top of page

Κανόνες υγιεινής : Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε πετσέτες, σεντόνια και πιτζάμες.

Κανόνες υγιεινής

Ένα καυτό ντους. Αυτό δεν ονειρεύεσαι στο τέλος της ημέρας; Ιδιαίτερα αν αυτή η μέρα περιλαμβάνει πολλές ώρες στο γραφείο, οδήγηση στο αυτοκίνητο ή μεταφορά με τα μέσα συγκοινωνίας, προπόνηση, ψώνια, μαγείρεμα. Ένα ντους και την αμέσως επόμενη κίνηση: να τυλιχτείς στην καθαρή σου πετσέτα. Και, λίγο αργότερα να ξαπλώσεις στα καθαρά σου σεντόνια στο κρεβατάκι σου. Πόσο σίγουρος/η νιώθεις ότι όλα αυτά είναι πράγματι καθαρά; Ποιους κανόνες υγιεινής θα πρέπει να ακολουθούμε;

Ένα καυτό ντους. Αυτό δεν ονειρεύεσαι στο τέλος της ημέρας;

Όπως εξηγεί ο Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος εξειδικευμένος στην Αισθητική Δερματολογία και Δερματοχειρουργική, ο μέσος άνθρωπος αποβάλλει 1,5 γραμμάριο κερατινοκύτταρα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε βράδυ αφήνεις άφθονα κερατινοκύτταρα στα σεντόνια σου, τα οποία αναμιγνύονται με τα άλλα σωματικά εκκρίματα, όπως το σμήγμα (το λίπος του δέρματος), ο ιδρώτας, ακόμα και το σάλιο. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα μίγμα που σε συνδυασμό με τη ζέστη στο κρεβάτι επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό των ακάρεων, αλλά και των βακτηρίων που επίσης ζουν στα σεντόνια, στο στρώμα και το μαξιλάρι σου. Το σίγουρο επομένως είναι ότι τα σεντόνια πρέπει να αλλάζονται τακτικά. Πόσο συχνά όμως;

Σεντόνια  Ο κ. Μιχελάκης. απαντά «Ιδανικά θα πρέπει να τα αλλάζουμε μία φορά την εβδομάδα.

Σεντόνια

Ο κ. Μιχελάκης. απαντά «Ιδανικά θα πρέπει να τα αλλάζουμε μία φορά την εβδομάδα. Το καλοκαίρι, όμως, που ιδρώνουμε πολύ, ενδεχομένως πρέπει να τα αλλάζουμε συχνότερα και από μία φορά την εβδομάδα. Εξίσου συχνά, αν όχι συχνότερα, πρέπει να αλλάζουμε και την μαξιλαροθήκη μας». Δεν ξεχνάμε ότι η κρεβατοκάμαρα πρέπει να αερίζεται επαρκώς καθημερινά χειμώνα-καλοκαίρι.


Πετσέτες  Υπάρχει πρόβλημα αν δεν πλένεται μια πετσέτα τόσο συχνά όσο θα έπρεπε; Ναι, υπάρχει.

Πετσέτες

Υπάρχει πρόβλημα αν δεν πλένεται μια πετσέτα τόσο συχνά όσο θα έπρεπε; Ναι, υπάρχει. Όπως εξηγεί ο Μάρκος Μιχαλάκης «αμέσως μόλις χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά μια καθαρή πετσέτα, τη γεμίζουμε βακτήρια, νεκρά δερματικά κύτταρα και μόρια σωματικών εκκριμάτων, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την επιβίωση και ανάπτυξη μυκήτων, βακτηρίων και ιών. Και όσο περισσότερο μένει υγρή η πετσέτα, τόσο περισσότεροι γίνονται όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί». Έτσι, οι πετσέτες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, επειδή περιέχουν πολλά από τα συστατικά τα οποία αυτοί χρειάζονται για την επιβίωσή τους: νερό, υψηλή θερμοκρασία, οξυγόνο, τροφή (από τα νεκρά δερματικά κύτταρα και τα άλλα κατάλοιπα του δέρματος) και ουδέτερο pH.

Παρότι, λοιπόν, οι περισσότεροι μικροοργανισμοί προέρχονται από το ίδιο μας το σώμα, ο ραγδαίος πολλαπλασιασμός και η ανάπτυξή τους μπορεί, κάτω από κατάλληλες συνθήκες, να οδηγήσει σε βακτηριακές επιμολύνσεις ή μυκητιάσεις.


