top of page

7+1 παθήσεις που συνδέονται με το σπλαχνικό λίπος

Η παχυσαρκία αποτελεί μία επιδημία του 21ου αιώνα, που εγκυμονεί διάφορους κίνδυνους για την υγεία μας. Ιδιαίτερα, το κοιλιακό, ή αλλιώς σπλαχνικό λίπος, διαταράσσει την ομαλή λειτουργία των κοιλιακών οργάνων, όπως είναι το συκώτι. Η αυξημένη περίμετρος της μέσης (άνω των 89 εκατοστών στις γυναίκες και άνω των 102 εκατοστών στους άνδρες) υποδηλώνει τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους.

Σπλαχνικό λίπος

Το σπλαχνικό λίπος είναι μεταβολικά ενεργό, μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή, αύξηση των τριγλυκεριδίων και μείωση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης. Βάσει μίας μελέτης που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, τα περιστατικά εγκεφαλικών τριπλασιάστηκαν στις γυναίκες ηλικίας 35-44 ετών, μέσα στην τελευταία δεκαετία, γεγονός που αποδόθηκε στην αύξηση της περιμέτρου της μέσης των γυναικών.

Η παθολογική σημασία της συσσώρευσης κοιλιακού λίπους υφίσταται ακόμη και όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι φυσιολογικός και συνδέεται με μία σωρεία προβλημάτων υγείας.


Καρδιαγγειακά νοσήματα

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, στην οποία οι συμμετέχοντες ήταν περισσότεροι από 15.000, διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν αυξημένο κοιλιακό λίπος διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.

Αρτηριακή Υπέρταση

Η Αρτηριακή Υπέρταση είναι ένα Χρόνιο νόσημα που απεικονίζει το πόσο εντατικά χρειάζεται να εργαστεί η καρδιά μας, προκειμένου να κυκλοφορήσει το αίμα στο σώμα. Το σπλαχνικό λίπος αποτελεί έναν παράγοντα που μπορεί να ευθύνεται για την Υπέρταση.

Σακχαρώδης Διαβήτης

Το αυξημένο κοιλιακό λίπος εντείνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη, κάτι που συντελεί στην εμφάνιση Σακχαρώδους Διαβήτη. Πρόκειται για μία χρόνια ασθένεια, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας αποτελούν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία).

Μεταβολικό σύνδρομο

Το Μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί μία παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ένα συνδυασμό παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, σημαντικότεροι εκ των οποίων είναι η υπέρταση, η κοιλιακή παχυσαρκία, η δυσλιπιδαιμία και οι διαταραχές στο σάκχαρο του αίματος. Οι πάσχοντες από Μεταβολικό σύνδρομο παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, μειωμένη HDL χοληστερόλη και κοιλιακή παχυσαρκία.

Προβλήματα της χοληδόχου κύστεως

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο του σώματος, η βασική λειτουργία του οποίου έγκειται στην αποθήκευση και κυκλοφορία του πεπτικού υγρού, μέσω του κυστικού πόρου, στο λεπτό έντερο, ούτως ώστε να επιτευχθεί η διάσπαση των προσλαμβανόμενων τροφών. Ορισμένα προβλήματα της χοληδόχου κύστεως (Χολολιθίαση, δηλαδή παρουσία πετρών, Κολικός της χοληδόχου κύστης, Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, Δυσλειτουργική χολή) σχετίζονται σημαντικά με το σπλαχνικό λίπος.

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Το ενδεχόμενο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου ενισχύεται λόγω του αυξημένου λίπους στην κοιλιά. Βάσει μίας έρευνας, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με συσσωρευμένο σπλαχνικό λίπος διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Καρκίνος του μαστού

Το κοιλιακό λίπος συνδέεται και με την επίταση του ενδεχόμενου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι η απώλεια κιλών στις γυναίκες συνεπάγεται περιορισμό του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Νόσος Alzheimer

Το σπλαχνικό λίπος δεν αποκλείεται να οδηγήσει στη συρρίκνωση του εγκεφάλου και να ενισχύσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Alzheimer. Μάλιστα, ο κίνδυνος πρόκλησης άνοιας αυξάνεται έως και 3 φορές περισσότερο σε όσους έχουν υψηλό κοιλιακό λίπος συγκριτικά με εκείνους που έχουν λιγότερο σπλαχνικό λίπος.


