top of page

Μούρα το θρεπτικότερο φρούτο για αδυνάτισμα και αποτοξίνωση

Γιατί τα μούρα είναι το φρούτο που πρέπει να έχεις καθημερινά στη διατροφή σου; Η μουριά (λατινικά Morus) στην αρχαιότητα αναφέρεται ως η ‘σοφότερη των δέντρων’. Είναι δέντρο που καρποφορεί τελευταίο την άνοιξη, γιατί αναβάλλει την καρποφορία της έως ότου οι συνθήκες γίνουν άκρως ευνοϊκές. Ως αποτέλεσμα της χαρακτηριστικής της ‘αναβολής’, το δέντρο ήταν αφιερωμένο στη ρωμαϊκή θεά της σοφίας Minerva (αντίστοιχη με τη θεά Αθηνά της ελληνικής μυθολογίας). Πλούσιο σε θρεπτικά οφέλη σε όλες τις μορφές μπορείς να το βρεις ακόμη και τον χειμώνα στους καταψύκτες των σούπερμάρκετ. Παρακάτω σου παραθέτω 5 λόγους για να τα εντάξεις στη διατροφή σου.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Τα μούρα είναι γεμάτα με το αντιοξειδωτικό ανθοκυάνη, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μεταβάλλει τη δραστηριότητα των γονιδίων που βρέθηκαν σε ανθρώπινα κύτταρα λίπους, καθιστώντας πιο δύσκολο να πάρει βάρος ο οργανισμός. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι τα βατόμουρα μειώνουν τα κύτταρα λίπους της κοιλιάς.


Κάνουν καλό στον εγκέφαλο

Ερευνητές σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στα μούρα, βοηθάνε το τμήμα του εγκεφάλου που φροντίζει για την τακτική συντήρηση του οργανισμού. Τις περισσότερες πολυφαινόλες θα τις βρεις στα βατόμουρα και τις φράουλες. Επίσης όλα τα μούρα είναι πλούσια σε λουτεϊνη, μιας ένωση που φαίνεται να επιβραδύνει τη γνωστική παρακμή, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη των ΗΠΑ, καθώς προηγούμενα αποτελέσματα είχαν συνδέσει τη θρεπτική ουσία με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Υπάρχουν πάνω από 20 είδη και περίπου 100 γνωστές ποικιλίες που ευδοκιμούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα πιο γνωστά είναι το λευκό, το μαύρο και το κόκκινο – ονομασίες που έχουν δοθεί όχι για το χρώμα του καρπού, αλλά για το χρωματισμό των ανθέων και των φύλλων τους.

Κάνουν καλό στα μάτια σου

Tα μούρα και κυρίως τα βατόμουρα και τα σμέουρα, περιέχουν λουτεΐνη, η οποία είναι σημαντική για υγιή μάτια και οξεία όραση.Η λουτεΐνη μαζί με το καροτενοειδές ζεαξανθίνη, έχουν συνδεθεί με την υγεία των ματιών και συγκεκριμένα με την προστασία έναντι του καταρράκτη και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, των πιο συχνών αιτιών μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης.


Προστατεύουν τον οργανισμό από ασθένειες

Τα μούρα είναι γεμάτα με καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά στα μούρα έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτης και την αρθρίτιδα ενώ μειώνουν τον κίνδυνο σκλήρυνση των αρτηριών. Ερευνητικές δοκιμές έχουν αποδείξει την ικανότητα της ανθοκυανίνης να εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων και το σχηματισμό όγκων. Έχει επίσης αναφερθεί πως βοηθά στην πρόληψη νευρικών δυσλειτουργιών, όπως της νόσου του Alzheimer και του Πάρκινσον.


Επιβραδύνουν τη γήρανση

Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στα μούρα προλαμβάνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και την οξείδωση των κυττάρων που επιταχύνεται από μία κακή διατροφή. Λιγότερες ελεύθερες ρίζες σημαίνει επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης και μακροζωία.
Comments


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page