top of page

Ροντιόλα: Ένα πολύ ισχυρό αντικαταθλιπτικό

H Ροντιόλα ή Ροδιόλα είναι ένα πολυετές φυτό που συναντάται στις αρκτικές και ορεινές περιοχές της Σιβηρίας, Ιμαλάια, Άνδεις, Άλπεις. Η πρώτη αναφορά αυτού του βοτάνου γίνεται στην ελληνική μυθολογία που η Μήδεια χρησιμοποίησε τη ρίζα για να βοηθήσει τον αγαπημένο της Ιάσονα στον άθλο που του ανέθεσε να εκτελέσει ο πατέρας της ο Αιήτης. Ο Ιάσονας ράντισε το σώμα του με τη ρόδια ρίζα και κατάφερε να νικήσει τους ταύρους που ξεφύτρωναν από τα δόντια του δράκου ολοκληρώνοντας τον άθλο που του είχε ανατεθεί. Στη συνέχεια ο Έλληνας γιατρός-θεραπευτής Διοσκουρίδης αφιέρωσε πολλές σελίδες έρευνας και τιμών για τις θαυματουργικές ιδιότητές της. Στη Θιβετιανή ιατρική, η ροδιόλα συνίσταται σε καρδιαγγειακές και γαστρεντερικές παθήσεις κάτι που αργότερα βλέπουμε μέσω από δημοσιευμένες έρευνες ότι αληθεύει στην περίπτωση που η κύρια αιτία τους είναι η σωματοποίηση του άγχους (στρες) και όχι κάποια άλλη λοίμωξη.

Στα γιατροσόφια που μας δίδαξαν οι γιαγιάδες ή αλλιώς στη λαϊκή ιατρική όπως συνηθίζεται να ειπώνεται χρησιμοποιείτο σε εμμηνορραγίες, διάρροιες, πυρετούς, πονοκεφάλους και σκορβούτο, την ποδάγρα, σε νευρασθένειες και ως τονωτικό για τη χρόνια κόπωση.


Σημαντικότερες λειτουργίες

●Αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της πνευματικής και φυσικής απόδοσης. Επιδρά έτσι θετικά στο νευρικό σύστημα αυξάνοντας την αυτοσυγκέντρωση, τη μνήμη, τη δύναμη και την κινητικότητα του ανθρωπίνου σώματος, βελτιώνοντας έτσι την πνευματική ικανότητα και κυρίως ενισχύοντας την απόδοση στην εργασία.


●Η ρίζα του Ροντιόλα, δρα επίσης και ως αντικαταθλιπτικό. Η αντικαταθλιπτική και αγχολυτική δράση της Rhodiola είναι αρκετά πιο ισχυρή από άλλα αντίστοιχα βότανα και 5 φορές λιγότερο τοξική σε σχέση με το τζίνσενγκ (Panax ginseng-γνωστό βότανο κατά της κατάθλιψης).


●Ενεργοποιεί την διαδικασία της λιποδιάλυσης βοηθώντας έτσι την απώλεια βάρους , την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα χωρίς όμως να του προκαλεί υπερτροφία.


●Τέλος βελτιώνει τη στυτική. λειτουργία και την πρόωρη εκσπερμάτιση στον άνδρα, ενώ παράλληλα βελτιώνει την...ακοή !

Πηγές ερευνών:

(Saratikov, A.S. 1974, Kucinskaite et al. 2004).

Η συνιστώμενη δοσολογία 300mg την ημέρα ενώ δεν συνοδεύεται από γνωστές παρενέργειες. Δεν συνιστάται η χρήση Rhodiola κατά τη διάρκεια της κυήσεως ή του θηλασμού. Συμβουλευθείτε τον οικογενειακό ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page