top of page

6 τροφές που καταστρέφουν την τεστοστερόνη σου

Η τεστοστερόνη είναι η μια στεροειδής φυλετική ορμόνη που διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των αναπαραγωγικών ιστών στους άνδρες όπως οι όρχεις και ο προστάτης, καθώς και των δευτερογενών φυλετικών χαρακτηριστικών όπως η αυξημένη μυϊκή και οστική μάζα. Η τεστοστερόνη όπως έχουμε μάθει και στη βιολογία στο μάθημα της Α' γυμνασίου παράγεται από τους όρχεις στους άνδρες και από τις ωοθήκες στις γυναίκες και σε πολύ μικρότερες ποσότητες από τα επινεφρίδια. Η παραγωγή τεστοστερόνης αυξάνεται σημαντικά κατά την εφηβεία και αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 30 ετών. Η τεστοστερόνη διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή σπέρματος. Επηρεάζει επίσης τον τρόπο που οι άνδρες αποθηκεύουν λίπος στο σώμα, ακόμη και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ψυχολογική διάθεση του ατόμου.Οι επιπτώσεις των χαμηλών επιπέδων Τεστοστερόνης στους άνδρες:

●Μείωση της Ενέργειας/κόπωση

●Μείωση της σεξουαλικής διάθεσης

●Διάσπαση της σκέψης

●Αλλαγές στη διάθεση

●Μείωση μυϊκής μάζας

●Αύξηση σωματικού λίπους

●Απώλειας της οστικής μάζας

●Αραίωση των τριχών του σώματος

●Προβλήματα ύπνου


Συνήθως, το σώμα κάνει μια αποτελεσματική δουλειά ρυθμίζοντας τις ορμόνες και διατηρώντας τα επίπεδα τεστοστερόνης όπου πρέπει να είναι. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν αυτήν τη διαδικασία προκαλώντας ανισορροπία στα επίπεδα ορμονών. Οι άνθρωποι που ανησυχούν για τα επίπεδα τεστοστερόνης τους και σίγουρα δεν θέλουνε να την βλέπουν να παίρνει την κατιούσα μπορεί να επιλέξουν να αποφύγουν τα ακόλουθα τρόφιμα.


Προϊόντα σόγιας

Είναι μια από τις πιο διαδεδομένες τροφές ειδικά μεταξύ των ατόμων που ακολουθούν μια διατροφή χωρίς κρέας. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η σόγια μπορεί αν επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης (τεστοστερόνη) στον οργανισμό. Αυτό, ωστόσο, ισχύει κυρίως για τα παράγωγα της σόγιας (GMO soy products) και όχι για την 100% βιολογική τροφή. Δύο φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στη σόγια, και οι οποίες ονομάζονται genistein και daidzein, έχει αποδειχτεί ότι "μιμούνται" με τη λειτουργία τους εκείνη των οιστρογόνων στο σώμα και το κάνουν μάλιστα τόσο αποτελεσματικά ώστε οι παρενέργειες μπορεί να είναι πολύ έντονες για τους άνδρες.

Επίσης, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Nutrition (JACN) έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση προϊόντων από παράγωγα σόγιας από άντρες οδήγησε σε αισθητά μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους, ενώ ταυτόχρονα είχαν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. Αυτός ο συνδυασμός σημαίνει ότι οι άντρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σόγιας όχι μόνο έχουν αισθητά μειωμένη σεξουαλική διάθεση, αλλά είναι πιο επιρρεπείς στο να πάρουν επιπλέον κιλά σωματικού βάρους.

Σε ακραίες περιπτώσεις, δεν έχουν καταγραφεί τόσο υψηλά επίπεδα θηλυκών ορμονών (οιστρογόνων) στον οργανισμό των αντρών, ώστε αυτοί παρουσιάζουν συμπτώματα γυναικομαστίας, εξάψεων, έκκρισης γάλακτος από τις θηλές τους, μειωμένη οστική μάζα και προβλήματα στον θυρεοειδή.


Αλκόολ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές σε πολλές ορμόνες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης. Υπάρχουν τρεις αδένες που απαιτούνται για την παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες: τον υποθάλαμο, τον πρόσθιο υπόφυση και τους όρχεις.

1. Ο υποθάλαμος σας απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται ορμόνη απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH), η οποία δρα στον πρόσθιο υπόφυση σας.

