top of page

Ρεσβερατρόλη: Αύξηση της τεστοστερόνης και της μυϊκής μάζας

Έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την τεστοστερόνη, χτίζει μυς και καίει λίπος. Αλλά τα οφέλη της ρεσβερατρόλης ξεπερνούν πολύ αυτά. Αρχικά, πρέπει να γνωρίζετε λίγα πράγματα για τις πολυφαινόλες όποτε θα τα παραθέσω όσο πιο απλοποιημένα γίνεται.

Υπενθυμίζουμε ότι οι πολυφαινόλες είναι φυτικοί μεταβολίτες που γενικά προστατεύουν τα φυτά από την υπεριώδη ακτινοβολία ή την επίθεση από παθογόνους μικροργανισμούς. Ιστορικά τώρα, θεωρούνταν μόνο ως φυτικές χημικές ουσίες που έδιναν σε ένα συγκεκριμένο φυτό ένα λαμπερό χρώμα ή κάτι που έκανε τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης να έχουν μια συγκεκριμένη γεύση ή οσμή.

Παρόλο που η επιστήμη στο θέμα των αντιοξειδωτικών και πολυφαινόλων βρίσκεται ακόμη σε "βρεφική ηλικία", έχουμε αρχίσει να απομονώνουμε και να κατανοούμε τη δύναμη των μεμονωμένων πολυφαινολών στην ανθρώπινη υγεία. Μεταξύ αυτών που έχουν τραβήξει την περισσότερη προσοχή (και έρευνα) είναι η ρεσβερατρόλη, μια πολυφαινόλη που εμφανίζεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα σταφύλια, τα μήλα, τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα και τα φιστίκια.

Οι αθλητές μπορεί να γνωρίζουν την ένωση για την ικανότητά της να αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, να μειώνει τα οιστρογόνα, να μειώνει την αποθήκευση λίπους ή να κάνει τα νεαρά μυϊκά κύτταρα να μεγαλώνουν και να "παχαίνουν" (μυϊκή υπερτροφία). Μία νέα εργασία στο Food Science & Nutrition περιγράφει, με ατελείωτες λεπτομέρειες, μια μακρά λίστα. των άλλων ικανοτήτων της ρεσβερατρόλης. Θα αναφέρουμε μερικές από τις πιο σημαντικές:


ΡΕΣΒΕΡΑΤΡΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Η ρεσβερατρόλη μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και στους διαβητικούς τύπου 1 και τύπου 2, αυξάνει τη μεταφορά γλυκόζης, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και προστατεύει τα παγκρεατικά κύτταρα από φλεγμονές.


ΡΕΣΒΕΡΑΤΡΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΟΣΟ

Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι η πολυφαινόλη είναι αντι-αθηροσκληρωτική, αντιυπερτασική, κατά της ισχαιμίας του μυοκαρδίου, κατά του εγκεφαλικού και γενικά κατά της καρδιακής ανεπάρκειας. Τα κάνει όλα αυτά αυξάνοντας τη βιοδιαθεσιμότητα του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), επηρεάζοντας θετικά τα λιπιδικά προφίλ και όντας ισχυρό αντιφλεγμονώδες.


ΡΕΣΒΕΡΑΤΡΟΛΗ ΚΑΙ ALZHEIMER

Ένας από τους παράγοντες που συνεισφέρουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι η υπερβολική παραγωγή ειδών αντιδραστικού οξυγόνου (ROS) και η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι αποδυναμώνει τη βλάβη από το ROS, εκτός από τις αντιαμυλοειδογόνες ιδιότητες (δηλ. βοηθά στην πρόληψη των πλακών που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα του η ασθένεια).


ΡΕΣΒΕΡΑΤΡΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και την απόπτωση (κυτταρικός θάνατος). Προστατεύει επίσης από τη βλάβη του DNA που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνων.

Ρεσβερατρόλη: Ποια η δοσολογία. Χρειάζεται να πάρω συμπλήρωμα;


Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες πολυφαινόλες, είναι δύσκολο να κάνετε υπερβολική δόση ρεσβερατρόλης. Η μόνη γνωστή αρνητική παρενέργεια που αναφέρθηκε από τη χρήση ρεσβερατρόλης ήταν η διάρροια, και αυτές ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις.

Ενώ η απορρόφηση είναι συχνά πρόβλημα με τις πολυφαινόλες, η ρεσβερατρόλη έχει ένα σχετικά υγιές ποσοστό απορρόφησης περίπου 70%. Ωστόσο, η βιοδιαθεσιμότητα της ένωσης μπορεί να είναι ακόμα χαμηλή λόγω του γρήγορου μεταβολισμού της στα έντερα και στο ήπαρ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η λήψη του σε μορφή συμπληρώματος είναι καλύτερη – συγκεκριμένα, ένα που έχει κάνει κάτι για να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα. Κανείς δεν είναι ακόμα σίγουρος για το πόση ακριβώς ρεσβερατρόλη θα χρειαστείτε για να επιτύχετε θεραπευτικά αποτελέσματα. Ωστόσο, φαίνεται ότι 200 mg. την ημέρα (υποθέτοντας υψηλή βιοδιαθεσιμότητα) θα λειτουργούσε για γενικούς λόγους υγείας, ενώ δόσεις έως και 600 mg. την μέρα μπορεί να είναι απαραίτητη για την αύξηση της τεστοστερόνης, τη μείωση των οιστρογόνων, την αύξηση του μεγέθους των μυϊκών ινών ή την επίδραση στις ασθένειες/καταστάσεις που αναφέρονται στην ερευνητική εργασία που περιγράφεται.Πηγή:Comentarios


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page