top of page

Τα 6 πιο σημαντικά οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία μας. Φτιαγμένη από σπόρους κακάο, είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών. Οι πρώτες αρχαιολογικά τεκμηριωμένες καλλιέργειες του κακαόδεντρου έγιναν από τους Μάγιας. Δεκατέσσερα πήλινα αγγεία των Μάγια, που βρέθηκαν άπλυτα απέδειξαν ότι έπιναν κακάο τουλάχιστον από το 600 π.Χ. Ο πολύτιμος καρπός του κακαόδεντρου, άρχισε να δίνει τη βασική ύλη για ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα όλων των εποχών, του οποίου οι ιδιότητες στη ψυχοσωματική σφαίρα του ανθρώπινου οργανισμού, θεωρούνται μοναδικές και σχεδόν «μαγικές». Οι Αζτέκοι που κατοικούσαν βορειότερα, έτριβαν τους σπόρους του κακάο και με τη σκόνη τους αρωμάτιζαν ένα μίγμα από βανίλια, καλαμπόκι, κόκκινες καυτερές πιπεριές και ζεστό νερό. Ονόμαζαν αυτό το ρόφημα «τσοκολάτλ», δηλαδή «πικρό νερό», και το θεωρούσαν δυναμωτικό, χωνευτικό και φάρμακο για όλες τις ασθένειες.

Στις μέρες μας που η επιστήμη έχει προχωρήσει έχουν γίνει διάφορες έρευνες για τις ιδιότητες που παρουσιάζει το κακάο. Ακολουθούν λοιπόν, 10 από τα πλεονεκτήματα της μαύρης σοκολάτας.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Η σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο είναι γεμάτη με θρεπτικές ουσίες, μερικές όπως διαλυτές ινες, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό κάλιο και μαγγάνιο. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών (καλά λίπη) τα οποία μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και αντίστοιχα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με 70-85% κακάο περιέχει:

11 γραμμάρια ινών

67% της ΣΗΠ για σίδηρο

58% της ΣΗΠ για το μαγνήσιο

89% της ΣΗΠ για χαλκό

98% της ΣΗΠ για το μαγγάνιο

550 θερμίδες.

Όπως βλέπεις τα 100 γραμμάρια είναι αρκετά μεγάλη ποσότητα για τις θερμίδες που αποδίδουν οπότε η κατανάλωση της πρέπει να γίνεται με μέτρο.


Καλύτερη γνωστική λειτουργία

Η μαύρη σοκολάτα συμπληρώνει τη λίστα με τις 15 ιδανικές τροφές για τον εγκέφαλο που ενισχύουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι «η οξεία και η χρόνια πρόσληψη κακάο πλούσιου σε φλαβανόλη σχετίζεται με αυξημένη ροή αίματος προς την εγκεφαλική φαιά ουσία και έχει προταθεί ότι οι φλαβανόλες κακάο μπορεί να είναι ευεργετικές σε συνθήκες με μειωμένη ροή του εγκεφαλικού αίματος, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και του εγκεφαλικού επεισοδίου».

Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition έδειξε την ικανότητα της μαύρης σοκολάτας να βελτιώσει τη γνωστική ικανότητα, ειδικά στους ηλικιωμένους. Αυτή η διασταυρωμένη μελέτη σε περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες ηλικίας από 70 έως 74 ετών εξέτασε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης σοκολάτας, του κρασιού και του τσαγιού (όλα πλούσια σε φλαβονοειδή) και των γνωστικών επιδόσεων. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η πρόσληψη πλούσιων σε φλαβονοειδή τροφίμων συνδέεται με την καλύτερη απόδοση σε διάφορες γνωστικές ικανότητες.


Βελτιώνει τη ροή του αίματος

Οι φλαβανόλες που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να διεγείρουν το ενδοθήλιο, την επένδυση των αρτηριών, για να παράγει μονοξείδιο του αζώτου ή αλλιώς νιτρικό οξείδιο (NO). Μία από τις λειτουργίες του ΝΟ είναι να στέλνει σήμα στις αρτηρίες για να χαλαρώσουν, γεγονός που μειώνει την αντίσταση στη ροή του αίματος άρα και να μειώνει την αρτηριακή πίεση.


Προλαμβάνει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2

Έρευνες έδειξαν ότι η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την ισορροπία γλυκόζης, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τους δείκτες φλεγμονής - όλα τα συμπτώματα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του διαβήτη. Σε μια συγκεκριμένη μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα οφέλη αυτά συνέβησαν μόνο όταν οι συμμετέχοντες έφαγαν μαύρη σοκολάτα, ενώ όσοι κατανάλωναν λευκή σοκολάτα δεν έλαβαν τα οφέλη. Είναι αξιοσημείωτο ότι μια μελέτη στην Ιαπωνία διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη μειώθηκε κατά 35% στους άνδρες που κατανάλωναν μαύρη σοκολάτας μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο έναντι εκείνων που ποτέ ή σχεδόν ποτέ δεν έφαγαν σοκολάτα.

Αποτελεί ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών

Το ORAC σημαίνει «oxygen radical absorbance capacity» (ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου). Είναι ένα μέτρο της αντιοξειδωτικής δράσης των τροφίμων. Βασικά, οι ερευνητές θέτουν μια δέσμη ελεύθερων ριζών (κακή) εναντίον ενός δείγματος ενός φαγητού και βλέπουν πόσο καλά τα αντιοξειδωτικά μέσα στα τρόφιμα μπορούν να «αφοπλίσουν» τις ελεύθερες ρίζες. Η βιολογική συνάφεια των τιμών ORAC αμφισβητείται, διότι μετράται σε δοκιμαστικό σωλήνα και μπορεί να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα στο ανθρώπινο σώμα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ωμοί, ακατέργαστοι κόκκοι κακάο είναι από τα τρόφιμα που έχουν σκοράρει υψηλότερα. Η μαύρη σοκολάτα έχει πληθώρα οργανικών ενώσεων που είναι βιολογικά δραστικές και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τις πολυφαινόλες, φλαβανόλες και τις κατεχίνες. Μια μελέτη έδειξε ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα είχαν περισσότερη αντιοξειδωτική δράση, πολυφαινόλες και φλαβανόλες από ό, τι άλλα φρούτα που δοκιμάστηκαν, όπως τα βατόμουρα και τα μούρα acai.


Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νευρολογικών παθήσεων

Τα φλαβονοειδή έχουν αποδειχθεί ότι προσφέρουν σημαντική προστασία για τους νευρώνες του εγκεφάλου και του νευρικού μας συστήματος. Συγκεκριμένα, μειώνουν την νευροφλεγμονή, η οποία έχει βρεθεί ότι αποτελεί κύρια αιτία για την ανάπτυξη της νόσου του Parkinson και του Alzheimer. Επιπλέον, η ικανότητά τους να αυξάνουν την εγκεφαλική ροή του αίματος ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο, ο οποίος επεξεργάζεται τη μνήμη.


Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5699188/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4975527/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1860996/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1914458/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15190043

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4678700/

https://academic.oup.com/jn/article/139/1/120/4750870?login=false
Comments


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page