top of page

Fitness: Μύθοι και συμβουλές

Στις μέρες μας με γνώμονα το πλήθος των διαφημίσεων στο Διαδίκτυο, τις στήλες συμβουλών τα άρθρα στα blog, φαίνεται ότι όλοι γνωρίζουν τα πάντα για το πώς να επιτύχουν τη βέλτιστη υγεία. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν. Πολλές από τις "συμβουλές" που υπάρχουν σχετικά με την διατροφή και την προπόνηση μπορεί μερικές φορές να είναι λάθος. Αυτό το άρθρο είναι για να ξεδιαλύνουμε μερικά θεματάκια. Να ξεκαθαρίσουμε μερικούς κοινούς μύθους, συμβουλές και παρανοήσεις που δημιουργούνται.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η καλύτερη ώρα για προπόνηση είναι το πρωί

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΜΥΘΟΣ

Ο καλύτερος χρόνος για να προπονηθείτε είναι κάθε φορά που υπάρχει αρκετός χρόνος για να αφιερώσετε σκληρή δουλειά για 40 με 50 λεπτά. Το κλειδί είναι η συνέπεια και το να καταστεί η φυσική καθημερινή συνήθεια είναι ο στόχος. Επιλέξτε ώρα που σας βολεύει αναλόγως με το πρόγραμμά σας παραμείνετε τυπικοί σε αυτήν. Μερικοί αισθάνονται αποδοτικότεροι όταν ξυπνάνε νωρίς και πάνε για προπόνηση αμέσως. Για άλλους, η άσκηση αργά το βράδυ είναι η μόνη ώρα που τους βολεύει.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η προπόνηση με βάρη στις γυναίκες οδηγεί σε αύξηση μυικής μάζας κάνοντας την να φαίνεται σαν άντρας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΜΥΘΟΣ

Η άρση βαρών βοηθά πραγματικά να κάψεις περισσότερες θερμίδες και μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το μεταβολισμό. Χρειάζεται όμως ένα υπερβολικό αριθμό θερμίδων, προπόνηση μηνών,(ή και χρόνων) με πολλά kg στους αλτήρες για να αποκτήσετε μυϊκή μάζα ώστε να δείχνετε ογκώδη.Η άρση βαρών βοηθά να καίτε θερμίδες ακόμη και πολύ μετά αφότου έχετε τελειώσει μία προπόνηση.΄Έτσι καταφέρνετε να καίγεται το λίπος που βρίσκεται πάνω από το μυ. Οι γυναίκες έχουν επίσης διαφορετικές χημικές ουσίες από ότι οι άνδρες. Τα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες είναι πολύ χαμηλότερα, επομένως αν δεν παίρνετε συμπληρώματα (που ανεβάζουν την τεστοστερόνη) και δεν τρώτε σαν να μην υπάρχει αύριο, είστε στο σωστό δρόμο για ένα σφιχτό σώμα συνδυάζοντας προπόνηση αερόβιας και αντιστάσεων.

ΜΥΘΟΣ: Μπορεί να χάσεις την φόρμα σου κάνοντας ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΣΩΣΤΟ

Χωρίς καμία άσκηση μέσα σε μια περίοδο δύο εβδομάδων, μπορείτε να χάσετε την αντοχή που κερδίσατε με συνεχείς προπονήσεις και η αερόβιο ικανότητα(ή αλλιώς αντοχή) σας χάνεται πιο γρήγορα από τη δύναμη.Η ικανότητα του ατόμου να χρησιμοποιεί οξυγόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης χτίζεται με την εξάσκηση αλλά η αντοχή θα μειωθεί μετά από περίπου 12 ημέρες αδράνειας. Αν και πέφτει γρηγορότερα από τη δύναμη, είναι ευκολότερο να ξανακερδισεις το χαμένο έδαφος με λίγη υπομονή και επιμονή.


