top of page

Τί είναι το CLA και πώς θα σε βοηθήσει να χάσεις λίπος

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) είναι ένα ελεύθερο λιπαρό οξύ, σημαντικό διατροφικό συστατικό, με ιδιότητες που προάγουν την υγεία.

Το CLA δημιουργείται στη μεγάλη κοιλία των μηρυκαστικών ζώων (αγελάδες, πρόβατα, κατσίκες), από το λινολεϊκό οξύ που προσλαμβάνουν από την διατροφή τους με χόρτα. Κατά συνέπεια ο άνθρωπος προσλαμβάνει διατροφικά το CLA από το κρέας αυτών των ζώων και τα σχετικά γαλακτοκομικά προϊόντα τους (γάλα, γιαούρτι, τυρί κλπ) καθώς και από φυτικά έλαια. Ωστόσο τα επίπεδα CLA στα γαλακτοκομικά και το κρέας είναι πολύ χαμηλά, καθώς ποικίλουν από τη διατροφή του ζώου και την επεξεργασία που υφίσταται το αντίστοιχο τρόφιμο. Για παράδειγμα οι αγελάδες που βόσκουν στο λιβάδι παράγουν υψηλότερα ποσοστά CLA στο γάλα τους από αυτές που τρέφονται με σπόρους, σανό κλπ. Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) αναφέρεται σε μια ομάδα βιοενεργών ισομερών του λινολεϊκού οξέος. Τα 2 βιολογικά ισομερή του CLA είναι τα cis-9, trans-11 & trans-10, cis-12, που είναι φυσικά παρόντα στη διατροφή και έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, ειδικά στη βελτίωση της σύστασης του σώματος.

Το CLA ανακαλύφθηκε τυχαία το 1978 από τον Dr. Michael Pariza στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, ΗΠΑ. Τη δεκαετία του 1970 οι επιστήμονες ξεκίνησαν να ερευνούν για μεταλλαξιογόνα, καρκινογόνα από τις τροφές με την ελπίδα να χρησιμοποιήσουν αυτές τις γνώσεις για την πρόληψη του καρκίνου. Με βάση αναφορές ότι το υπερψημένο κρέας περιέχει μεταλλαξιογόνα συστατικά, η ομάδα του Dr. Pariza μελέτησε το σχηματισμό μεταλλαξιογόνων στοιχείων σε σχέση με τη θερμοκρασία μαγειρέματος, χρησιμοποιώντας κρέας από μοσχάρι. Προς έκπληξή τους, παράλληλα με τα μεταλλαξιογόνα στο εκχύλισμα μοσχαριού βρήκαν ένα συστατικό, το οποίο είχε αντι-μεταλλαξιογόνο δράση. Αυτό το συστατικό διαχωρίστηκε και ονομάστηκε συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (conjugated linoleic acid, CLA) λόγω της δομικής του ομοιότητας με το λινολεϊκό οξύ.


Δράση-χρήση

Πολυάριθμες δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες του CLA, αναφορικά με την υγεία του ανοσοποιητικού, της καρδιάς και την αντιοξειδωτική του δράση. Το CLA είναι ένα ασφαλές συστατικό με θετική επίδραση στο μεταβολισμό του σωματικού λίπους και την αύξηση της άπαχης μυϊκής μάζας με αποτέλεσμα τη διαχείριση του σωματικού βάρους. O Dr. Michael Pariza και η ερευνητική ομάδα του, σε μία εκτενή έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Γουινσκόνσιν, ανακάλυψε ότι το CLA αναστέλλει τη δράση του ενζύμου λιποπρωτεϊνική λιπάση (lipoprotein lipase), που είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά των λιπαρών οξέων από το αίμα στα λιποκύτταρα. Με αυτό τον τρόπο, το CLA εμποδίζει τη συσσώρευση του λίπους στα λιποκύτταρα, με αποτέλεσμα μετά από λίγες ημέρες λήψης του CLA, αφενός οι λιπο-αποθήκες «κλείνουν» και δεν μπορούν να δεχθούν μεγαλύτερη ποσότητα λίπους από την άλλη πλευρά βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίσει το διατροφικό λίπος ως πρωταρχική πηγή ενέργειας.


