top of page

6 τύποι ανθρώπων που δεν βλέπουν αποτελέσματα

Μήπως είσαι ένας από αυτούς;

Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να δουν αποτελέσματα. Απλώς δεν φαίνονται ικανοί να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μα γιατί? Έχουν όλοι μόνο την ίδια ατυχή γενετική; Εδώ είναι αυτό που κανείς δεν θέλει να μιλήσει: Αυτοί που ποτέ δεν βλέπουν τα αποτελέσματα συχνά έχουν τη συνήθεια να σκέφτονται με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο. Ακόμη και αν αυτός ο τρόπος έχει δουλέψει στο παρελθόν (μιας που οι παράμετροι ήταν διαφορετικοί, ηλικία, ψυχολογία κτλ) Αυτό το συγκεκριμένο σκεπτικό τους, τους επιτρέπει να συνεχίζουν να μην βλέπουν τα αποτελέσματα που θέλουν.

Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με αυτά τα ζητήματα, έτσι ώστε οι περισσότεροι να μπορούν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, ελπίζοντας στην υιοθέτηση μία υγιέστερης κατεύθυνσης.


1. Ο τύπος που έχει τραυματιστεί στο παρελθόν

Διυλίζει τον κώνωπα...με τον τραυματισμό που είχε πριν από μια δεκαετία. Φυσικά οι τραυματισμοί αποτελούν ένα πολύ σημαντικό παράγοντα για να μην αθληθείς ειδικά όταν δεν έχεις πλήρως αναρρώσει. Επίσης όμως αποτελεί και μία εξαιρετική δικαιολογία για να καθίσεις αδρανής στον καναπέ. Έρευνες δείχνουν ότι (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27632842) με την άσκηση έχεις μεγάλα οφέλη για την αποκατάσταση των τραυματισμών / πόνων.

Εκτός από κάποιες σοβαρές εξαιρέσεις, ο καθένας μπορεί να βρει μια άσκηση χωρίς πόνο για κάθε μέρος του σώματος. Ακόμη και σε χειρότερα σενάρια, μπορείτε ακόμα να εκπαιδεύσετε άλλους μύες ενώ αφήνετε τον τραυματισμό σας να θεραπεύεται. Η εκγύμναση ενός άκρου ενώ το τραυματισμένο αναρρώνει μπορεί ακόμη και να ενισχύσει τη δύναμη και στα δύο (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29357520)


2. Ο τύπος που θα ξεκινήσει μετά από κάποιο μεγάλο γεγονός

Υπόσχεται να αρχίσει να γυμνάζεται και να τρώει υγιεινά μετά από ένα συγκεκριμένο γεγονός. Θα μπορούσε ακόμη και να ξεκινήσει τη Δευτέρα...Προφανώς περιμένει μέχρι να βολευτεί στην καινούρια του εργασία, μετά τις διακοπές, μετά το Σαββατοκύριακο, μετά το γάμο του αδελφού του, μετά την βάφτιση της ανιψιά του, μετά το ντους της αδελφής του ή μετά το Σαββατοκύριακο. Ο κατάλογος συνεχίζεται ... επί χρόνια και χρόνια...Να σου πω ποια είναι όντως η πραγματικότητα ;Η ζωή δεν θα αλλάξει τους ρυθμούς της...Πάντα θα τρέχει και θα προχωράει.. Νέοι άνθρωποι θα μπουν στη ζωή σας τον επόμενο μήνα. Οι ευθύνες θα συσσωρε ύονται κάθε εβδομάδα. Θα υπάρχει πάντα ένα άλλο γεγονός ή η εποχή που πλησιάζει γρήγορα. Το να σκέφτεστε ότι το πρόγραμμά σας γίνεται πιο ελεύθερο καθώς προχωράτε στη ζωή είναι σαν να σκέφτεστε ότι τα μαλλιά σας θα μεγαλώνουν παχύτερα καθώς πλησιάζετε τα 60 σας. Αυτό είναι ένας χαριτωμένος ευσεβής πόθος... Ξεκίνα σήμερα! Τώρα!