ΜΥΘΟΣ: Η άσκηση μπορεί να επανορθώσει διατροφικές ατασθαλίες ή κακές διατροφικές συνήθειες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΛΑΘΟΣ

Η συνεχή καύση θερμίδων δεν είναι ο μόνος παράγοντας που οδηγεί στον υγιεινό τρόπο ζωής. Τα τρόφιμα διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη γενική υγεία. Είναι πολύ πιο απλό. Είμαστε ό,τι τρώμε. Η κατανάλωση υγιεινών, θρεπτικών τροφίμων συμβάλει μόνο στην αύξηση της συνολικής μας υγείας. Τα σώματά μας χρειάζονται ορισμένα θρεπτικά συστατικά που δεν είναι σε λιπαρά τρόφιμα όπως τηγανιτές πατάτες και μπιφτέκια. Αν και μπορείτε να καίτε το ποσό των θερμίδων που είναι σε μια μερίδα πατάτες, αποτρέπεται όμως το σώμα σας από το κάψιμο του λίπους που ήδη έχετε.

ΜΥΘΟΣ: Η αερόβιο άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για απώλεια λίπους

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΛΑΘΟΣ

Σε γενικές γραμμές, για να χάσετε βάρος, πρέπει να κάψετε περισσότερες θερμίδες από ό, τι τρώτε. Αν και κάνοντας αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης (όπως περπάτημα ή ποδηλασία) μπορεί να κάψει περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό, η προπόνηση με αντιστάσεις θα βοηθήσει στην συνεχή να καύση θερμίδων ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης σας. Η πραγματική απάντηση σε αυτόν τον μύθο, είναι ό,τι ταιριάζει καλύτερα για εσάς! Ορίστε ένα στόχο. Την απώλεια βάρους ή την απόκτηση μυϊκής μάζα Συνδυάστε την αερόβιο άσκηση με την άρση βαρών για να μεγιστοποιήσετε το τελικό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Χρειάζεστε προπονητικό σνακ ή μετα-προπονητικό σνακ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΜΥΘΟΣ

Ανάλογα με το πόσο σκληρά προπονείστε, μπορεί και να μην χρειάζεστε πάντα τις επιπλέον θερμίδες. "Οι περισσότεροι θα κάνουν 20 με 30 λεπτά προπόνηση (αφαιρώντας το χρόνο των διαλειμμάτων) και θα ανταμείψουν τον εαυτό τους με ένα θερμιδικό ρόφημα πρωτεΐνης. Εκτός από τις περιπτώσεις που η προπόνηση είναι υψηλής έντασης ή προετοιμάζεστε μαραθώνιο, ίσως και να μην το χρειάζεστε. Ακούστε το σώμα σας. Εάν είστε πεινασμένοι, έχετε ένα υγιεινό σνακ αλλά μην τρώτε πριν ή μετά από μια προπόνηση μόνο και μόνο επειδή νομίζετε ότι πρέπει να το κάνετε.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Για να αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά θα πρέπει να εκτελέσεις πολλές ασκήσεις κοιλιακών σε υψηλή ένταση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΜΥΘΟΣ

Αυτό είναι το αγαπημένο μου όλων των εποχών. Για να αποκτήσετε κοιλιακούς, six pack ή όπως αλλιώς συνηθίζεται να το αποκαλούν (φυσιολογικά είναι στην πραγματικότητα ένα 8-pack), ή απλά μια επίπεδη κοιλιά, τα σωματικά λίπη θα πρέπει να μειωθούν.Αυτό επιτυγχάνεται με ένα έλλειμμα θερμίδων σε συνδυασμό με άσκηση. Οι ασκήσεις κοιλιακών δεν καίνε το κοιλιακό λίπος. Οι κοιλιακές ασκήσεις δημιουργούν τους μυς, ενώ μέσω της διατροφής, την προπόνηση με βάρη και την καρδιαγγειακή άσκηση βοηθούν στη μείωση του συνολικού σωματικού λίπους, γεγονός που οδηγεί σε αυτή την επίπεδη και σφιχτή εμφάνιση που επιθυμείτε.

Comments


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page