top of page

Υγεία και μακροζωία

Όταν μιλάμε για μακροζωία και παράταση της ζωής, υποθέτουμε πάντα ότι οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν πολύ, αλλά πολλοί δεν σκέφτονται ή δεν ενδιαφέρονται να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας. Γι' αυτό η "παράταση ζωής" είναι ένας ανόητος όρος. Αυτό για το οποίο θα έπρεπε να μιλάμε είναι η επέκταση της υγείας. Η επέκταση υγείας συνδυάζει τη μακροζωία με τα νεανικά επίπεδα ενέργειας και ένα σώμα απαλλαγμένο από ενόχληση. Με άλλα λόγια, ένα μέλλον όπου αλλάζεις μεν, ελάχιστα δε, και συνεχίζεις να κάνεις τα ίδια πράγματα που κάνεις τώρα, μόνο με κάποιες ρυτίδες.

Τα 5 κλειδιά για τη μακροζωία

  • Περιορισμός θερμίδων: Η λιγότερη κατανάλωση έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της μάζας σώματος, η οποία οδηγεί σε μείωση του μεταβολικού ρυθμού και οδηγεί σε μείωση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες, προφανώς με αποτέλεσμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

  • Διατροφή: Ναι, η διατροφή κάνει τη διαφορά. Μεγάλη έκπληξη.

  • Άσκηση: Τα αποτελέσματα της άσκησης είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παρατείνει τη διάρκεια ζωής/υγείας.

  • Κληρονομικότητα: Παραδόξως, το πόσο ζουν ή έζησαν οι γονείς σας φαίνεται να παίζει πολύ μικρότερο ρόλο στον καθορισμό της διάρκειας ζωής σας από ό,τι θα μπορούσατε να μαντέψετε: λιγότερο από 10%.

  • Πρόσληψη φυτοχημικών: Εκατοντάδες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα καροτενοειδή και πολυφαινόλες βελτιώνουν την υγεία και αυξάνουν τη διάρκεια ζωής. Αυτά είναι καλά νέα, λόγω όλων των παραγόντων που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής/υγείας, τα φυτοχημικά είναι ίσως τα πιο εύκολα στη μελέτη, δοκιμή και εφαρμογή.


Οι Τρεις Πρωταθλητές Φυτοχημικών


1. Ρόδι

Μεγάλο μέρος της «μαγείας» που σχετίζεται με το εκχύλισμα, τη σάρκα και τον χυμό ροδιού προέρχεται από την πουνικαλαγίνη, μεγάλα μόρια που ανήκουν σε μια κατηγορία πολυφαινολών γνωστών ως ελλαγιταννίνες, οι οποίες, μόλις καταποθούν, δρουν με πολλούς τρόπους. Μερικά δρουν άμεσα ως αντιοξειδωτικά, ενώ άλλα μεταβολίζονται από τη μικροχλωρίδα στο έντερο για να σχηματίσουν άλλες ισχυρές ενώσεις όπως το ελλαγικό οξύ και οι ουρολιθίνες.

Αυτό που είναι εξαιρετικά συναρπαστικό γι 'αυτούς είναι ότι πολλές μελέτες in vitro, σε ζώα και σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι μπορεί να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στην καταστολή της ανάπτυξης και της μετάστασης του όγκου του προστάτη, μαζί με τη μείωση της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη (BPH) γενικά.

Πιο έμφυτη για την παράταση της ζωής, ωστόσο, το ρόδι/πουνικαλαγίνη φαίνεται να βοηθά τα μιτοχόνδρια να «καθαρίσουν το σπίτι», μια διαδικασία γνωστή ως αυτοφαγία. Με απλά λόγια, σημαίνει απλώς την απαλλαγή του κυττάρου από τα κατεστραμμένα συστατικά του κυττάρου, κάτι που, αν γίνει αρκετά αποτελεσματικά σε ολόκληρη την κλίμακα του σώματος, αντιστοιχεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής/υγείας.


2. Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, βελτιώνει τη διάθεση, ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, ανακουφίζει από τον πόνο μετά την άσκηση, μειώνει τον πόνο των τραυματισμένων αρθρώσεων ακόμη και επιτίθεται σε ιούς, μεταξύ μιας μεγάλης λίστας άλλων πραγμάτων. Αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, αλλά αυτό το χαρακτηριστικό από μόνο του δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς φαίνεται να βελτιώνει τόσες πολλές πτυχές της φυσιολογίας. Σαφώς, υπάρχει κάτι περισσότερο που συμβαίνει με την κουρκουμίνη και τώρα πιστεύεται ότι μετριάζει την έκφραση διαφόρων γονιδίων που σχετίζονται με την ηλικία.


3. Ροσμαρινικό οξύ

Το ροσμαρινικό οξύ είναι μια πολυφαινόλη που βρίσκεται, το μαντέψατε, το δεντρολίβανο (Rosemary), αλλά βρίσκεται επίσης σε μπαχαρικά όπως ο βασιλικός και το φασκόμηλο. Όπως όλες σχεδόν οι πολυφαινόλες (και τα καροτενοειδή), το ροσμαρινικό οξύ έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αλλά αυτό δεν μπορεί να εξηγήσει την ευρεία επίδρασή του σε διάφορες φυσιολογικές διεργασίες. Όπως και με άλλα φυτοχημικά που παρατείνουν τη ζωή/την υγεία, το ροσμαρινικό οξύ φαίνεται να ρυθμίζει προς τα πάνω την έκφραση ορισμένων γονιδίων που τελικά επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής.


Ξεγελάστε το σώμα να πιστεύει ότι περιορίζετε τις θερμίδες

Με μια γενικότερη έννοια, πολλές από αυτές τις πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή που παρατείνουν τη ζωή/την υγεία μιμούνται τον περιορισμό των θερμίδων, που είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να παραταθεί η ζωή (αλλά και ο λιγότερο επιθυμητός στους ανθρώπους, ιδιαίτερα στους αθλητές).

Αυτή η μίμηση περιορισμού θερμίδων προκαλεί, μετά από μια μακρά αλυσίδα αντιδράσεων, την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων όπως η υπεροξειδική δισμουτάση (SOD) και η καταλάση (CAT), καθώς και πρωτεϊνών που σχετίζονται με την προαναφερθείσα αυτοφαγία, μια διαδικασία ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της φυσιολογικής κυτταρικής λειτουργίας.


Πολλές άλλες ουσίες και φυτοχημικά έχουν αποδειχθεί ότι έχουν παρόμοια δράση με τα παραπάνω. Σου παραθέτω μερικές ουσίες ή τρόφιμα πλούσια σε αυτές.

Μύρτιλο

Λαρικιτρίνη

Καφεΐνη

Μήλο

Μετφορμίνη

Συριγγετίνη

Γλυκοζαμίνη

Τριμεθυλαιθέρας μυρικετίνης

Betula utilis

Baicalein

Myricetin

Resperine

Icariside II

Polydatin

Τρεχαλόζη

κουμαρίνη

Πόσο και ποια συγκεκριμένα να καταναλώνουμε κάθε μέρα θα απαιτούσε έναν υπερυπολογιστή για να το καταλάβει. Απλώς δεν είναι εφικτό.

Η συμβουλή μου είναι να εντάξετε τους τρεις πρώτους νικητές στη διατροφή σας και να προσπαθήσετε να καταναλώνετε όσο το δυνατόν περισσότερους από τους άλλους τακτικά ακολουθώντας μια διαφορετική και πλούσια διατροφή.


Comments


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page