Γιατί το σώμα μας δεν είναι συμμετρικό;
Σίγουρα θα έχετε δει πως οι δυο μεριές του σώματος μας δεν είναι ποτέ ακριβώς συμμετρικές. Το ένα μάτι μπορεί να είναι λίγο μικρότερο, τα δυο μας προφίλ είναι διαφορετικά… στις γυναίκες τα δυο στήθη μπορεί να μην είναι ακριβώς το ίδιο μέγεθος. Άλλοι πάλι μπορεί να έχουν παρατηρήσει για παράδειγμα πως τα νύχια στα δάκτυλα του ενός χεριού μεγαλώνουν πιο γρήγορα απ΄ότι στο άλλο. Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά;
Ερευνητές από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών προσπάθησαν να δώσουν μια επιστημονική απάντηση.
Ο Dr. Leo Q. Wan λοιπόν και οι συνεργάτες του εξηγούν πως αυτή η ασυμμετρία στο ανθρώπινο σώμα συνδέεται με την θεωρία που επικεντρώνεται στον κόμβο στο έμβρυο.
Ο κόμβος είναι επενδεδυμένα με μικροσκοπικές τρίχες που ονομάζεται βλεφαρίδες, Αυτές περιστρέφονται γύρω γύρω με ρυθμό 10 φορές το δευτερόλεπτο, όλες προς την ίδια κατεύθυνση. Όπως εξηγεί όμως ο Wan, αυτή η συγχρονισμένη περιστροφή ωθεί το υγρό της μήτρας από τη δεξιά πλευρά του εμβρύου προς τα αριστερά.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει ασυμμετρία στο σώμα και τα όργανα τα οποία ακόμα σχηματίζονται μέσα στη μήτρα.
Όπως λένε οι ειδικοί, δεν είναι μόνο τα χέρια, τα πόδια, τα στήθη ή τα μάτια που μπορεί να μην είναι συμμετρικά.
Και τα όργανα μέσα στο σώμα μας δεν είναι τοποθετημένα με συμμετρικό τρόπο.
Δείτε αυτό το βίντεο το οποίο επεξηγεί οπτικά πως το ανθρώπινο σώμα είναι τελικά τόσο ασύμμετρο.
Πηγή: TED-Ed