2. Ο πρόσθιος αδένας της υπόφυσης στη συνέχεια απελευθερώνει ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH) και ορμόνη διέγερσης ωοθυλακίων (FSH).

3. Σε απόκριση των LH και FSH, οι όρχεις σας συνθέτουν τεστοστερόνη.

Το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει την παραγωγή τεστοστερόνης παρεμβαίνοντας και στους τρεις αδένες.


Αναψυκτικά διαίτης

Τα αναψυκτικά τύπου light ή Zero αναφέρονται μερικές φορές ως ποτά χωρίς ζάχαρη, ποτά χαμηλών θερμίδων ή ποτά μηδενικών θερμίδων. Ενώ η κανονική σόδα περιέχει διάφορα γλυκαντικά, ανθρακούχο νερό, καφεΐνη και φωσφορικό οξύ, μεταξύ άλλων ουσιών, τα αναψυκτικά "διαίτης" έχουν σχεδόν τα ίδια συστατικά εκτός από τη ζάχαρη. Αντί της συνηθισμένης ζάχαρης, περιέχει τεχνητά γλυκαντικά όπως ασπαρτάμη, στέβια, σουκραλόζη, τα οποία έχουν λίγες έως καθόλου θερμίδες. Όλα ωραία μέχρι εδώ...ΑΛΛΑ...Η ασπαρτάμη που έχει υποβληθεί σε πολλές δοκιμές για να εξακριβώσουμε ακριβώς τι επιπτώσεις έχει στα επίπεδα τεστοστερόνης. Σύμφωνα με μια μελέτη στο International Journal of Fertility and Sterility, η ασπαρτάμη μπορεί να επηρεάσει τα κύτταρα Sertoli και Leydig, εκ των οποίων το Leydig είναι υπεύθυνα για την παραγωγή τεστοστερόνης, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της ορμόνης. Η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και η σουκραλόζη μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στις θερμίδες και τη ζάχαρη από γλυκές τροφές όπως καραμέλα ή φρούτα, καθιστώντας δύσκολο τον μεταβολισμό αυτών των σακχάρων, με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους.

Ζάχαρη και τρόφιμα που περιλαμβάνουν ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι μια από τις πιο διαβόητες τροφές υπεύθυνη για την κατακόρυφη μείωση της τεστοστερόνης. Ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη διαπίστωσαν ότι οι άνδρες εμφανίζουν ξαφνική πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης μετά την πρόσληψη ζάχαρης. Πήραν άνδρες από την ηλικία των 19-74 ετών, και μετά τη συλλογή των αποτελεσμάτων, συνειδητοποίησαν ότι 75 γραμμάρια ζάχαρης προκάλεσαν 25% μείωση στα επίπεδα τεστοστερόνης έως και δύο ώρες μετά το φαγητό. Έχοντας αυτό κατά νου, γνωρίζετε πόσο εύκολο είναι να καταναλώνετε 75 γραμμάρια ζάχαρης ή περισσότερο σε μια μέρα. Η πρόσληψη ζάχαρης διεγείρει την απελευθέρωση ινσουλίνης και σε απάντηση, η τεστοστερόνη βοηθά το σώμα σας να απορροφά περισσότερη ζάχαρη. Ωστόσο, οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιο πιθανό να έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα τους πρέπει να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να διατηρήσει το φυσιολογικό σάκχαρο στο αίμα. Αποφύγετε τα τρόφιμα με ζάχαρη και αναζητήστε τρόφιμα με φυσικά σάκχαρα.


PopCorn μικροκυμάτων

Η επένδυση της τσάντας περιέχει ένα χημικό, υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ, που μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Η προσβλητική χημική ουσία μπορεί επίσης να υπάρχει σε μερικούς δίσκους που μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων.


Λιναρόσπορος

Αν και οι λάτρεις του fitness πάντα προσθέτουν λιναρόσπορο στο πρωινό τους και παρόλο που αυτοί οι σπόροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά, είναι όμως πλούσιοι και σε λιγνίνες. Οι λιγγίνες μιμούνται τις επιδράσεις των οιστρογόνων στο σώμα, ενώ βρίσκονται επίσης και ως υπολείμματα φυτοφαρμάκων στη φλούδα φρούτων όπως μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα κ.α.


Comments


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page