top of page

Άνδρες: Πώς μπορείτε να αυξήσετε τη διάρκεια της ζωής σας;

Η διάρκεια ζωής των γυναικών είναι μεγαλύτερη από αυτή των ανδρών. Οι λόγοι για το φαινόμενο αυτό δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητοί.Παγκόσμια παρατηρείται ότι η οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο από 4 έως 5 χρόνια περισσότερα από τους άνδρες.Ευτυχώς οι ειδικοί μας λένε ότι εάν οι άνδρες κατανοήσουν μερικές βασικές αρχές και τις εφαρμόζουν διαχρονικά, δεν αποκλείεται η κατάσταση να αλλάξει προς όφελος τους.

Είναι γεγονός ότι οι άνδρες δεν φροντίζουν την υγεία τους τόσο καλά όσο οι γυναίκες. Δεν ακολουθούν τις οδηγίες υγιεινής διατροφής και σωματικής άσκησης όπως οι γυναίκες. Εξάλλου είναι πολύ καλά γνωστό ότι οι άνδρες δεν ζητούν βοήθεια όταν παρουσιάζουν συμπτώματα. Μπορεί να περάσουν μέρες με ενοχλήσεις και σοβαρά συμπτώματα προτού επιτέλους αποφασίσουν να απευθυνθούν σε γιατρό για να ζητήσουν περίθαλψη. Και αυτό παρατηρείται τόσο για τις σωματικές όσο και για τις ψυχικές ασθένειες.

Τί μπορείτε να κάνετε για να διορθώσετε την κατάσταση και να αυξάνετε τις πιθανότητές σας, για να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα:

 1. Φροντίστε τον εαυτό σας

 2. Χαλαρώστε, ηρεμήστε, μάθετε να διαχειρίζεστε σωστά το στρες και κάνετε το σύμμαχο σας αντί εχθρό που θα σας υπονομεύει

 3. Ακολουθείτε τις συστάσεις για υγιεινή διατροφή, για τακτική σωματική άσκηση

 4. Μην αμελείτε το ύπνο σας, δώστε στο σώμα σας τον ύπνο τον οποίο χρειάζεται και που σας το ζητά

 5. Καλλιεργείτε τις κοινωνικές σας σχέσεις και προστατεύετε το συναισθηματικό σας κόσμο

 6. Μην ξεχνάτε τις συστηματικές επισκέψεις για τσεκ απ στο γιατρό σας και ακολουθείτε τις συμβουλές του

 7. Φροντίζετε την καρδία και τις αρτηρίες σας όχι μόνο με την τακτική σωματική άσκηση που είναι απαραίτητη αλλά και με έλεγχο της χοληστερόλης, της πίεσης, της περιμέτρου της κοιλιάς, του αλατιού και των θερμίδων της διατροφής σας

 8. Να συμβουλεύεστε άμεσα το γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα ή εάν παρατηρείτε ασυνήθιστα σημεία στο σώμα σας (δέρμα, στόμα ή αλλού).

Εκτός από τους πιο πάνω παράγοντες υπάρχουν και άλλοι στους οποίους οι άνδρες εάν ενσκήψουν και αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν μπορούν να κερδίσουν χρόνια ζωής.

Οι παράγοντες αυτοί είναι:

 1. Το κάπνισμα

 2. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

 3. Η χρήση ναρκωτικών

 4. Η οδική ασφάλεια

 5. Τα εργατικά ατυχήματα

 6. Οι βίαιοι θάνατοι

 7. Η αυτοκτονία.

Το πρόβλημα του καπνίσματος αποτελεί μάστιγα για την υγεία των ανδρών. Όμως στις τελευταίες δεκαετίες το ποσοστό των γυναικών που καπνίζουν έχει κοντέψει αυτό των ανδρών προκαλώντας ανάλογα δραματικά προβλήματα.


Ωστόσο οι άνδρες καπνίζουν περισσότερο, καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ και κάνουν συχνότερα χρήση απαγορευμένων ναρκωτικών ουσιών. Η κατάσταση αυτή είναι αιτία αυξημένων θανάτων στους άνδρες λόγω καρκίνου του πνεύμονα, κίρρωσης του ήπατος και αναπνευστικών παθήσεων.Τα ατυχήματα και οι θάνατοι λόγω εργασίας είναι σημαντικά συχνότεροι στον ανδρικό πληθυσμό από ότι στο γυναικείο. Οι άνδρες κατά κανόνα κάνουν τις πλέον επικίνδυνες εργασίες.Περίπου 90% των θανάτων που συμβαίνουν σε χώρους εργασίας συμβαίνουν σε άνδρες. Για αυτό απαιτείται εντατικοποίηση των προσπαθειών διαπαιδαγώγησης των ανδρών σε θέματα ασφάλειας στον τομέα της εργασίας τους.


Στον τομέα της οδικής ασφάλειας η κατάσταση των ανδρών απαιτεί σημαντική βελτίωση. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι πιθανότητες των ανδρών να σκοτωθούν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα είναι διπλάσιες από αυτές των γυναικών.Οι άνδρες είναι λιγότερο προσεκτικοί, οδηγούν πιο επιθετικά, αμελούν συχνότερα να βάλουν τις ζώνες ασφάλειας τους και εκτίθενται συχνότερα σε κινδύνους. Υπάρχει εδώ σημαντικό πεδίο δράσης για την προστασία της ζωής των ανδρών διαμέσου προγραμμάτων διαπαιδαγώγησης και ευαισθητοποίησης που πρέπει να αρχίζουν από την παιδική ηλικία, να εντατικοποιούνται στην εφηβεία και να συνεχίζουν για όλη τη ζωή.


Οι βίαιοι θάνατοι συμβαίνουν συχνότερα στους άνδρες. Το πρόβλημα των βίαιων θανάτων, εκτός από αυτούς που συμβαίνουν σε εργατικά ή οδικά ατυχήματα, είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο που μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης των ανδρών συγκριτικά με τις γυναίκες. Στους βίαιους θανάτους συμπεριλαμβάνονται οι αυτοκτονίες, οι δολοφονίες και οι ανθρωποκτονίες διαφόρων αιτιολογιών

Η αυτοκτονία είναι πολύ συχνότερη στους άνδρες από ότι στις γυναίκες, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Για το λόγο αυτό, άνδρες με ψυχολογικά συμπτώματα που μπορούν να σχετίζονται με κατάθλιψη, μοναξιά και κοινωνική απομόνωση χρειάζονται βοήθεια την οποία δεν πρέπει να διστάζουν να την αναζητούν από τους γιατρούς τους όπως και από τους συγγενείς και φίλους τους.


Βλέπουμε λοιπόν, ότι είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους οι άνδρες έχουν διάρκεια ζωής μικρότερη από αυτήν των γυναικών.Παράλληλα όμως είναι γεγονός, ότι είναι πολλά αυτά που μπορούν να γίνονται διαχρονικά και τα οποία είναι σε θέση να βελτιώσουν τη δυσμενή θέση των ανδρών.

Πηγή:MedLook


Comments


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
 • White Facebook Icon
 • White Instagram Icon
bottom of page