top of page

Οι καλύτερες αντικαρκινικές τροφές

Εκτ.χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά και 31 δευτ.

Ο καρκίνος, η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως σχετίζεται με τη διατροφή, τόσο στο στάδιο της πρόληψης όσο και στο στάδιο της θεραπείας. Πολλά συστατικά των τροφίμων έχουν κατά καιρούς ερευνηθεί ως προς τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Σας παραθέτω τις καλύτερες αντικαρκινικές διατροφές που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας.

Μήλα Tα μήλα περιέχουν πολυφαινόλες που έχουν πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι πολυφαινόλες μπορούν να αποτρέψουν τη φλεγμονή, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τις λοιμώξεις. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες σχετικά με την καταπολέμηση όγκων.Για παράδειγμα, η φλορετίνη πολυφαινόλης αναστέλλει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται μεταφορέας γλυκόζης 2 (GLUT2) η οποία παίζει ρόλο στην ανάπτυξη κυττάρων προχωρημένου σταδίου σε ορισμένους τύπους καρκίνου.

Κακάο Οι κατεχίνες και οι προκυανιδίνες που περιέχει το κακάο περιορίζουν το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή, παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Μούρα Τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, Κηκιδικό οξύ,αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες. Οι επιστήμονες έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα μούρα λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους και των οφελών για την υγεία. Ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μαύρα μούρα αποτρέπουν την εμφάνιση κακοήθειας στη στοματική κοιλότητα, τον οισοφάγο και το παχύ έντερο.Τέλος, έρευνες του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου για τον καρκίνο του μαστού «James Graham Brown» αναδεικνύουν τη δράση των μαύρων μούρων κατά του καρκίνου των πνευμόνων.


Σκόρδο

Το σκόρδο, όπως και το κρεμμύδι, είναι τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες και θειϊκές ενώσεις , οι οποίες αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνου (κυρίως του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου). Πρόσφατη, μάλιστα, έρευνα 1 συνδέει την κατανάλωση σκόρδου με μειωμένη εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Προσθέστε θρυμματισμένο σκόρδο στη μαγειρική σας και επωφεληθείτε από τις αντικαρκινικές του ουσίες. Οι περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες βρίσκονται στα εξωτερικά στρώματα του κρεμμυδιού, οπότε ξεφλουδίστε το όσο το δυνατόν λιγότερο.

Ντομάτα Η ντομάτα θεωρείται εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών χάρη στο λυκοπένιο που περιέχει (φυτοχημικό με έντονη αντιοξειδωτική δράση). Το λυκοπένιο έχει την ιδιότητα να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν βλάβες στο DNA των κυττάρων και οδηγούν στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Πρόσφατες, μάλιστα, μελέτες συνδέουν την ουσία αυτή με την προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου και ειδικά του προστάτη. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, επίσης, ότι το λυκοπένιο απορροφάται ευκολότερα από το σώμα μας κατά το μαγείρεμα της ντομάτας σε φυτικά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο), γι’ αυτό και η σάλτσα ντομάτας θεωρείται ιδανική αντικαρκινική τροφή.


Καρότα Τα καρότα περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες βήτα-καροτίνης, ζωτικό ρόλο στη στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να αποτρέψει ορισμένους τύπους καρκίνου. Μια ανασκόπηση οκτώ μελετών δείχνει ότι η βήτα-καροτίνη συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Μια άλλη ανάλυση δείχνει ότι η υψηλότερη κατανάλωση καρότων οδηγεί σε 26% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.


Αρωματικά βότανα Αρκετά από τα συνήθως χρησιμοποιούμενα βότανα (βασιλικός, άνηθος, μάραθος, μαϊντανός) επιδεικνύουν προστατευτικές ιδιότητες κατά του καρκίνου. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει σε αυτά μια σειρά από χημοπροστατευτικά φυτοχημικά. Επιπλέον, πολλά από αυτά περιέχουν ποικιλία από φυτοστερόλες, τριτερπένια, φλαβονοειδή, σαπωνίνες, και καροτενοειδή. Η δραστηριότητα αυτών των ουσιών μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση συγκεκριμένων τύπων καρκινογόνων ουσιών, όπως το βενζοπυρένιο.


Λιπαρά ψάρια Μια άλλη μελέτη, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ιχθυελαίου αργότερα στη ζωή συνδέεται με σημαντικά μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Τέλος, μια μελέτη που παρακολούθησε 68.109 άτομα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν συμπληρώματα ιχθυελαίου τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα ήταν 63% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου από όσους δεν το έκαναν.


Σταυρανθή λαχανικά Τα σταυροειδή ή σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το kale, περιέχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και μαγγάνιο.

Περιέχουν επίσης σουλφοραφάνη, μια φυτική ένωση με αντικαρκινικές ιδιότητες. Μία μελέτη δείχνει ότι η σουλφοραφάνη αναστέλλει σημαντικά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και διεγείρει τον κυτταρικό θάνατο στα κύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι η σουλφοραφάνη σε συνδυασμό με τη γενιστεΐνη μπορεί να αναστείλει σημαντικά την ανάπτυξη και το μέγεθος του καρκίνου του μαστού. Η σουλφοφαφάνη αναστέλλει επίσης την αποακετυλάση ιστόνης, ένα ένζυμο με συνδέσμους στην ανάπτυξη του καρκίνου.


Καρύδια Οι ξηροί καρποί εμφανίζουν ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου, αλλά οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τα καρύδια περισσότερο από άλλα είδη καρπών με κέλυφος.

Τα καρύδια περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται pedunculagin, την οποία το σώμα μεταβολίζει σε ουρολιθίνες. Οι ουρολιθίνες είναι ενώσεις που δεσμεύονται τους υποδοχείς οιστρογόνων και μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

1. (από το τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο)

Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page