Διατροφή και αυτοάνοσα
Με τον όρο αυτοάνοσα νοσήματα καλύπτουμε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, των οποίων κοινό χαρακτηριστικό είναι η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος! Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά ασθένειες, ιούς, μικρόβια και μικροοργανισμούς που εισβάλλουν στο σώμα. Οι αυτοάνοσες ασθένειες αναπτύσσονται όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα προσβάλλει λανθασμένα τον υγιή ιστό μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και βλάβη των αρθρώσεων, των νεύρων, του δέρματος, των ιστών, των μυών και άλλων οργάνων.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι ακόμη κι αν κάποιος έχει γενετική προδιάθεση, μπορεί να αποφύγει την εκδήλωση ενός αυτοάνοσου νοσήματος, εφόσον εξαλειφθούν οι παράγοντες που πυροδοτούν αυτή την κατηγορία ασθενειών. Όσο νωρίτερα διαχειριστούν τα αίτια πυροδότησης των αυτοάνοσων, τόσο πιο αποτελεσματικές είναι οι παρεμβάσεις πρόληψης και θεραπείας.
Για την πλειοψηφία των αυτοάνοσων ασθενειών το μεγαλύτερο βάρος για την εκδήλωση τους, αφορά κατά 80% σε μεταβολικούς παράγοντες, που συνδέονται με το lifestyle και τη διατροφή.
Ιατρικές εξετάσεις για εντοπισμό Αυτοάνοσων Νοσημάτων
Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού, είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση ενός αυτοάνοσου και οδηγούν σε βελτίωση της πορείας της νόσου, σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με αυτή την ομάδα ασθενειών.
Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές βοηθώντας έτσι να αντιμετωπιστούν.
Νόσηση
Συνεχόμενα αυξανόμενος αριθμός μελετών, συνδέει τις ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων με χρόνιες παθήσεις. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι:
Νόσος του Hashimoto και ασθένειες του θυρεοειδούς: σελήνιο, χρώμιο, βιταμίνη D, ψευδάργυρος.
Ψωρίαση: βιταμίνη D, ωμέγα-3.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: βιταμίνη D.
Αλλεργίες, άσθμα: αφυδάτωση, μαγνήσιο, μεταλλικά στοιχεία, ωμέγα-3.
Διαβήτης: βιταμίνη D, μαγνήσιο, χρώμιο.
Σκλήρυνση κατά πλάκας: βιταμίνη D, βαρέα μέταλλα, απαραίτητα αμινοξέα, αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
Καρκίνος του μαστού: βιταμίνη D, ασβέστιο.
Καρκίνος του παχέος εντέρου: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος, βιταμίνη D.
Κολίτιδα και φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
Νόσος του Alzheimer: βιταμίνη Β12, μαγνήσιο.
Αυτισμός: δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα, έλλειψη βιταμίνης D, βιταμίνης Β6 και μαγνησίου, αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
Νόσος του Parkinson: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
Η οριακή χρόνια έλλειψη θρεπτικών στοιχείων ονομάζεται “κρυμμένη πείνα” και είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες πίσω από κάθε ασθένεια.
Η “κρυμμένη πείνα” σε συνδυασμό με:
τη γενετική προδιάθεση
την αυξημένη κατανάλωση “κενών” θερμίδων. Τροφές που παρέχουν θερμίδες χωρίς όμως να έχουν θρεπτική αξία (γλυκά, αναψυκτικά).
την αλλοίωση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού
περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το τοξικό φορτίο
την έλλειψη άσκησης
το στρες
οδηγούν στην εκδήλωση αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών.
Πως μπορεί η Διατροφή να βοηθήσει;
Μελέτες έχουν δείξει πως η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε και D δρουν προστατευτικά έναντι των λοιμώξεων, των φλεγμονών και ασκούν ευεργετική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και ο ψευδάργυρος δείχνουν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αυτοανοσία - προστατεύουν και ενδυναμώνουν τις ανοσοπαθολογικές διαδικασίες.
Ποια στοιχεία της διατροφής μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού:
Ω-3 λιπαρά οξέα (σαρδέλες, σκουμπρί, πέστροφα, σολομός, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κ.α.)
Ελαϊκά λιπαρά οξέα (παρθένο ελαιόλαδο, μαύρες και πράσινες ελιές)
Προβιοτικά
Μηλόξιδο (υδροχλωρικό οξύ –αφομοιώνει τις πρωτεΐνες και ενεργοποιεί τα ένζυμα)
Πράσινα τρόφιμα (σπιρουλίνα, χλωρέλλα, κ.α.)
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (δημητριακά ολικής αλέσεως, ρύζι, φρούτα, γάλα, αυγά, κρέατα, ψάρια, μαγιά μπύρας, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κ.α.)
Μαγνήσιο (σπανάκι, κακάο, ξηροί καρποί, σουσάμι, πίτουρο βρόμης, κ.α.)
Γλουταθειόνη (αντιοξειδωτικό)
Πεπτικά ένζυμα
Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε πως η σωστή διατροφή, δεν συμβάλλει μόνο στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του.
Comments