top of page

Γιατί η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη στις μέρες μας

Ποια πραγματικά είναι η συσχέτιση της αυτοφροντίδας με την πειθαρχία; Ποιος ο λόγος να εστιάζεις στην αυτοφροντίδα και γιατί δεν πρέπει να το εκλαμβάνουμε ως άλλη μία εγωιστική πράξη αλλά ως απαραίτητη και ζωτικής σημασίας συνήθεια.

Από μικρά μας γαλουχούνε να πειθαρχούμε σε κανόνες και άπειρα "πρέπει γιατί έτσι". Ξεκινώντας από το σχολείο με τους δασκάλους, στο σπίτι με τους γονείς, σε συνέχεια τους προπονητές αργότερα τους εργοδότες και πάει λέγοντας… Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε την πειθαρχία την κάνει να μοιάζει αρκετά πολύπλοκη και πολλές φορές μέχρι και ανέφικτη. Αυτό επειδή συνήθως την συσχετίζουμε με περιορισμούς, με σκληρούς κανόνες και με την υπακοή σε αυτούς. Στο τέλος μας ακούγεται όντως τρομακτικό και μας φαίνεται αδύνατο να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την αυτοπειθαρχία. Για αυτό και δεν "μπαίνουμε καν στον κόπο".....

Πράγματα και ασχολίες που μας γεμίζουν (όχι ξεδίνουν, έχει διαφορά) όπως μια χαλαρωτική βόλτα, ένα ωραίο ζεστό μπάνιο, λίγη γυμναστική, ποιοτικό φαγητό, καλός ύπνος ή κάποια μορφή τέχνης, μουσική, ποίηση, ζωγραφική, μία συζήτηση με έναν φίλο μπορούν να αναζωογονήσουν, χαλαρώσουν και να σε "γεμίσουν" ξανά ψυχικά.

Η πιεστική όμως καθημερινότητα του σήμερα αποτελεί δυστυχώς μεγάλη διαρροή και απαιτεί να είσαι συνέχεια σε ετοιμότητα. Η δουλειά, κοινωνικές υποχρεώσεις, οικογένεια, παιδιά, φίλοι, προβλήματα και πράγματα που δεν μπορούμε να οριοθετήσουμε ή και να αρνηθούμε μας εξαντλούνε και μας εξουθενώνουν ενεργειακά. Έτσι φτάνουμε σε ένα σημείο να μην θέλουμε να ασχοληθούμε με τίποτα. Και όταν έρχεται εκείνη η ώρα να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις βρισκόμαστε ανίκανοι και ανήμποροι.


Γιατί η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη και δεν ωφελεί μόνο εμάς

Το να μην αφήνουμε ποτέ τον εαυτό μας από τα μάτια μας και να τον φροντίζουμε πάντα ακούγεται αρκετά εγωιστικό. Ωστόσο, για να το δούμε ξερά και λογικά αν πρώτα δεν εστιάσουμε γύρω από αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη, ακόμα και η προσφορά προς τους άλλους δεν θα έχει την ίδια γενναιοδωρία, ποιότητα, ενέργεια-δυναμική.

Μία φράση που διάβασα κάπου στο διαδίκτυο έλεγε: "Πώς είναι δυνατόν ένα σπίτι να είναι ζεστό και φιλόξενο, αν ο ιδιοκτήτης δεν αποφασίσει κάποτε να κλείσει τα παράθυρα και να συγκεντρώσει αυτή τη ζεστασιά;

Όλοι μας και ο καθένας μας ξεχωριστά είμαστε απολύτως υπεύθυνοι για το πώς θα θέσουμε τις προτεραιότητες μας και θα δομήσουμε την καθημερινότητα μας. Είμαστε υπεύθυνοι για τον χρόνο που θα αφοσιώσουμε στον εαυτό μας για να τον κάνουμε καλύτερο, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και της ζωής γενικότερα. Η αυτοφροντίδα οπότε είναι καύσιμο για τον οργανισμό μας. Επιλέγοντας να την παρέχουμε στον οργανισμός μας οπλιζόμαστε με ηρεμία, καθαρότητα νου, μειώνοντας έτσι την νευρικότητα και την ταραχή. Νιώθοντας πιο δυνατοί μας καθιστά και πιο ικανούς να βοηθήσουμε τους γύρω μας.

Comentarios


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page