top of page

Tροφές ασπίδα ενάντια στο κρύο

Έχουμε παρατηρήσει σίγουρα όλοι μας ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια ευαισθησία απέναντι στο κρύο. Η αντίληψη του κρύου (ή της ζέστης) τις αντιλαμβάνεται διαφορετικά ο κάθε άνθρωπος. Όπως θυμόμαστε από το σχολείο με τη λειτουργία της ομοιόστασης ο οργανισμός καθορίζει αν ζεσταινόμαστε ή κρυώνουμε και δίνει την εντολή στον οργανισμό μας να πάρει τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Η σωστή διατροφή, μας βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Με αυτό το τρόπο κρατάμε το σώμα μας ζεστό και παρέχει αρκετό καύσιμο για τις δραστηριότητες μας.

Ωστόσο υπάρχουν τροφές οι οποίες μας βοηθούν να κρατήσουμε το σώμα μας ζεστό είτε λόγω των θερμίδων που εμπεριέχουν είτε κάποιων ιχνοστοιχείων, μετάλλων και λοιπών συστατικών. Μερικές από τις τροφές αυτές είναι οι εξής:

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο προσφέρει ενέργεια. Χάρη στη βιταμίνη E που περιέχει βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και συνεπώς στην αντιμετώπιση του προβλήματος των παγωμένων ποδιών και χεριών.


Ρόδι

Αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, οι τανίνες και οι ανθοκυανίνες, και θεωρείται πραγματική ασπίδα για την εποχική γρίπη, αλλά και στελέχη ιών όπως ο Η1Ν1. Παράλληλα, περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, σεληνίου, βιταμίνης C και φυλλικού οξέος. Ο χυμός του θεωρείται απαραίτητος μετά την άσκηση, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία και μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν επίσης πως μπορεί να προστατεύσει και από τον καρκίνο του δέρματος.


Ζεστά Ροφήματα

Μια από τις καλύτερες επιλογές για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αποτελεί ένα φλιτζάνι ζεστό ρόφημα. Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής η επιλογής του διότι πολλά από τα έτοιμα κυρίως ροφήματα αποτελούν βόμβες θερμίδων (έξτρα ζάχαρη, γάλα ή σαντιγί) . Προτίμησε αποξηραμένα βότανα που δεν είναι τυποποιημένα και επένδυσε σε μία πληθώρα αυτών. Έτσι θα επωφελείσαι με περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Έξτρα τιπ: Επένδυσε σε έναν καλό θερμό. Θα κρατάει το τσάι σου περισσότερη ώρα ζεστό.


Αλκόολ

Μικρή ποσότητα αλκοόλ μαζί με το γεύμα προσφέρει την απαιτουμένη ενέργεια για τις καύσεις. Αντίθετα, σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί αγγειοδιαστολή και μας κάνει να κρυώνουμε περισσότερο.


Μέλι

Μια αγαπημένη τροφή για μικρούς και μεγάλους που θεωρείται, ανάμεσα στα άλλα, και ένα φυσικό γιατρικό για τα κρυολογήματα και τις ιώσεις. Απολαύστε το μέσα σε ζεστά ροφήματα και συνδυάστε το με την εξίσου θερμαντική κανέλα.


Κανέλα

Νόστιμο και με υπέροχη μυρωδιά, είναι ένα από τα πιο νόστιμα θερμαντικά καρυκεύματα που προστατεύουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Η κανέλα είναι θερμαντική έως και εφιδρωτική σε μεγάλες δόσεις. Η κανέλλα των super market συνήθως προέρχεται από το φυτό Κάσσια (cinnamomum cassia, προέλευσης Νότιας Κίνας) που έχει παρόμοιες ιδιότητες με την κανέλλα της Κεϋλάνης. Όμως η κάσσια περιέχει σε μεγαλύτερη αναλογία μια ουσία, την κουμαρίνη με ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες, που σε υψηλές δόσεις μπορεί να κάνει βλάβη στα νεφρά και στο συκώτι. Γι αυτό όταν επιλέγουμε την κάσσια πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην έκταση της χρήσης της, άλλως προτιμάμε την κανέλλα Κεϋλάνης σε ξυλάκια και αν είναι δυνατόν από καταστήματα υγιεινών τροφών.


Καυτερές πιπεριές και πιπέρι.

Εκτός από την έξτρα γεύση και το άρωμα που προσθέτουν στο φαγητό, περιέχουν ουσίες όπως η καψαϊκίνη και η πιπερίνη, που διεγείρουν το κυκλοφορικό σύστημα και προκαλούν θερμογένεση.


Έχει παρατηρηθεί, ότι κατά την διάρκεια του χειμώνα καταναλώνουμε ζεστές τροφές όπως είναι οι σούπες και τα όσπρια ενώ αντίθετα το καλοκαίρι προτιμούμε τροφές είτε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είτε παγωμένες για να δροσιστούμε ή να ξεδιψάσουμε. Με την κατανάλωση ζεστής τροφής ανεβάζουμε την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, ενώ αντίστοιχα την μειώνουμε, με την κατανάλωση μιας παγωμένης τροφής.

Comments


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page