top of page

Πρόγραμμα για μέγιστη μυϊκή ανάπτυξη

Αν θέλετε να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα πρέπει να προσεγγίσετε την προπόνηση επιστημονικά. Συνοπτικά θα αναφέρω τρεις αιτίες που προκαλούν μυϊκή ανάπτυξη σε όσους γυμνάζονται: μυϊκή ένταση, μυϊκός τραυματισμός και μεταβολικό στρες.

Μυική ένταση

Η "πίεση" που ασκείται στο μυ κατά την διάρκεια των ασκήσεων αντίστασης θεωρείται γενικότερα ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη μυϊκή ανάπτυξη. Η ένταση που δημιουργούμε σηκώνοντας βάρη τραυματίζει το μυ που γυμνάζεται, προκαλώντας το φαινόμενο της "μηχανικής μορφοτροπής". Με απλά λόγια μηχανική μορφοτροπή ονομάζεται η μετατροπή της έντασης στην οποία βρίσκονται οι μυϊκές ίνες σε χημικά σήματα που αυτά με τη σειρά τους ενεργοποιούν βιοχημικά μονοπάτια που επηρεάζουν τον μεταβολισμό. Μέχρι σε ένα σημείο, η αυξανόμενη ένταση οδηγεί και σε αύξηση του αναβολισμού, η οποία είναι ένα τυπικό παράδειγμα της προσαρμοστικής ικανότητας του οργανισμού. Ωστόσο ακόμη και εκεί υπάρχει ένα ανώτατο όριο πέρα από το οποίο τα οφέλη της υψηλής έντασης στην ανάπτυξη των μυών μειώνονται.


Μυϊκός τραυματισμός

Οποιοσδήποτε γυμνάζεται με βάρη έχει νιώσει τους μύες του να πονάνε μετά από έντονη άσκηση. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται καθυστερημένος μυϊκός πόνος και συνήθως παρουσιάζεται 24 ώρες μετά από μία προπόνησης μεγάλης έντασης. Είναι πιο έντονο δύο με τρεις ημέρες μετά την άσκηση. Ο πόνος αυτός προκαλείται από τοπικούς μικροτραυματισμούς στον ιστό του μυ που έχει γυμναστεί. Στη περίπτωση αυτή η άσκηση φθείρει σε περιορισμένο βαθμό τις πρωτεΐνες που προκαλούν τη μυϊκή συστολή και δημιουργεί μικρά "σκισίματα" στην κυτταρική μεμβράνη (σαρκείλημμα). Η αντίδραση του οργανισμού στους μυϊκούς τραυματισμούς είναι παρόμοια με την αντίδραση σε μία μόλυνση, κατά την οποία δημιουργείται οξεία φλεγμονή. Όταν ο οργανισμός αντιμετωπίζει τη βλάβη παράλληλα παράγονται μόρια που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες ενεργοποιούν παράγοντας που επηρεάζουν τη μυϊκή ανάπτυξη. Με αυτόν τον πλάγιο τρόπο, η τοπική φλεγμονή κάνει το σώμα να αντιδράσει, αυξάνοντας το μυϊκό ιστό και αυτή η αύξηση βελτιώνει την αντοχή του μυ στους τραυματισμούς.


Μεταβολικό στρες

Ίσως ο πιο ενδιαφέρον παράγοντας που συσχετίζεται με τη μυϊκή ανάπτυξη είναι το μεταβολικό στρες που δημιουργείται από την άσκηση. Η αύξηση του μεταβολικού στρες μπορεί να γίνει με τη χρήση σφυγμομανόμετρου (ή τυλίγοντας σφιχτά τον μυ με έναν ιμάντα) σηκώνοντας λίγα ή πολλά κιλά. Το μεταβολικό στρες οδηγεί σε μυϊκή ανάπτυξη λόγω της παραγωγής παραπροϊόντων του μεταβολισμού που ονομάζονται μεταβολίτες. Ουσίες όπως το άλας του γαλακτικού οξέος, τα ιόντα υδρογόνου, το φωσφορικό άλας, η κρεατίνη κ.α. ρυθμίζουν έμμεσα τον τρόπο που μεταδίδουν σήματα τα κύτταρα. Εφαρμόζοντας διάφορες στρατηγικές που περιλαμβάνουν τη χρήση "παραδοσιακών προπονητικών μεθόδων" μπορούμε να αυξήσουμε το μεταβολικό στρες και κατά συνέπεια τη μυϊκή ανάπτυξη.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η μυϊκή ένταση, ο μυϊκός τραυματισμός και το μεταβολικό στρες δεν είναι ανεξάρτητα φαινόμενα. Αντίθετα, με τη συνεργική τους δράση βοηθούν στη μεγαλύτερη αύξηση του μυϊκού ιστού. Η μυϊκή σας ανάπτυξη θα μεγιστοποιηθεί μόνο αν η προπόνησή σας συνδυάζει τους παραπάνω παράγοντας με τον καλύτερο τρόπο. Αυτή η άποψη είναι και η βάση του προγράμματος για μέγιστη μυϊκή ανάπτυξη.


Commenti


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page