top of page

Φυστικοβούτυρο απόλαυσε το δίχως ενοχές

Έχουμε όλοι ακούσει ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Το φαγητό που θα επιλέξουμε να φάμε είναι αυτό που θα μας δώσει την απαιτούμενη ενέργεια να αρχίσουμε την μέρα μας και να αντεπεξέλθουμε σε όλες τις υποχρεώσεις μας. Η έλλειψη φαγητού από την άλλη πλευρά μας κάνει να νιώθουμε αδύναμοι. Όταν δεν τρώμε σωστά, ο εγκέφαλός μας υπολειτουργεί και ο χρόνος αντίδρασής μας στις καταστάσεις αυξάνεται.

Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο αν τρώμε, αλλά αν επιλέγουμε σωστές και υγιεινές τροφές. Χωρίς την απαραίτητη ποσότητα βιταμινών, πρωτεϊνών, λιπαρών και φυτικών ινών χάνουμε την δυνατότητα να είμαστε τόσο παραγωγικοί και χαρούμενοι όσο θα μπορούσαμε να ήμασταν. Το φυστικοβούτυρο είναι μια από τις παρεξηγημένες τροφές, εξαιτίας των πολλών λιπαρών και θερμίδων, που περιέχει. Αυτό, όμως, που παραβλέπουμε είναι από που προέρχονται αυτά τα λιπαρά και πόσο ευεργετικά είναι για την υγεία μας. Έτσι θα αναλύσουμε σε ποιες περιπτώσεις το φυστικοβούτυρο αποτελεί εξαιρετική επιλογή στο διατροφολόγιο μας.


1. Είναι γεμάτο με καλά λιπαρά. Όπως ακριβώς και το αβοκάντο, το φυστικοβούτυρο περιέχει ακόρεστα λιπαρών που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και γενικότερα όλου του οργανισμού.


2. Είναι αρκετά χορταστικό.Η μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά, που εμπεριέχει, διατηρούν την αίσθηση του κορεσμού για περισσότερη ώρα.


3. Προστατεύει τη καρδιά.Δεδομένου, ότι είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά, το φυστικοβούτυρο βοηθάει στην μείωση και την διαχείριση της χοληστερόλης. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν φυστικοβούτυρο έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την καρδιά τους.


4. Το κάλιο βοηθά στην καταπολέμηση του υψηλού νατρίου.Αν αγωνίζεστε να κρατήσετε την πρόσληψη του αλατιού σε ένα υγιές επίπεδο, η υψηλή περιεκτικότητα καλίου στο φυστικοβούτυρο βοηθάει στην διαχείριση αυτής της ανισορροπίας. Άλλη μια τροφή πλούσια σε κάλιο είναι οι μπανάνες. Οπότε, ο συνδυασμός φυστικοβούτυρο και μπανανών είναι ιδανικός!


5. Εκτοξεύει την ενέργειά μας.Αν δυσκολεύεστε να κρατήσετε τα επίπεδα της ενέργειάς σας υψηλά, σκεφτείτε να ξεκινήσετε την μέρα σας, προσθέτοντας φυστικοβούτυρο στο πρωινό ή το δεκατιανό σας. Όλα τα οφέλη που προαναφέραμε θα σας βοηθήσουν να είστε ενεργητικοί και χαρούμενοι όλη την μέρα.


6. Κάνει καλό στην υγεία των μαλλιών και την επιδερμίδας.Το φυστικοβούτυρο είναι γεμάτο με βιοτίνη και βιταμίνη Β, που είναι υπεύθυνο για την καλή υγεία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής. Επίσης, βοηθάει στην ενυδάτωση και θρέψη της επιδερμίδας και προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες UV.


7. Περιέχει βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που θεωρείται ότι μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόληψη και ενδεχομένως στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καταρράκτης, ο διαβήτης, η νόσος του Αλτσχάιμερ κ.α.Αποτελεί εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο ο ψευδάργυρος και το κάλιο. Δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη περιέχει όμως νάτριο.


Το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες όμως όπως κάθε φυτική πρωτεΐνη είναι ατελείς , γιατί της λείπει ένα ή περισσότερα από τα απαραίτητα αμινοξέα. Ο συνδυασμός όμως φυστικοβούτυρου και ψωμιού προσφέρει όλα τα αμινοξέα και έτσι ολοκληρώνεται το πρωτεϊνικό προφίλ.

Επίλεξε εκείνο που περιέχει μόνο πολτοποιημένα φιστίκια και αλάτι και όχι άλλα φυτικά έλαια(υδρογονωμένα). Προτιμήστε το βιολογικό ή το σπιτικό φυστικοβούτυρο ή φτιάξτε το μόνοι σας.


Γραμμάρια / Θερμίδες

32γρ(2κ.σ.) / 188kcal

 

Ρώτα τον προσωπικό σου διατροφολόγο για την ιδανική δοσολογία και τρόπους να το εντάξεις στη διατροφή σου.

 

Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page