Τροφές πλούσιες σε CLA

Το CLA-συζευγμένο λινολεϊκό οξύ βρίσκεται στο γάλα και στο κρέας βοοειδών, κυρίως αυτών που τρέφονται από χλόη παρά από σιτηρά. Το κρέας του καγκουρό θεωρείται ότι έχει την υψηλότερη συγκέντρωση CLA. Επίσης τα αυγά και το έλαιο καρθάμου είναι πλούσια σε πηγές CLA.


Τα οφέλη του CLA στην βελτίωση της σύνθεση του σώματος, περιλαμβάνουν τα εξής:

• Μειώνει τη ποσότητα σωματικού λίπους, αποτρέποντας την πλήρωση αλλά και διαφοροποίηση των λιποκυττάρων. • Αυξάνει την άλιπη μυϊκή μάζα καθώς βοηθά στη διάσπαση του λίπους στους σκελετικούς μύες. Το CLA χάρη της ιδιότητάς του να ενεργοποιεί τη δράση του ενζύμου carnitine palmitoyl transferase, το οποίο υπάρχει στους μύες, διευκολύνει τη μεταφορά λιπαρών οξέων μέσα στα μιτοχόνδρια για να παραχθεί ενέργεια. • Αυξάνει τη κατανομή του λίπους στο σώμα • Μειώνει τον μεταβολικό ρυθμό και την επανάκτηση σωματικού βάρους. Επομένως το CLA λειτουργεί συμπληρωματικά ως ρυθμιστής της ισορροπίας μεταξύ άλιπης μυϊκής μάζας και σωματικού λίπους, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και άσκησης, καθώς μειώνει το λίπος, που αποθηκεύεται στον υποδόριο ιστό του σώματος, ενώ στηρίζει ταυτόχρονα τη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια

Η ημερήσια πρόσληψη σε CLA βασίζεται σε μια σειρά από έρευνες, που αποδεικνύουν ότι η διατροφική πρόσληψη CLA κυμαίνεται στα 150-400mg/ημέρα. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η ωφέλεια του CLA στη διαχείριση του σωματικού βάρους θα πρέπει να είναι σε επίπεδα άνω του 1g/ημέρα με μέγιστη ημερήσια ασφαλή δόση τα 3-4 g.

Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων CLA

Το συστατικό CLA σε συμπληρώματα διατροφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που επιθυμούν να χάσουν σωματικό λίπος και ταυτόχρονα να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα, από υπέρβαρους και παχύσαρκους, από αθλητές και αθλούμενους καθώς και από άτομα που ενδιαφέρονται για τη μυϊκή ενδυνάμωση για καλή φυσική κατάσταση.


Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις

Δεν υπάρχει γνωστή αντένδειξη στη χρήση του CLA σύμφωνα με την εγκεκριμένη ασφαλή ημερήσια ποσότητα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Blankson H., et al., Conjugated linoleic acid reduces body fat mass in overweight and obese humans, J Nutr. 2000, 130(12); Dec: 2943-2948 Thom E., et al., Conjugated linoleic acid reduces body fat in healthy exercising humans, J Int, I Med Res. 2001, 29: 392-396

Kamphuis M et al., The effect of conjugated linoleic acid supplementation after weight loss on body weight regain, body composition and resting metabolic rate in overweight subjects, Int J Obes Relat Metab Disorb. 2003 27(7); Jul: 840-847 Kamphuis MM, Lejeune MP, Saris WH et al (2003) Effect of CLA supplementation after weight loss on appetite and food intake in overweight subjects. Eur J Clin Nutr; 57(10): 1268-1274 Gaullier JM, Halse J, Hoivik HO, Hoye K, Syvertsen C, Nurminiemi M, Hassfeld C, Einerhand A, O’Shea M & Gudmundsen O. Six months supplementation with conjugated linoleic acid induces regional-specific fat mass decreases in overweight and obese, British Journal of Nutrition, 2007, 97, 550-560 Gaullier JM, Halse J, Hoye K, Kristiansen K, Fagertun H, Vik H and Gudmundsen O, 2005. Supplementation with conjugated linoleic acid for 24 months is well tolerated by and reduces body fat mass in healthy, overweight humans. Journal of Nutrition, 135, 778-784. Gaullier JM, Halse J, Hoye K, Kristiansen K, Fagertun H, Vik H and Gudmundsen O, 2004. Conjugated linoleic acid supplementation for 1 y reduces body fat mass in healthy overweight humans. American Journal of Clinical Nutrition, 79, 1118-1125.

Πηγή: https://laneshealth.gr
Comments


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page