top of page

Ξίδι ή κρέμα βαλσάμικου;

Το βαλσάμικο ξίδι (aceto balsamico στα ιταλικά) είναι σκουρόχρωμο, συμπυκνωμένο και αρωματικό ξίδι ενώ παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από μούστο σταφυλιών. Όσο παλαιότερο είναι ένα βαλσάμικο ξίδι, δηλαδή όσο περισσότερο διαρκεί η διαδικασία ζύμωσης, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη του για την υγεία. Φυσικά είναι δύσκολο να βρει κανείς αυθεντικό βαλσάμικο το οποίο χρειάζεται 12 χρόνια για να ωριμάσει.Το αραιωμένο βαλσάμικο έχει λιγότερα προβιοτικά και ένζυμα, ενώ απαιτείται προσοχή στην αγορά του διότι πολλά έχουν πρόσθετα, όπως καστανή ζάχαρη, καραμέλα και γαλακτωματοποιητές.

Οφέλη

Πέψη: Τα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το βαλσάμικο, περιέχουν ένζυμα και προβιοτικά τα οποία ωφελούν την εντερική χλωρίδα. Όσοι τρώνε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά κινδυνεύουν λιγότερο από φούσκωμα και το σώμα τους απορροφά ταχύτερα τα θρεπτικά συστατικά.

Πλούσιο σε πολυφαινόλες: Οι ενώσεις αυτές που βρίσκονται σε πολλές τροφές της μεσογειακής διατροφής αλλά και στο βαλσάμικο ξίδι, συμβάλλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και δημιουργίας πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών.

Βοηθά στην επούλωση των πληγών: Το ξίδι βαλσάμικο έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια για να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών, καθώς φαίνεται ότι έχει αντιμυκητιακές, αντι-ιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.


Ανακουφίζει από τη ρινική συμφόρηση Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν βαλσάμικο ξίδι για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης. Για να γίνει αυτό, ένα άτομο μπορεί να προσθέσει μερικές σταγόνες ξίδι σε νερό που βράζει και να εισπνεύσει τον ατμό.


Το βαλσάμικο ξίδι είναι, όπως περιγράψαμε πιο πάνω, είδος ξιδιού και ως εκ τούτου, η οξύτητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του. Όταν στο βαλσάμικο ξίδι προστίθενται βιομηχανικά σάκχαρα ή συμπυκνωμένο σιρόπι σταφυλιού με σκοπό να έχει πιο γλυκιά γεύση, τότε φυσικά δε μιλάμε πια για ξίδι αλλά για προϊόν με βάση το ξίδι, όπως η κρέμα βαλσάμικου. Ακόμη και αν έχουν παρόμοιο χρώμα, το Βαλσάμικο ξίδι και οι κρέμες βαλσάμικου έχουν τελείως διαφορετική γεύση. Αντίστοιχα, ο τρόπος παραγωγής είναι διαφορετικός: το βαλσάμικο ξίδι παράγεται μόνο από την αργή και προοδευτική οξείδωση του μαγειρεμένου μούστου, ενώ η κρέμα βαλσάμικου είναι το αποτέλεσμα της ξήρανσης του βαλσάμικου ξιδιού και της προσθήκης σε αυτό αλεύρι, ζάχαρης και γλυκόζης που χρησιμεύει για να δώσει λάμψη στην κρέμα.




Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page