3. Ο επιλεκτικός ή περίεργος στο φαγητό

"Μου αρέσουν μόνο δύο φρούτα και όλα τα λαχανικά έχουν γεύση σαν σκουπίδια!" "Ποιος τρώει φαγητό κουνελιών;"Το πόσιμο νερό είναι άνοστο, προτιμώ να πίνω αναψυκτικά ή ενεργειακά ροφήματα". Κοίταξε να δεις, αν ανήκετε στη κατηγορία αυτή ίσως νομίζετε ότι αυτοί που προσέχουν τη διατροφή τους είναι περίεργοι, που πηδούν από τη χαρά τους όταν βλέπουν στήθος κοτόπουλου και μπρόκολο.

Επέτρεψε μου να διευκρινίσω κάτι. Οι fit άνθρωποι (ας το γράψω ξενόγλωσσα) μπορούν να εκτιμήσουν ακριβώς τα ίδια τρόφιμα με όλους. Μας πέφτουν τα σάλια με τη μυρωδιά της τηγανιτής πατάτας, του γύρου χοιρινού και της black forest (και οποιασδήποτε σοκολατίνας). Αλλά τρώμε έτσι όπως τρώμε γιατί αυτός ο τρόπος διατροφής είναι πιο σημαντικός από μια γρήγορη έκρηξη ντοπαμίνης που δημιουργείται από την κατανάλωση της λιχουδιάς μας.

Υπάρχουν τρόποι ώστε να κάνεις σωστές επιλογές και να επωφεληθείς από την πρόσληψη πολλών περισσότερων θρεπτικών συστατικών και πολύ λιγότερων θερμίδων. Φυσικά και δεν θα έχει ακριβώς την ίδια γεύση με την αγαπημένη σου πίτσα. Υπάρχουν αμέτρητα βίντεο στο ίντερνετ με υγιεινές συνταγές, παραλλαγές γνωστών πιάτων ενώ τα μπαχαρικά που μπορείς να δοκιμάσεις δεν έχουν τελειωμό.


4. Ο τύπος που σκέφτεται ότι η εργασία του μετράει ως προπόνηση

Η γενικά σκληρή δουλειά (ή και χειρωνακτική) είναι πολύ διαφορετική από την προπόνηση που απαιτείται για να αναπτυχθεί ο μυς σας και να φανεί. Το "εργοτάξιο" είναι η δουλειά σου, όχι η προπόνησή σου. Ναι, μπορείτε να σηκώσετε βαριά πράγματα, να κάψετε αρκετές θερμίδες και να χτυπήσετε από αυτή την εργασία, αλλά εξακολουθεί να μην μετράει ως πραγματική προπόνηση. Μια πραγματική προπόνηση δύναμης που παράγει αποτελέσματα περιλαμβάνει μυϊκές συσπάσεις σε σετ και επαναλήψεις.. Εκπαιδεύεται το σώμα σας μέσω από ποικίλα μοτίβα (πολλά από τα οποία δεν εκτελούνται στην εργασία). Βρείτε χρόνο για το γυμναστήριο, ακόμη και αν έχετε μια επίπονη δουλειά. Μόνο μερικές εβδομαδιαίες ώρες στην αίθουσα με τα βάρη είναι αρκετές. Κάντο να συμβεί.

5. Ο τύπος που τον κατακλύζουν οι σκέψεις

Μιλάμε για εκείνους που ενώ έχουν αρχίσει μια διατροφή και έναν ενεργό τρόπο ζωής πολλές φορές εγκαταλείπουν γρήγορα επειδή ανησυχούν (παράλογα) ότι οι θυσίες που κάνουν είναι μεγάλες και μόνιμες. Τα δίνουν όλα στη προπόνηση, μειώνοντας τις θερμίδες και εγκαταλείπουν τα αγαπημένα τους τρόφιμα, επειδή αισθάνονται ότι το πάθος θα διαρκέσει για πάντα. Και με το που βλέπουν ένα cheesecake ή τις σοκολάτες στο σούπερμάρκετ αρχίζουν το τσιμπολόγημα επειδή ανησυχούν ότι δεν θα το αγγίξει ποτέ τα χείλη τους ξανά. Ακούγεται αρκετά παράλογο, αλλά πολλοί άνθρωποι σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο. Τα καλά νέα είναι ότι οι θυσίες που απαιτούνται για να διατηρηθεί ένα σώμα άλυπο είναι διαφορετικές πολύ λιγότερες από τις θυσίες που χρειάζεται για να φτάσεις εκεί.

