top of page

Πώς θα καταλάβω αν έχω χαμηλή τεστοστερόνη;

Η τεστοστερόνη όπως ξέρουν οι περισσότεροι είναι ορμόνη που διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των αναπαραγωγικών ιστών στους άνδρες όπως οι όρχεις και ο προστάτης, καθώς και άλλων χαρακτηριστικών όπως η αυξημένη μυϊκή και οστική μάζα και η ανάπτυξη των τριχών του σώματος και η βαριά φωνή. Λοιπόν δεν είναι ακριβώς έτσι. Ή μάλλον δεν είναι απόλυτο ότι κάποιος που θα έχει αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα και βαριά φωνή θα έχει και αυξημένη τεστοστερόνη.

Μετά την ηλικία των 30, οι περισσότεροι άνδρες αρχίζουν να εμφανίζουν μια σταδιακή μείωση της τεστοστερόνης. Συχνά η μείωση της σεξουαλικής ορμής συνοδεύεται από την πτώση των επιπέδων της ορμόνης και οδηγεί τους άνδρες στη λανθασμένη πεποίθηση ότι το μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον είναι αποτέλεσμα της αύξησης της ηλικίας.

Ενώ η παραγωγή τεστοστερόνης μειώνεται φυσιολογικά με την αύξηση της ηλικίας, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν παθολογική μείωση των επιπέδων της. Η βλάβη στους όρχεις και θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και οι ακτινοβολίες, μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την παραγωγή τεστοστερόνης. Οι χρόνιες ασθένειες όπως το AIDS, οι παθήσεις των νεφρών, ο αλκοολισμός, η κίρρωση του ήπατος και το στρες, μπορούν επίσης να μειώσουν την παραγωγή τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή σπέρματος. Επηρεάζει επίσης την οστική και μυϊκή μάζα, τον τρόπο που οι άνδρες αποθηκεύουν λίπος στο σώμα, ακόμη και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ψυχολογική διάθεση του ατόμου σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Οι επιπτώσεις των χαμηλών επιπέδων Τεστοστερόνης στους άνδρες


Μείωση της Ενέργειας

Η κόπωση αποτελεί ένα κοινό σύμπτωμα της χαμηλής τεστοστερόνης. Ο ασθενής νιώθει σαν να μην έχει την ενέργεια που είχε κατά το παρελθόν ή μπορεί να νιώθει συνεχώς πολύ κουρασμένος. Φυσικά υπάρχουν και αρκετές άλλες καταστάσεις που μπορεί να είναι υπεύθυνες για τη μείωση της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων της φυσιολογικής γήρανσης και της κατάθλιψης. Ο ποιοτικός και αρκετός ύπνος (7 - 8 ώρες κάθε βράδυ) μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειας.


Διάσπαση της σκέψης

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εστίαση της σκέψης και στη μνήμη. Ο ασθενής μπορεί να ξεχνάει ότι έχει προγραμματίσει και να υπάρχουν πρόβλημα συγκέντρωσης. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι εξαιρετικά χαμηλά.


Διαταραχές στη διάθεση - κυκλοθυμία

Η χαμηλή τεστοστερόνη ρίχνει τη διάθεση που μπορεί να κυμαίνεται από μια κακή διάθεση μέχρι κατάθλιψη. Ορισμένοι άνδρες βιώνουν σημαντικές αλλαγές στην προσωπικότητα τους. Όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης επανέρχονται στο φυσιολογικό, οι περισσότεροι λένε ότι αισθάνονται τον εαυτό τους «όπως παλιά».


Αραίωση των τριχών του σώματος

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της τριχοφυΐας του προσώπου, της ήβης, των χεριών και των κάτω άκρων. Αυτή η μείωση δεν επηρεάζει συνήθως τα μαλλιά.


Προβλήματα ύπνου

Όταν τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι χαμηλά, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με αϋπνίες και ανήσυχο ύπνο.


Αλλαγές στο μυϊκό σύστημα

Δεδομένου ότι η τεστοστερόνη βοηθά στην οικοδόμηση των μυών, όταν οι τιμές της βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, συμπαρασύρουν προς τα κάτω και τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη. Όταν ο ασθενής με χαμηλή τεστοστερόνη ασκείται δεν μπορείτε να δει τα αποτελέσματα που θα περίμενε κανείς κανονικά από την άσκηση. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των επιπέδων τεστοστερόνης. Πρέπει να ασκούνται οι μεγάλες ομάδες μυών και να γίνονται ασκήσεις με βάρη.


Περισσότερο σωματικό λίπος

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε μείωση της μυϊκής μάζας αλλά επίσης και στην απόκτηση περισσότερου λίπους. Όταν δεν υπάρχει δόμηση μυών με τις προσλαμβανόμενες θερμίδες και τη φυσική δραστηριότητα, τότε το σώμα μετατρέπει τις θερμίδες σε λίπος. Η καλή διατροφή και η μείωση τους βάρους στους υπέρβαρους ή τους παχύσαρκους, έχει σαν αποτέλεσμα ο οργανισμός να παράγει περισσότερη τεστοστερόνη.


Απώλειας της οστικής μάζας

Η χαμηλή τεστοστερόνη έχει συνδεθεί με οστεοπόρωση. Υπάρχουν φυσικά και άλλες αιτίες οστεοπόρωσης. Για να διατηρηθούν τα οστά υγιή, θα πρέπει να γίνεται τακτική σωματική άσκηση, συμπεριλαμβανομένης των ασκήσεων με βάρη, όχι κάπνισμα και πρόσληψη αλκοόλ με μέτρο.


Προβλήματα στην εργασία

Πολλές από τις συνέπειες της χαμηλής τεστοστερόνης, όπως τα προβλήματα συγκέντρωσης και της διάθεσης και η χαμηλή ενέργεια, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και δυσκολίες στην εργασία.


Αλλαγές στη σεξουαλική ζωή

Η μείωση της σεξουαλικής διάθεσης όπως και η στυτική δυσλειτουργία, μπορεί να οφείλονται στη χαμηλή τεστοστερόνη. Διάφορα άλλα ιατρικά προβλήματα, όπως οι καρδιοπάθειες ή ο διαβήτης μπορεί επίσης να συντελούν στις διαταραχές της σεξουαλικής ζωής.Με τη βοήθεια συγκεκριμένων εξετάσεων αίματος μπορείς να ελέγξεις τα επίπεδα της τεστοστερόνης σου. Εάν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ορισμένες σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μαζί με συγκεκριμένες φυσικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν και να λύσουν τυχόν προβλήματα στη καθημερινότητα σου.

Ήξερες ότι: Η τεστοστερόνη είναι σημαντική για τον συγχρονισμό της εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά τον ύπνο. Τα χαμηλά επίπεδα της διαταράσσουν σοβαρές λειτουργίες του εγκεφάλου, επηρεάζουν τον ύπνο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να διευκρινιστεί ο ρόλος της στη μνήμη και στη συγκέντρωση του νου όπως και στις συναισθηματικές μεταπτώσεις.


Διάβασε επίσης:Comments


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page