top of page

Γαρίδες: Πόση διατροφική αξία έχουν τελικά;

Οι γαρίδες είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο αγαπημένα θαλασσινά. Γαριδομακαρονάδες, σαλάτες με γαρίδες μέχρι και ως μεζέ με λεμόνι αποτελούν σκέτη λιχουδιά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι μάλιστα αρκετά υγιεινές, καθώς παρέχουν σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως το ιώδιο, που το βρίσκουμε δύσκολα σε άλλες τροφές. Μία μερίδα (85 γραμμαρίων) παρέχει μόλις 84 θερμίδες, εκ των οποίων αυτές που προέρχονται από υδατάνθρακες είναι μηδενικές. Ποσοστό περίπου 90% των θερμίδων της γαρίδας προέρχονται από πρωτεΐνες, ενώ οι υπόλοιπες από λιπαρά. Μία μερίδα γαρίδες παρέχει συνολικά 18 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Επιπλέον, μία μερίδα γαρίδες προσφέρει πάνω από 20 βιταμίνες και μέταλλα, μεταξύ των οποίων ποσότητα 48% των ημερήσιων αναγκών μας σε σελήνιο, ένα μέταλλο που εξουδετερώνει τις φλεγμονές και προστατεύει την καρδιά.


Μία μερίδα γαρίδες δίνει επίσης:


Βιταμίνη Β12: 21% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ)

Σίδηρος: 15% της ΣΗΠ

Φώσφορος: 12% της ΣΗΠ

Νιασίνη (βιταμίνη Β3): 11% της ΣΗΠ

Ψευδάργυρος: 9% της ΣΗΠ

Μαγνήσιο: 7% της ΣΗΠ


Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, οι γαρίδες είναι μία από τις κορυφαίες πηγές ιωδίου, ενός μετάλλου με καθοριστικό ρόλο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και την υγεία του εγκεφάλου. Όσο για τα λιπαρά τους, ανήκουν στην ομάδα των Ω3 και των Ω6 λιπαρών οξέων.

Οι γαρίδες καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Ο κυριότερος τύπος αντιοξειδωτικών που παρέχουν οι γαρίδες είναι ένα καροτενοειδές που ονομάζεται ασταξανθίνη. Συγκεκριμένα, η ασταξανθίνη βρίσκεται στα φύκια που τρώνε οι γαρίδες κι έτσι φτάνει έμμεσα και σε εμάς.

Η ασταξανθίνη προστατεύει από τις φλεγμονές επειδή εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα. Το εν λόγω καροτενοειδές έχει μελετηθεί εκτενώς για τον ρόλο του στην προστασία από ποικίλες χρόνιες ασθένειες. Ενδεικτικά, τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι συμβάλλει στην υγεία των αρτηριών, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος, και παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης. Επίσης, η ασταξανθίνη μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο, καθώς έχει παρατηρηθεί πως η αντιφλεγμονώδης δράση της αποτρέπει τις βλάβες που συχνά οδηγούν στην απώλεια μνήμης και σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.

Πηγή: Healthline

Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page