Αγρόπυρο: Αποτοξίνωση χολής και συκωτιού
Το αγρόπυρο κοινώς αγριάδα γνωστή σε όλη την ΕΛλάδα πολλαπλασιάζεται σε μεγάλο βαθμό και κάνει δύσκολη την καλλιέργεια των χωράφι γιατί είναι ζιζάνιο δεσεξόντωτο. Η αγριάδα είναι δροσιστική, διουρητική, αντιρευματική.Το αγρόπυρο είναι με φυτό ρίζωμα ακαθόριστο που δύσκολα καταστρέφεται. Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορα είδη του γένους αυτού όλα ζιζάνια. Ανθίζουν το καλοκαίρι.
Χρησιμοποιείται το ρίζωμα του φυτού ως δροσιστικό, διουρητικό αντιφλογιστικό, διαλυτικό, και κατά των παθήσεων της χολής και κατά των ρευματισμών. Χρησιμοποιείται ακόμη για τις ασθένειες του συκωτιού, την κιτρινάδα και για τους χολόλιθους. Και ακόμη, αυξάνει τη ρευστότητα του αίματος. Για τους πόνους των νεφρών και της φλογώσεώς τους, και κατά της φλογώσεως της κύστεως.
Επίσης κατά του χρόνιου κατάρρου του αναπνευστικού συστήματος, του στομάχου και των εντέρων. Κατά της εμφράξεως των αδένων. Κατά του εκζέματος. Ο χυμός του φυτού καθαριστικός. (2 κ.σ. τεμαχισμένη ρίζα να μουσκέψει σε ένα κιλό νερό και να βράσει 10 λεπτά. Από αυτό ένα ποτήρι όχι πολύ γεμάτο την ημέρα ως ρόφημα. 200ml.)
Το ρίζωμα του Αργόπυρου περιέχει οπωροσάκχαρο και ένα άλλο σάκχαρο διαφορετικό του καλαμοσάκχαρου, και κόμμι, αζωτούχες ουσίες, τρικίνη. Με ζύμωση και απόσταξη δίνει οινόπνευμα.
Χρήση
Χρησιμοποιείται ως αφέψημα (20-30 γρ. στο λίτρο). Συνήθως προσθέτουν λίγο μέλι λόγω της στυφής γεύση του. Φαρμακευτικώς γίνεται εκχύλισμα (30-60 γρ. ) χάπια και χυμός των νεαρών φύλλων και του στελέχους. Είναι λοιπόν χρησιμότατο ζιζάνιο αυτή η αγριάδα.
Comments