top of page

Πώς να ξεπιαστώ; 7 βήματα για να ανακουφίσεις τους πιασμένους μυς!

Είτε έχεις τελειώσει μία δυνατή προπόνηση με βάρη είτε έχεις πιέσει τον εαυτό σου στο διάδρομο, το πιάσιμο μετά τη γυμναστική είναι πολύ συνηθισμένο.Ο μυϊκός πόνος μπορεί να προκληθεί από την υπερπροσπάθεια, τη σκληρή άσκηση, όταν σηκώσουμε ένα βαρύ αντικείμενο ή κάνουμε μία απότομη κίνηση. Με απλά λόγια, σχεδόν όλοι κάποια στιγμή τον βιώνουμε.

Δοκιμάστε έναν (ή περισσότερους) από τους επτά τρόπους και αν δεν υπάρξει κάποια βελτίωση τότε καλό θα ήταν να επισπευσθεί η επίσκεψη σε ορθοπεδικό.


Μείνετε ενυδατωμένοι

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 75% νερό, με τους μυς να "κρατάν" το περισσότερο ποσοστό. Μαζί με το νερό κρατάνε και θρεπτικά συστατικά κάτι τα οποία εύκολα χάνονται μέσω του ιδρώτα και της αναπνοής. Για αυτό χρειάζεται να παραμένετε ενυδατωμένοι. Οι γιατροί και οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια την ημέρα.


Μην παραλείπετε τις διατάσεις

Οι ήπιες διατάσεις μπορεί να ανακουφίσουν από τον πόνο, να μαλακώσουν τους σφιγμένους μυς κάνοντας τους πιο εύκαμπτους βελτιώνοντας την ευλυγισία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μύες κανονικά γίνονται δύσκαμπτοι έπειτα από έντονη άσκηση ή δραστηριότητα. Ιδιαίτερη προσοχή στις διατάσεις «κρύων» μυών επειδή μπορεί να δημιουργηθούν τραυματισμοί, οπότε είναι καλύτερο να τις εκτελείς όταν είναι ζεστοί.

Κάντε μασάζ στα σημεία πόνου Το ελαφρύ μασάζ ενισχύει τη ροή του αίματος στην περιοχή και βοηθά τον μυ να μην παραμένει σκληρός, βελτιώνοντας σημαντικά τον μυϊκό πόνο. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι το μαλακό μασάζ στους κουρασμένους μυς βοηθά να μειωθεί το πιάσιμο κατά περίπου 30%.


Σκοτσέζικο ντους

Η εναλλαγή κρύο με ζεστό νερό είναι ευεργετική σε περιπτώσεις μυϊκού πιασίματος, καθώς απαλύνει τον πόνο και μειώνει τη φλεγμονή. Μία καλή τακτική είναι να τοποθετήσετε πάνω στον πονεμένο μυ, μία παγοκύστη για 20 λεπτά και αμέσως μετά να κάνετε ένα ζεστό ντους. Επιπλέον μπορείτε να αλείψτε μία αντιφλεγμονώδη αλοιφή και να καλύψετε μετά το σημείο. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έμπλαστρο.

Πρωτεΐνη

Μετά από πιάσιμο στους μυς καλό είναι να καταναλώσεις ένα γεύμα ή ένα ρόφημα πλούσιο σε πρωτεΐνη. Οι πρωτεΐνες ως δομικά στοιχεία των μυών βοηθούν στην επούλωση των φλεγμονών που δημιουργούνται μετά από μια σκληρή προπόνηση.


Ηλεκτρολύτες και μεταλλικά στοιχεία

Η έλλειψη ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο) και μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο) μπορεί να κάνει τους μύες σκληρούς και δύσκαμπτους δημιουργώντας έτσι κράμπες. Σε αυτές τις περιπτώσεις το να πίνεις αρκετό νερό, ώστε ο οργανισμός σας να έχει επάρκεια σε ηλεκτρολύτες και μεταλλικά στοιχεία δεν είναι αρκετό. Η προσαρμογή του διατροφολόγιού σου μπορείς να βοηθήσει στη κάλυψη του ελλείμματος αυτού ή μέσω της χρήσης ενός συμπληρώματος αποφεύγοντας έτσι την υπερκατανάλωση θερμιδών.

Χρησιμοποιείστε Foam Roller Το μασάζ του μυϊκού και του συνδετικού ιστού με ένα foam roller μπορεί να βοηθήσει να υποχωρήσει το «πιάσιμο» στους κουρασμένους μυς και να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος στους μυς.Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται και η ροή των θρεπτικών συστατικών προς τους πιασμένους μύες.

Comments


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page