με την σήμανση "no GMO". Το καλαμπόκι γενικά θεωρείται πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή απλά η υπερβολική κατανάλωση του ακόμη και η έμμεση μέσω των τροφών που εμπεριέχεται αυξάνει απότομα το ζάχαρο στο αίμα.


Κονσέρβες

Με το που σκέφτομαι κονσέρβες στο μυαλό μου έρχονται τρεις λέξεις. Αλάτι, ζάχαρη και συντηρητικά. Τα τρία απαραίτητα συστατικά για την συντήρηση της εκάστοτε τροφής μέσα στο μεταλλικό δοχείο. Μία μελέτη εξέτασε 78 διαφορετικές κονσέρβες τροφίμων και έδειξε ότι υπήρχαν μικροποσότητες BPA στην περιεχόμενη τροφή σε πάνω από το 90% αυτών. Επίσης, κατέστησε σαφές ότι η κατανάλωση κονσερβοποιημένων τροφών είναι η κύρια αιτία έκθεσης ενός ατόμου στην BPA. Αν και τα στοιχεία δεν είναι σαφή, ορισμένες μελέτες σε ανθρώπους έχουν συνδέσει την BPA με προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου-2 και ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία. Τις περισσότερες φορές που θα επιλέγαμε να αγοράσουμε κονσέρβα είναι επειδή θα θέλαμε να καταναλώσουμε ψάρι. Η διαφορά στη τιμή συν ότι δεν αφιερώνεις παραπάνω χρόνο στο μαγείρεμα την κάνουν πιο δελεαστική στα μάτια μας από το φρέσκο ψάρι. Επένδυσε λίγο παραπάνω χρήματα και συνδύασε το με νέα μπαχαρικά που δεν έχεις δοκιμάσει στο παρελθόν. Θα με θυμηθείς.



Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page