top of page

Κρύο ντουζ: Τεστοστερόνη, αποθεραπεία, ανοσοποιητικό, μείωση λίπους. Τί ισχύει τελικά;

Οι άνθρωποι που κάνουν κρύο ντους τείνουν να επαινούν τα πολλά υποτιθέμενα οφέλη αυτής της πρακτικής, τονίζοντας ότι συμβάλει από την ταχύτερη ανάρρωση μετά από μία έντονη αθλητική δραστηριότητα έως την αύξηση της τεστοστερόνης και της λίμπιντου. Αλλά τί απόλα αυτά όντως ισχύει και έχει επιστημονική βάση; Για αυτό μετά από πολύ μελέτη θα αναλύσω 5 εικασίες για το το κρύο ντουζ και το αντρικό σώμα αναφέροντας στην κάθε ανάλυση και την αντίστοιχη επίσημη έρευνα.

Κρύο ντους για τεστοστερόνη


Το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών σχετικά με τη θερμοκρασία και την τεστοστερόνη έχει να κάνει με τους όρχεις και το όσχεο. Το όσχεο κρέμεται έξω από το σώμα για να διατηρήσει τους όρχεις σε βέλτιστη θερμοκρασία για την παραγωγή σπέρματος και άλλων ορμονών, περίπου 35 έως 37 ° C. Η "ιδέα" είναι ότι με το κρύο ντους μειώνεται η θερμοκρασία που επικρατεί στη περιοχή του όσχεου, "εξαναγκάζοντας" στους όρχεις να παράγουν μέγιστη ποσότητα σπέρματος και τεστοστερόνης. Ωστόσο, η έρευνα λέει λίγα για την παραγωγή τεστοστερόνης. Αντίθετα, οι "ψυχρότεροι" όρχεις έχουν ισχυρότερη επίδραση στις διαδικασίες DNA που οδηγούν σε υψηλότερη συγκέντρωση(πυκνότητα), ποιότητα και κινητικότητα σπέρματος. Μια μελέτη του 1987 διαπίστωσε ότι η διατήρηση της θερμοκρασίας των όρχεων μεταξύ 31 έως 37 ° C επέτρεψε τη βέλτιστη σύνθεση DNA, RNA και πρωτεΐνης. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη παραγωγή σπέρματος. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ακόμη ότι οι κρύες χειμερινές θερμοκρασίες βελτίωσαν τη μορφολογία του σπέρματος (σχήμα) και την κίνηση. Μια μελέτη του 1991 διαπίστωσε ότι η επαφή με κρύο νερό δεν είχε καμία επίδραση στα επίπεδα των επιπέδων τεστοστερόνης, όπως αυτή της σωματικής δραστηριότητας.Αντίστοιχα το 2007 βρήκανε ότι η σύντομη έκθεση σε κρύα θερμοκρασία μειώνει προσωρινά τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα σας.

Το κρύο νερό δεν πρόκειται να κάνει τίποτα για τα επίπεδα τεστοστερόνης που δεν θα κάνει η άσκηση. Πολλές άλλες μεταβλητές επηρεάζουν αυτά τα επίπεδα, όπως οι επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα και το ποτό. Το γρήγορο κρύο ντους δεν είναι ένα χάκερ σε επίπεδο τεστοστερόνης.


Αυξάνουν την ενέργεια; Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ένα κρύο ντους μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας.

Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες αισθάνθηκαν ότι είχαν περισσότερη ενέργεια μετά τη λήψη ντους ζεστού-κρύου για ένα μήνα και στη συνέχεια κρύα ντους για άλλους δύο μήνες. Οι συμμετέχοντες είπαν ότι ένιωθαν παρόμοια με το φαινόμενο της καφεΐνης.