Πόσες φορές, επομένως, μπορείς να στεγνώσεις το δέρμα σου με την πετσέτα του μπάνιου πριν την αλλάξεις;

● Η ενδεικνυόμενη συχνότητα με την οποία πλένεις την πετσέτα σου πρέπει να είναι 1 έως 2 φορές την εβδομάδα, ιδιαίτερα αν κάνεις μπάνιο κάθε μέρα.

● Η πετσέτα κάθε φορά που χρησιμοποιείται θα πρέπει να στεγνώνει εντελώς και γρήγορα (π.χ. σε καλοριφέρ-κρεμάστρα).

● Η πετσέτα με την οποία σκουπίζεται η γενετήσια περιοχή σε άνδρες και γυναίκες θα πρέπει να πλένεται αμέσως.

● Η πετσέτα του μπάνιου χρειάζεται συχνότερα πλύσιμο, εάν κάποιος είναι άρρωστος π.χ έχει κάποια ίωση.

● Αν στο σπίτι σου έχεις υψηλά επίπεδα υγρασίας και δεν μπορείς να στεγνώσεις εντελώς την πετσέτα, πρέπει να την πλένεις μετά από 3 χρήσεις.

● Αν χρησιμοποιείς πετσέτα στο γυμναστήριο για να σκουπίζεις τον ιδρώτα σου ή για να τη στρώνεις πάνω στα όργανα γυμναστικής πρέπει να την πλένεις καθημερινά. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιείς κάθε φορά που πας στο γυμναστήριο καθαρή φρεσκοπλυμένη πετσέτα.

● Τον χειμώνα, όταν τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι αυξημένα, πρέπει να πλένεις την πετσέτα του μπάνιου σου συχνότερα απ’ ό,τι το καλοκαίρι.

● Κάθε πετσέτα μπάνιου πρέπει πάντοτε να περνά το τεστ της μυρωδιάς: αν μυρίζει άσχημα, χρειάζεται οπωσδήποτε αλλαγή αμέσως.

Σφουγγάρι  Αν όμως θες να χρησιμοποιείς σφουγγάρι, θα πρέπει να αποφύγεις τα 3 κοινά λάθη που συνήθως κάνουν οι περισσότερο

Σφουγγάρι

Αν όμως θες να χρησιμοποιείς σφουγγάρι, θα πρέπει να αποφύγεις τα 3 κοινά λάθη που συνήθως κάνουν οι περισσότεροι:


Δεν το ανανεώνεις συχνά

Το σφουγγάρι θα πρέπει να το αλλάζεις τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κι όχι κάθε 3 ή περισσότερους μήνες, που συνήθως είναι το διάστημα αντικατάστασης που η πλειοψηφία τηρεί.


Το αφήνεις να στεγνώσει "βρώμικο"

Μετά από κάθε χρήση το σφουγγάρι πρέπει να το σαπουνίζεις και να το ξεβγάζεις καλά, να το στραγγίζεις και να το αφήνεις να στεγνώνει.


Το χρησιμοποιούν και άλλοι

Κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να έχει το δικό του σφουγγάρι, το οποίο δεν θα μοιράζεται ποτέ και με κανέναν. Ιδανικά θα πρέπει να επιλέγονται σφουγγάρια με διαφορετικά χρώματα, ώστε ο καθένας να έχει το δικό του και να μην μπερδεύεται, χρησιμοποιώντας το σφουγγάρι του άλλου.


Πιτζάμες / ρούχα ύπνου

Οι πιτζάμες έρχονται σε επαφή με το σώμα μας αρκετές ώρες καθημερινά, συγκεντρώνοντας νεκρά κύτταρα του δέρματος και μικροοργανισμούς. Οι μικροοργανισμοί δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, εάν όμως μεταφερθούν, για παράδειγμα, στο ουροποιητικό (E-coli) μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήσεις, όπως η κυστίτιδα. Καλό είναι να αλλάζετε πιτζάμες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Πιτζάμες / ρούχα ύπνου

Πηγή:

a. BestOfYou .gr

b. OnMed .gr

c. taNea .gr

Comments


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page