φαγητό δίαιτα σνακ

Ο ρόλος της Διατροφής Ακριβείας στη μείωση του σπλαχνικού λίπους και στην προαγωγή της υγείας


Η Διατροφή Ακριβείας αποτελεί ένα είδος διατροφολογικής προσέγγισης που βασίζεται στην εξατομίκευση των προβλημάτων. Με γνώμονα το ατομικό γονιδιακό υπόβαθρο, τους δείκτες εξετάσεων, τον τρόπο ζωής και προπάντων τη βιο-διαφορετικότητα του καθενός, παρέχεται ένα πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά, διεξάγονται Εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, κυτταρικού και γονιδιακού επιπέδου, που διερευνούν την ορμονική και μεταβολική κατάσταση του οργανισμού, ανιχνεύουν δείκτες που υποδεικνύουν φλεγμονές, σχετιζόμενες με μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα λίπους και βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του ανθρώπινου σώματος και του τρόπου παροχής των θρεπτικών συστατικών που πραγματικά χρειάζεται.

Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνονται εξατομικευμένα διατροφικά θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν μικροθρεπτικά συστατικά και, αν κριθεί απαραίτητο, ορμονική αποκατάσταση με Φυσικές (Bioidentical) ορμόνες, με σκοπό την ορμονική αποκατάσταση του οργανισμού και τη διόρθωση τυχόν ελλείψεων θρεπτικών ουσιών.

Η Διατροφή Ακριβείας αξιολογεί και παράγοντες, όπως η υγεία του εντερικού μικροβιώματος, τα επίπεδα άγχους και η ποιότητα του ύπνου. Η εξάλειψη του άγχους μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του σπλαχνικού λίπους, καθώς, υπό στρεσογόνες συνθήκες, η μόνιμα αυξημένη κορτιζόλη εντείνει την ανάγκη κατανάλωσης λίπους και σακχάρων, γεγονός που μπορεί να επέλθει και ως επακόλουθο του ελλιπούς ύπνου.

Ένας Διατροφολόγος που ακολουθεί την προσέγγιση της Διατροφής Ακριβείας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους, προτείνοντας την ενσωμάτωση διαφόρων τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής στο καθημερινό διαιτολόγιο. Επίσης, αξιολογείται η ορμονική πολυπλοκότητα του οργανισμού και συστήνεται η αποφυγή τροφών πλούσιων σε σάκχαρα και υδατάνθρακες, διότι οδηγούν σε αντίσταση στην ινσουλίνη και στην καύση του λιπώδους ιστού και κατ’ επέκταση εντείνουν τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.

Σταδιακά, με τις μεθόδους αυτές, συμπληρώνονται οι κυτταρικές ελλείψεις, το κύτταρο προστατεύεται από οξείδωση και φλεγμονές, επανέρχεται η ισορροπία ορμονικού συστήματος και κινητοποιούνται οι σωστές μεταβολικές οδοί, με τελικό επακόλουθο τη ρύθμιση του βέλτιστου σωματικού βάρους, καθώς και την προστασία του ατόμου από Χρόνια, Αυτοάνοσα και Μεταβολικά νοσήματα και ενδεχόμενες λοιμώξεις.


References:

  1. Ghoshal K, Bhattacharyya M (February 2015). “Adiponectin: Probe of the molecular paradigm associating diabetes and obesity”. World Journal of Diabetes. 6 (1): 151–66. doi:10.4239/wjd.v6.i1.151. PMC 4317307. PMID 25685286.

  2. “Processed foods highly correlated with obesity epidemic in the US”. ScienceDaily. Retrieved 2021-03-08.

  3. Sandoval-Insausti H, Jiménez-Onsurbe M, Donat-Vargas C, Rey-García J, Banegas JR, Rodríguez-Artalejo F, Guallar-Castillón P (August 2020). “Ultra-Processed Food Consumption Is Associated with Abdominal Obesity: A Prospective Cohort Study in Older Adults”. 12 (8): 2368. doi:10.3390/nu12082368. PMC 7468731. PMID 32784758.

  4. Ibrahim IA, Abd El-Aziz MF, Ahmed AF, Mohamed MA (2011). “Is the effect of high fat diet on lipid and carbohydrate metabolism related to inflammation?”. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism. 4 (3): 203–209. doi:10.1007/s12349-011-0056-9. S2CID 83758966.

  5. “Abdominal obesity and your health”. Health.harvard.edu. Archived from the original on 2013-03-15. Retrieved 2013-01-05.

  6. “Abdominal fat and what to do about it. Visceral fat more of a health concern than subcutaneous fat”. Harvard Health Publications. Health.harvard.edu. Archived from the original on 2011-09-28. Retrieved 2013-01-05.

  7. “Even a Little Exercise Fights Obesity”. Webmd.com. 2009-11-06. Retrieved 2013-01-05.

  8. “Weight Management”. Washington.edu. 2012-11-26. Archived from the original on February 9, 2013. Retrieved 2013-01-05.

Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page