top of page

Προβιοτικά-πρεβιοτικά. Ποιες οι διαφορές; Πού ωφελούν;

Με τον όρο προβιοτικά αναφερόμαστε σε ειδικούς ζωντανούς μικροοργανισμούς πιο συγκεκριμένα ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες οι οποίοι ωφελούν τον οργανισμό μας βελτιώνοντας την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και γενικά του πεπτικού μας συστήματος. Μέσω συμπληρωμάτων ή με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν προβιοτικά ενισχύεται και αποκαθίσταται η εντερική χλωρίδα.

Μερικές τροφές που παρασκευάζονται με βακτηριακή ζύμωση είναι και το γιαούρτι, το γάλα κεφίρ ή αριάνι και άλλες. Να τονίσουμε ότι τα ΠΡΟβιοτικά δεν θα πρέπει να τα συγχέουμε με τα ΠΡΕβιοτικά, τα οποία είναι διαιτητικές ίνες, με τις οποίες τρέφονται τα φιλικά βακτήρια που βρίσκονται ήδη στο έντερο.

Τα οφέλη από την κατανάλωση προβιοτικών είναι τα εξής: 1. Διάρροια. Μετά από θεραπεία με ορισμένα αντιβιοτικά ενδείκνυται η λήψη σε μορφή συμπληρώματος προβιοτικών. Αναλόγως και την αντιβίωση πολλοί ιατροί συστήνουν την ταυτόχρονη λήψη αντιβίωσης και προβιοτικών. 2. Στις μολυσματικές νόσους του εντέρου βοηθώντας στη μείωση διάρκεια της λοίμωξης. 3. Ελκώδη κολίτιδα, σπαστική κολίτιδα (σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου) και Νόσος Crohn. 4. Δυσανεξία στη λακτόζη 5. Έλκος στο στομάχι: Τα προβιοτικά βοηθούν στην καταπολέμιση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. 6. Για την πρόληψη και θεραπεία των μυκητιάσεων του γυναικείου κόλπου. Χρήσιμα φαίνεται να είναι τα προβιοτικά σε κάθε γυναίκα, που παρουσιάζει επαναλαμβανόμενα επεισόδια με γυναικολογικές λοιμώξεις ή ουρολογικές λοιμώξεις.

Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page