top of page

Ποδήλατο: Πότε δεν βλάπτει τα γόνατα;

Η χρήση ποδηλάτου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου από διάφορα προβλήματα υγείας, που σχετίζονται με την καθιστική ζωή. Ωστόσο, η ποδηλασία ως άσκηση έχει συνδεθεί με την πεποίθηση ότι μπορεί να προκαλέσει πόνο στα γόνατα ή τραυματισμούς, γι’ αυτό και άτομα που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτήν δεν το κάνουν.

Ο κ. Στυλιανός Θεοχαράκης, Διευθυντής Ορθοπαιδικός στο Metropolitan Hospital επισημαίνει τα οφέλη της ποδηλασίας και εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε.

► Η ποδηλασία είναι μια πολύ καλή μορφή άσκησης που μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Βοηθάει στον έλεγχο του βάρους, καθώς αυξάνει τον μεταβολικό μας ρυθμό, βοηθώντας μας έτσι να κάψουμε λίπος.

► Έχει αποδειχθεί από έρευνες, ότι η τακτική άσκηση με ποδήλατο βοηθά και στη μείωση των ζητημάτων υγείας που σχετίζονται με την καθιστική ζωή αλλά και βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση καθώς και τη διάθεση.

► Η ποδηλασία είναι μια άσκηση χαμηλού αντίκτυπου και μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα. Μάλιστα, η καθημερινή ποδηλασία βοηθά στην ενίσχυση των τετρακεφάλων των ποδιών.


Ωστόσο υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου στο γόνατο αλλά και άλλων ζητημάτων όπως η οστεοαρθρίτιδα των γονάτων. Μερικοί από αυτούς είναι:


►H απουσία σωστού εξοπλισμού ή η λανθασμένη ποδηλασία,

►Οι ξαφνικές αλλαγές στις συνήθειες ποδηλασίας,

►Γενετικοί παράγοντες.


Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, η γενετική προδιάθεση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει πόνους στο γόνατο και περισσότερα επιβλαβή προβλήματα στις αρθρώσεις. Η κληρονομικότητα μαζί με λανθασμένες πρακτικές ποδηλασίας μπορούν συνδυαστικά να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών. Όμως χρησιμοποιώντας τον σωστό εξοπλισμό και μετριάζοντας το χρόνο που αφιερώνουμε στην ποδηλασία, καθώς και το επίπεδο πίεσης που ασκούμε στα γόνατα, μπορούμε να μειώσουμε τόσο τον κινδύνου εμφάνισης πόνου στο γόνατο όσο και των διαφόρων τραυματισμών.


Τι πρέπει να κάνουμε κατά την ποδηλασία


►Φροντίζουμε για σωστή εφαρμογή: Ένα ποδήλατο που ταιριάζει στις αναλογίες μας είναι πολύ σημαντικό για την αποφυγή του πόνου στο γόνατο. Για παράδειγμα, ένα κάθισμα που είναι πολύ ψηλό ή πολύ χαμηλό επηρεάζει το πόσο πρέπει να λυγίσει ή να επεκταθεί το γόνατό μας. Η σωστή τοποθέτηση πρέπει να κρατάει το γόνατο σε γωνία 45 μοιρών. Επίσης, ρυθμίζουμε τα πετάλια, έτσι ώστε να μην είναι ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά από το πλαίσιο του ποδηλάτου.


►Βάζουμε τη σωστή δύναμη ποδιών: Χωρίς την απαραίτητη αντοχή στα πόδια, η επαναλαμβανόμενη ποδηλασία μπορεί να προκαλέσει πόνο στο γόνατο και άλλους τραυματισμούς. Επομένως, η προπόνηση δύναμης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και τη μείωση του πόνου στο γόνατο κατά την ποδηλασία. Παρόλο που είναι καλό να δουλεύουμε όλους τους μυς του σώματος, θα πρέπει να επιμείνουμε σε μια σειρά ασκήσεων ποδιών στο γυμναστήριό μας, που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των μυών που υποστηρίζουν και σταθεροποιούν τα γόνατά μας.


►Κάνουμε πάντα προθέρμανση: Πριν από οποιαδήποτε άσκηση συνιστάται πάντα μια σωστή προθέρμανση. Η ποδηλασία είναι μια άσκηση, που απαιτεί να ζεσταθούν τόσο τα γόνατά μας όσο και το υπόλοιπο σώμα μας πριν ξεκινήσουμε την οδήγηση. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε ξεκινώντας τη διαδρομή μας με πιο αργό ρυθμό και στη συνέχεια να τον αυξάνουμε σταδιακά, μέχρι να «πιάσουμε» τον κανονικό μας ρυθμό.


Comments


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page