Μια μελέτη του 2010 δείχνει ότι η εμβάπτιση με κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας ενέργειας που χρειάζεται το σώμα σας για να σας βοηθήσει να ανακάμψετε μετά από μια επίπονη προπόνηση, μειώνοντας τη φλεγμονή και αυξάνοντας τη ροή του αίματος χωρίς να ξοδέψετε επιπλέον ενέργεια.Βελτιώνουν το μεταβολισμό; Ναί! Το καφέ λίπος, ή ο καφετής λιπώδης ιστός, είναι ένας τύπος λίπους σε όλους τους ανθρώπους, μεγάλους ή μικρούς.Δύο μελέτες, μία το 2007 και άλλη το 2009, διαπίστωσαν συνδέσεις μεταξύ της ψυχρής θερμοκρασίας και της ενεργοποίησης του καφέ λίπους. Βρήκαν επίσης μια αντίστροφη σχέση μεταξύ καφέ και λευκού λίπους (λευκός λιπώδης ιστός). Ουσιαστικά, όσο περισσότερο καφέ λίπος έχετε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε μια υγιή ποσότητα λευκού λίπους και έναν καλό δείκτη μάζας σώματος, ένας από τους βασικούς δείκτες της συνολικής σας υγείας.

Ενισχύουν την αποκατάσταση μετά την προπόνηση; Το κρύο νερό μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψετε πολύ γρηγορότερα από μια προπόνηση, μειώνοντας τις φλεγμονές που αναπτύσσονται από μία έντονη προπόνηση ή πιάσιμο. Έτσι μπορείς να επιστρέψεις πιο γρήγορα σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα δίχως να επηρεάζει κάτι την απόδοση σου.


Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα; Μερικές έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση σε κρύο νερό μπορεί να έχει μικρή, αλλά ακόμα ασαφή επίδραση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι η εμβάπτιση σε κρύο νερό εξαναγκάζει το σώμα να απελευθερώσει αδρεναλίνη. Αυτό έχει δύο αποτελέσματα: Κάνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να παράγει περισσότερες αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Μειώνει επίσης την απόκριση της φλεγμονής σας σε λοιμώξεις. Και τα δύο αυτά αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να αντισταθεί σε ασθένειες.

Πώς να κάνεις ΣΩΣΤΑ ένα κρύο ντους Θα περιγράφω μερικούς τρόπους για το πώς να το κάνετε με τρόπο που θα αυξήσει τις πιθανότητές σας να επωφεληθείτε από αυτήν την αλλαγή τρόπου ζωής χωρίς να βλάψετε το σώμα σας:

Ξεκινήστε αργά. Μην έρθετε όλο σας το σώμα αμέσως σε επαφή με παγωμένο νερό. Ρυθμίστε σταδιακά τη θερμοκρασία σε όλο το ντους ή κάντε κάθε διαδοχικό ντους ελαφρώς πιο κρύο από το τελευταίο. Ξεκινήστε ζεστό, μετά χλιαρό, στη συνέχεια δροσερό και μετά εντελώς κρύο. Μην πηγαίνετε μιας και έξω αμέσως στο κρύο. Ρίξτε λίγο κρύο νερό στα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπό σας για να συνηθίσετε τη θερμοκρασία, αντί να σοκάρει ολόκληρο το σώμα σας με στιγμιαίο κρύο. Ένα κόλπο που πάντα το λέω στους αθλητές μου αυξήστε την ροή τις ανάσας σας. Αναπνεύστε πιο γρήγορα δηλαδή. Θα σας βοηθήσει πολύ! Ετοιμάστε μια πετσέτα ή ζεστό χώρο. Μόλις τελειώσετε, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να ζεσταθείτε αμέσως, ώστε να μην αρχίσετε να τρέμετε. Κάντε το με συνέπεια. Πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε αλλαγές αμέσως. Κάνετε κρύο ντους κάθε μέρα την ίδια ώρα, ώστε το σώμα σας να προσαρμόζεται και γίνεται πιο πιθανό να ανταποκριθεί σε συνεπή έκθεση στο κρύο.


Comments


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page