Εάν είστε το άτομο που το κατακλύζουν οι σκέψεις, θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται να διατηρήσετε αυτό το Lifestyle για πάντα. Ίσως να μην μπορείτε να έχετε την αγαπημένη σας πίτσα, κρασί ή cheesecake, αλλά θα εξακολουθούν να υπάρχουν μετά τη δίαιτα σας. Και με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να μάθετε πώς να τα έχετε με έναν λογικό τρόπο που σας επιτρέπει να διατηρήσετε τα αποτελέσματά σας. Όπως λέει και η φίλη μου η Mariah "Πρέπει να ηρεμήσετε".


6. Ο Αναζητώντας το Εμπόδιο

Τελευταίος και πιο σύνθετος στη διαχείριση του. Καμία λύση που του προτείνεις δεν τον ικανοποιεί. Θα προτιμήσουν να βρουν (ή και να δημιουργήσουν) εμπόδια από το να δεχθούν μια λύση και να στρωθούν στη δουλειά. Είτε στο κομμάτι της άσκησης είτε στην τήρησης ενός πιο υγιούς τρόπους διατροφής. Παραπονιέται ότι δεν έχει αρκετό χρόνο για να ασκηθεί. Αν σας προτείνουμε τα σαββατοκύριακα, θα σας πουν ότι είναι οικογενειακός χρόνος. Εάν σας προτείνουμε να προπονηθείτε μετά από δουλειά, θα σας πουν ότι είναι πολύ κουρασμένοι. Αν σας προτείνουμε πριν από την εργασία, θα πουν ότι δεν είναι πρωινοί τύποι. Έχουν τον δικό τους χρόνο για όλα και δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα στο πρόγραμμα τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τη δίαιτα. Θα πουν ότι θέλουν μια απλή διατροφή. Αν τους δείξετε πώς να να χαμηλώσουν τους υδατάνθρακες, θα πουν ότι αγαπούν τους υδατάνθρακες πάρα πολύ. Εάν τους δείξετε δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τότε θα πουν ότι αγαπούν το λίπος πάρα πολύ. Τέλος προτείνεται μια ισορροπημένη διατροφή ενώ αναγκαζόμαστε να επιλέξουμε πολύ συγκεκριμένα τρόφιμα (για να εξασφαλίσουμε το θρεπτικό έλλειμμα) ... και θα σας πούνε τρελό επειδή δεν μπορούν να ζήσουν δίχως σοκολάτα ή μπισκότα. Αυτός ο κύκλος διαμαρτυρίας επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. "Εμπειρογνώμονες" που αναζητούν εμπόδια δεν θέλουν λύσεις. Θέλουν περισσότερα εμπόδια για να αποφύγουν το γεγονός ότι δεν επιθυμούν να κάνουν οποιοδήποτε συμβιβασμό ανεξάρτητα από το πόσες λύσεις παρέχονται.



Επίλογος:

Πολλοί άνθρωποι κάθε φορά που διαβάζουν στο ίντερνετ σε κείμενα διατροφής ή γυμναστικής τη φράση "ποια είναι η δικαιολογία σου", προσβάλλονται. Συνήθως είναι τα άτομα που για να υπερασπιστούν την στάση τους και τις συνήθειες τους τείνουν να δημιουργούν μονίμως δικαιολογίες. Η λύση έρχεται με το να πάρουν στα χέρια τους ξανά το δικαίωμα που έχουν πάνω στην υγεία τους και στη σωματική τους διάπλαση. Αυτό ξεκινάει με το να κατανοήσουν ποιο (ή και ποια) από τα παραπάνω προφίλ έχουν. Η πραγματικότητα ενοχλεί πολλές φορές αλλά πρώτα και πάντα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας αν θέλουμε να λέμε ότι σεβόμαστε (αγαπάμε) τον εαυτό μας. Όσο πιο γρήγορα γίνει η αναγνώριση τόσο πιο εύκολο μπορείς να αλλάξεις.



Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page