top of page

Bιταμίνη D & μυϊκή ανάπτυξη


Οι βιταμίνες είναι κατά κύριο λόγο συνδεδεμένες με λειτουργίες που προστατεύουν τον οργανισμό και προάγουν την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που μειώνουν τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν οι ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη D είναι κάπως διαφορετική, Όπως και οι άλλες βιταμίνες προάγει την υγεία του οργανισμού αλλά ταυτόγχρονα παίζει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των μυών και την αύξηση της δύναμης.

Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιάλυτη βιταμίνη, που η σύνθεση της μοιάζει με αυτή των στεροειδών. Δρα ως πρόδρομος ορμόνη και βοηθάει σε πολλές διαφορετικές διαδικασίες όπως η απορρόφηση και ο μεταβολισμός του ασβεστίου και του φωσφόρου. Επίσης, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Έρευνες έχουν δείξει ότι γονίδια που συμμετέχουν στην παραγωγή τεστοστερόνης επηρεάζονται από την αύξηση ή μείωση της βιταμίνης D. Όσο υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης D, τόσο υψηλότερη και η συγκέντρωση τεστοστερόνης. Κάτι επίσης πολύ ενδιαφέρον είναι ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, παρήγαγαν και χαμηλότερη ποσότητα σφαιρίνη (πρωτεΐνη του πλάσματος που σχηματίζεται κυρίως στο ήπαρ) που δεσμεύει τις ορμόνες του φύλου(SHBG). Το μεγαλύτερο ποσοστό τεστοστερόνης στο αίμα κυκλοφορεί δεσμευμένος στην SHBG Και μόνο ένα μικρό ποσοστό είναι ελεύθερο. Η ελεύθερη τεστοστερόνη είναι βιολογικά δραστική και μπορεί να ενεργοποιήσει τους υποδοχείς ανδρογόνων. Έτσι, η ικανότητα της βιταμίνες D να μειώνει τα επίπεδα της SHBG , θα αυξήσει και τη δράση της τεστοστερόνης.

Συνεπώς η βιταμίνη D όχι μόνο αυξάνει τη παραγωγή τεστοστερόνης αλλά ταυτόχρονα αυξάνει και τη δράση της, μειώνοντας την ανασταλτική επίδραση που έχει η SHBG στη λειτουργία της τεστοστερόνης.

Η βιταμίνη D μπορεί να παραχθεί στο ανθρώπινο σώμα, αν αυτό εκτεθεί στον ήλιο δίχως αντιηλιακή προστασία. Έτσι, η ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται με αυτόν τον τρόπο έχει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου. Δεν είναι τυχαίο που του καλοκαιρινούς μήνες τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι υψηλότερα. Για αυτό φρόντισε να εκτίθεσαι στον ήλιο καθημερινό για λίγα λεπτά ακόμη κυρίως τους χειμερινούς μήνες που οι ώρες και οι μέρες ηλιοφάνειες είναι λιγότερες από αυτές το καλοκαίρι.


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page