Επιλόχειος κατάθλιψη και τρόποι μείωσης βάρους

Η λοχεία είναι μία πολύ σημαντική περίοδος για την μητέρα και η σημαντικότερη για τη θεμελίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας του βρέφους. Όντως ως μία περίοδος αρκετά φορτισμένη και γεμάτη με προσδοκίες, ανησυχία, αγωνία και σωματική εξάντληση. Η προσδοκία της αναμενόμενης χαράς με τη γέννηση του παιδιού διαψεύδεται συχνά, καθώς το δέσιμο δεν είναι πάντα τόσο άμεσο.

Είναι γνωστόν ότι 1 στις 10 γυναίκες μπορεί να εμφανίσει επιλόχεια κατάθλιψη που συνοδεύεται από ατονία και δυσαρέσκεια, συμπτώματα που μπορεί να είναι πιο έντονα ή να επιδεινώνονται σε συγκεκριμένες ώρες όπως το πρωί ή αργά το απόγευμα. Μετά από την εγκυμοσύνη, οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Δεν υπάρχει όμως συγκεκριμένος λόγος εμφάνισης της διαταραχής. Παρόλα αυτά η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί χωρίς συγκεκριμένο λόγο και χωρίς την παρουσία στρεσσογόνων παραγόντων.

Άρα σημαντικό αποτελεί το να δούμε την κατάσταση όσο πιο ήρεμα και ξεκάθαρα γίνεται. Η αύξηση του σωματικού βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απολύτως φυσιολογική και σε συνδυασμό με τις καινούριες ευθύνες ως νέος γονιός, την συναισθηματική φόρτιση, την εξάντληση λόγω έλλειψη ύπνου και την τήρηση ενός μη ισσοροπημένου διατροφολόγιου οδηγεί στο να βλέπει η γυναίκα τη μείωση του σωματικού της βάρους ως ένα απατηλό όνειρο ή αναγκαία θυσία για τη μητρότητα. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ισχύουν. Απαιτείται αρκετή υπομονή και καλή διάθεση, που συνήθως απουσιάζουν τον πρώτο καιρό μέχρι η νέα μητέρα να μπει και πάλι σε ένα 'ρυθμό'.. Αυστηρές υποθερμιδικές δίαιτες, 'χάπια' αδυνατίσματος και «μονοδίαιτες λαχανόσουπας», πρέπει να αποφεύγονται, προκειμένου να γίνει σωστά το σημαντικότατο 'έργο' του θηλασμού.


Ύπνος

Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης, ενώ σχετίζεται με διαταραχή των επιπέδων λεπτίνης και γκρελίνης, που παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην απώλεια βάρους. Όλα αυτά ως αποτέλεσμα έχουν την επιβράδυνση του μεταβολισμού. Επειδή, όμως, ο ύπνος δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση για μια νέα μαμά, προσπαθήστε να μειώσετε άλλους παράγοντες που ενισχύουν την αύξηση της κορτιζόλης, όπως το στρες, το άγχος, η κακή διάθεση, η καφεΐνη ή η υπερπροπόνηση.


Junk Food

Προσαρμόστε τη διατροφή σας στον στόχο σας, ακόμα και αν επιζητάτε μανιωδώς junk food. Ένα σουβλάκι με αλάδωτη πίτα, καλαμάκι κοτόπουλου, γιαούρτι (αποφύγετε σκόρδο – κρεμμύδι αν θηλάζετε) και ντομάτα, αποδίδει σχεδόν τις μισές θερμίδες από το αντίστοιχο με λαδωμένη πίτα, γύρο χοιρινό, σως και πατάτες.


Άσκηση

Είναι πολύ σημαντικό, μετά την εγκυμοσύνη, να υπάρξει ομαλή επανένταξη στην άσκηση. Για μία γυναίκα που γέννησε φυσιολογικά, θα χρειαστούν 6-10 εβδομάδες μέχρι να επανέλθει στο κανονικό πρόγραμμα γυμναστικής της.

Ρώτησε τον γιατρό σου, πριν αποφασίσεις να αρχίσεις ξανά άσκηση – ειδικά άμα έχεις κάνει καισαρική.


Συνδυασμοί τροφών

Προσοχή στο μέγεθος της μερίδας! Συνδύαζε το μεσημεριανό γεύμα σου πάντα με σαλάτα και συνόδευσε το με λίγο μικρότερη ποσότητα φαγητού


Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα πλήρες πρωινό

Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε πρωινό καθημερινά, μιας και σας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσετε την ημέρα σας δυναμικά. Άλλωστε σας 'προστατεύει' από το ακατάσχετο τσιμπολόγημα, που σας φορτώνει με περιττές θερμίδες, καθώς βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης.


Αφιέρωσε χρόνο για τον εαυτό σου

Το πρώτο πράγμα για μία επιτυχημένη δίαιτα είναι καλή ψυχολογία. Φρόντισε τον εαυτό σου και αφιέρωσε χρόνο στο να νιώσεις άνετα, όμορφα και ξεκούραστα. Ένα χαλαρωτικό μασάζ, ένα μπάνιο με αιθέρια έλαια, μία περιποίηση προσώπου ή ακόμη και ένα καφέ με τις φίλες σου θα βοηθήσουν στο να τονωθεί η ψυχολογία σου.


Extra tip: Ανακοίνωσε στο σύντροφο σου την επιθυμία σου και τον νέο σου στόχο. Η υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει μεγάλη βοήθεια.

Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon