top of page

Squat καθίσματα VS πρέσα ποδιών. Τι να διαλέξω;

Τα squats, ή αλλιώς καθίσματα, και η πρέσα ποδιών είναι αναμφίβολα ο καλύτερος τρόπος εκγύμνασης για να χτίσεις δυνατά και μυώδη πόδια. Οι δύο αυτές ασκήσεις βοηθάνε στην ενίσχυση όλου του κάτω μέρους του σώματός μας και αναλόγως τον τρόπο που θα τις εκτελέσεις μπορούν να ενεργοποιήσουν και τους γλουτούς. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί επιλέγουν να ενσωματώσουν και τις δύο ασκήσεις στο πρόγραμμα τους καλύπτοντας έτσι όλα όσα δεν προσφέρει η άλλη κίνηση.

Αλλά ποια είναι η διαφορά μεταξύ της πίεσης ποδιών (πρέσα) και του squat; Και οι δύο λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο στους τετρακέφαλους, αλλά το squat σας επιτρέπει να ενεργοποιήσετε επιπλέον μυϊκές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του πυρήνα, των γλουτών, των μηριαίων και της πλάτης. Επομένως, η πρέσα ποδιών μπορεί να απομονώσει τους τετρακέφαλους πιο άμεσα, ενώ το squat στοχεύει πολλούς μύες ταυτόχρονα.


Αναλυτικότερα, ποιες είναι οι διαφορές.

Οι πιέσεις ποδιών στο μηχάνημα (πρέσα) είναι μια πιο εύκολη άσκηση για να την μάθεις, καθώς εμπλέκεται λιγότερος κινητικός έλεγχος. Η κίνηση είναι σταθερή εντός του εύρους κίνησης που έχει οριστεί από το μηχάνημα πίεσης ποδιών.

Από την άλλη, το squat είναι μια πολύ πιο σύνθετη άσκηση για εκμάθηση. Πολλοί παλεύουν μία ζωή για να μάθουν να εκτελούν σωστά την κίνηση. Ωστόσο λόγω του εύρους κίνησης που γίνεται στα καθίσματα, η προσπάθεια να κατακτήσεις να πάρεις όλα τα ωφέλη από την κίνηση επαναλαμβάνεται σε κάθε επανάληψη.


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ SQUATS

Το squat είναι μια σύνθετη άσκηση. Οι σύνθετες ασκήσεις έχουν αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην οικοδόμηση όγκου και δύναμης λόγω της απόκρισης του μεταβολισμού.


Το squat έχει αποδειχθεί ότι καίει περισσότερες θερμίδες από τον διάδρομο. Το ενεργειακό κόστος κατά την εκτέλεση της άσκησης είναι περίπου 2 φορές περισσότερο από το να κάνεις σε χαμηλή ένταση διάδρομο, κάτι που είναι εξαιρετικό όταν έχεις στόχο την απώλεια βάρους-λίπους.


Το squat χρησιμοποιείται ως πρωταρχικός παράγοντας δύναμης σε κάθε άθλημα. Οι προπονητές δύναμης από όλους τους αθλητικούς κλάδους χρησιμοποιούν το squat με τους αθλητές τους για να χτίσουν δύναμη στο κάτω μέρος του σώματός. Άρα έχει δοκιμαστεί και δοκιμαστεί σε πολλαπλά αθλητικά πλαίσια για να λειτουργήσει.


Το squat βελτιώνει την ισορροπία και τις δεξιότητες συντονισμού. Το squat βασίζεται στη χρήση ελεύθερων βαρών, επομένως ο αθλητής πρέπει να ελέγχει κάθε στοιχείο της κίνησης και να βρει την ισορροπία του ενώ βρίσκεται υπό φορτίο.


Το squat βελτιώνει τη δύναμη του πυρήνα. Ο πυρήνας λειτουργεί για να σταθεροποιεί τη θέση της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια του squat.

Επιπλέον:

Το squat απαιτεί ελάχιστο εξοπλισμό. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια μπάρα και πλάκες με βάρος για να κάνετε οκλαδόν.Αποτελεί μια εύκολα τροποποιήσιμη άσκηση. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε το παραδοσιακό squat, υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από παραλλαγές squat, συμπεριλαμβανομένων της εκτέλεσης αλλά και του φορτίου.


Αρνητικά: Η κίνηση της άσκησης squat είναι σύνθετη. Απαιτείται εξάσκηση για να επιτευχθεί η σωστή εκτέλεση της.

Αποτελεί κακή επιλογή στην περίπτωση που σε ενδιαφέρει η απομόνωση μιας μυϊκής ομάδας. Αυτό σημαίνει ότι όταν αρχίσετε να κουράζεστε, άλλοι μύες θα αναλάβουν να σας βοηθήσουν. Αυτό είναι καλό καθώς θα σας αποτρέψει από το να την εκτελέσετε λάθος. Αλλά κακό αν αναζητάτε μυϊκή απομόνωση. Μην ξεχνάμε ότι επειδή έχουμε να κάνουμε μία κίνηση που χρησιμοποιούμε ελεύθερα βάρη θα πρέπει να παίρνουμε και μέτρα προφύλαξης. Παρακάτω παραθέτω βίντεο με τα πιο επικά λάθη που γίνονται.


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΟΔΙΩΝ-ΠΡΕΣΑ

Οι πιέσεις ποδιών δεν επηρεάζουν και δεν επιβαρρύνουν την σπονδυλική στήλη. Έτσι αποτελεί την ιδανική άσκηση εκγύμνασης ποδιών για άτομα που έχουν προβλήματα αυτής της κατηγορίας.


Η πρέσα λόγω του ότι απομονώνει τους μύες και δεν είναι τόσο σύνθετη η κίνησης της την κατατάσει στις λιγότερες κουραστικες ασκήσεις για τα πόδια. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται και περισσότερος χρόνος για ξεκούραση μεταξύ των σετ.

Λόγω της ελεγχόμενης κίνησης μπορείς να ανεβάσεις τα κιλά προοδευτικά πολύ πιο γρήγορα απότι σε μία άσκηση ελεύθερης κίνησης. Έτσι αυξάνοντας τις επαναλήψεις και τα κιλά προωθείται άμεσα η μυϊκή ανάπτυξη και υπερτροφία.


Οι πιέσεις ποδιών μπορεί να είναι μια αποτελεσματική άσκηση για ψηλότερους αθλητές. Σε σύγκριση με το squat, οι πιέσεις ποδιών μπορεί να είναι μια ευκολότερη κίνηση για ψηλότερα άτομα που βρίσκουν το squat μια δύσκολη θέση λόγω των μακρύτερων άκρων τους.


Τέλος η πρέσα ποδιών μαθαίνεται πιο εύκολα. Δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα τεχνικό εμπόδιο για τους ανθρώπους να μάθουν την πρέσα ποδιών.


Αρνητικά: Είναι δύσκολο να καταλάβετε πότε κάνετε αντιστάθμιση κατά τη διάρκεια της πίεσης των ποδιών. Εάν χρησιμοποιείτε το ένα πόδι περισσότερο από το άλλο, το μηχάνημα δεν θα σας παρέχει την ίδιο feedback με το squat. Άρα εύκολα μπορεί να υπάρχει ανισορροπία. Τέλος αυτό που έχουμε τονίσει και παραπάνω ΔΕΝ είναι σύνθετη κίνηση. Αυτό σημαίνει ότι στοχεύει μόνο μία μυϊκή ομάδα. Αν ψάχνετε για τις καλύτερες ασκήσεις για να έχετε αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε θα θέλετε να ακολουθήσετε αυστηρά σύνθετες κινήσεις, όπως το squat.

Comments


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page