top of page

7 μύθοι που οι διατροφολόγοι εύχονται να μην υπήρχαν ποτέ

ΟΙ μύθοι είναι σχετικά πολλοί για τη διατροφή.Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί ενώ άλλες αν και έχουν καταρριφθεί οι περισσότεροι συνεχίζουν και τις υποστηρίζουν. Σας παραθέτω μερικά από αυτά που ακούω τις περισσότερες φορές.

Μύθος #1: Κάποια φαγητά έχουν αρνητικές θερμίδες

Μπορεί να έχεις διαβάσει ότι το σέλερι ή ο ανανάς έχουν αρνητικές θερμίδες. Και ενώ το να ακούμε ότι υπάρχουν τροφές με τις οποίες μπορούμε να χάσουμε βάρος αν και αποτελεί αρκετά ελκυστικό, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ουσιαστικά, αυτό που σημαίνει ο όρος «αρνητικές θερμίδες» είναι το γεγονός ότι τροφές αυτές απλά μεταβολίζονται καλύτερα από άλλες ή έχουν πολύ λίγες θερμίδες.


Μύθος #2: Πρέπει να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου κάνοντας cleansing με χυμούς

Αυτή την συνήθεια είναι περισσότερο διαδεδομένοι από τους celebrities, κάτι που κάνουν λίγες ημέρες πριν από μια επίσημη εμφάνιση στο κόκκινο χαλί. Αυτή η «δίαιτα της αποτοξίνωσης» αποτελείται αποκλειστικά από φυσικούς και θρεπτικούς χυμούς. Σκοπός της λεγόμενης “juice diet” είναι να ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό τους. Παρόλα αυτά, αυτού του τύπου οι «γρήγορες δίαιτες» έχουν τελικά ως αποτέλεσμα να σου αυξάνεται το αίσθημα της πείνας και… βρίσκεσαι σε έναν διαρκή εκνευρισμό! Προτίμησε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει και φρούτα και λαχανικά εποχής ενώ μην ξεχνάς την ενυδάτωση και ξεκούραση!

Μύθος #3: Τα ενεργειακά ποτά είναι λιγότερο βλαβερά από τα υπόλοιπα αναψυκτικά.

Τα ενεργειακά ποτά που κυκλοφορούν στην αγορά στόχο έχουν να ανεβάσουν τα επίπεδα ενέργειας σου μέσω ενός μίγματος από αποστάγματα βοτάνων, αμινοξέων και βιταμίνης του συμπλέγματος Β. Αυτό όμως που θα κρατήσει και θα θυμάται το σώμα σου είναι η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης που εμπεριέχουν αφού ένα κουτάκι 500ml δίνει περίπου 280 θερμίδες «καθαρής ζάχαρης», περίπου 100 θερμίδες παραπάνω από την ίδια ποσότητα αναψυκτικού (τύπου Pepsi). Αυτό αναλογεί φυσικά και σε μεγαλύτερη ζημιά για τα δόντια εκτός των άλλων προβλημάτων από την αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης. Προτιμότερο είναι να καταναλώσεις μία κούπα καφέ γλιτώνοντας έτσι την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.


Μυθος #4: Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες

Η πρόσληψη 300 θερμιδών από κοτόπουλο με την πρόσληψη 300 θερμιδών από ένα κέικ δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Το σώμα χρησιμοποιεί και αποθηκεύει τη τροφή αναλόγως με το τι θρεπτικά συστατικά περιέχει η κάθε τροφή και με το πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να την μεταβολίσει. Για παράδειγμα το καλαμπόκι και τα φασόλια περιέχουν έναν υδατάνθρακα που είναι αρκετά δύσκολος να μεταβολιστεί. Γιαυτό και το σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει (κάψει) όλες τις θερμίδες και απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά τους κατά τη διάρκεια της πέψης. Κάτι διαφορετικό ισχύει και για όλες τις πηγές πρωτεΐνης από άπαχο κρέας, οι οποίες για να διασπαστούν και να απορροφηθούν χρειάζονται παραπάνω ενέργεια για την πέψη αυτών των τροφών γιαυτό και αναγκάζεται ο οργανισμός σε ένα μικρό ποσοστό να χρησιμοποιεί το αποθεματικό του. (αυτό που χτίστηκε με γλυκά και λιχουδιές).

Μύθος #5: Το γιαούρτι αποτελεί ιδανικό προβιοτικό για το έντερο.

Συμφωνώ απόλυτα ότι το γιαούρτι αποτελεί το νούμερο 1 προβιοτικό για τον οργανισμό. Ειδικά τα γιαούρτι που εμπεριέχουν τον μύκητα Lactobacillus acidophilus. Μπορείς να το ελέγξεις στα γιαούρτια που αναγράφουν στην ετικέτα "με ζωντανούς μικροοργανισμούς". Η αλήθεια όμως είναι ότι τα περισσότερα γιαούρτια εμπεριέχουν ψηλά ποσοστά ζάχαρης που αυτά με την σειρά τους είναι υπαίτια για την αύξηση μην υγιεινών βακτηρίων στο στομάχι και το έντερο.


Μύθος #6: Ο κρόκος του αυγού ανεβάζει την χοληστερίνη


Μύθος #7: Το βραδινό φαγητό παχαίνει

Αν μέχρι το βράδυ έχεις καταναλώσει τρόφιμα ίσα ή παραπάνω από τις θερμίδες που θα έπρεπε να καταναλώσεις μέσα σε μία ολόκληρη μέρα τότε ναι το βραδινό παχαίνει. Αλλά δεν είναι το βραδινό που σε παχαίνει. Είναι ο κακός καταμερισμός θερμίδων και ιχνοστοιχείων που έχει γίνει μέσα στην μέρα. Όσες περισσότερες ώρες μένεις δίχως να φας ένα γεύμα ή κάποιο μικρό σνακ τόσο ο μεταβολισμός σου επιβραδύνεται, μειώνοντας τις καύσεις για να κάνει εξοικονόμηση ενέργειας. Άρα όσον τον μάθεις στο «δεν τρώω βραδινό γιατί παχαίνει» τόσο και αυτός θα συνεχίσει να αποθηκεύει ενέργεια με τη μορφή λίπους ώστε να έχει αποθεματικό. Μην ξεχνάς. Πολλές θερμίδες δεν μεταφράζεται σε μεγάλη ποσότητα ή πλήθος θρεπτικών συστατικών.

Comments


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page