top of page

5 δίαιτες που θα μας απασχολήσουν φέτος

Κάθε φορά που ανοίγει ο ο καιρός και έρχεται η άνοιξη από τα πρώτα θέματα συζητήσεων είναι πώς θα φύγουν τα περιττά κιλά για να ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για την έξοδο μας προς τις παραλίες. Ακόμα και φέτος, που ζούμε σε καραντίνα, εξακολουθούμε να ονειρευόμαστε αυτές τις ξέγνοιαστες χαρούμενες στιγμές. Αλλά όλα αυτά συνηγορούν στο να νιώθουμε όμορφα με το σώμα μας μένοντας πιστοί σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Και αυτό σημαίνει να ακολουθούμε σωστή διατροφή.

Ποιες δίαιτες θα μας απασχολήσουν περισσότερο το 2021; Και ποιες κρίνουν οι ειδικοί πως είναι οι καλύτερες, οι πιο υγιεινές και εκείνες με τα πιο μακροχρόνια αποτελέσματα;

Μεσογειακή διατροφή

Εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Βασίζεται στη μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την περιορισμένη παρουσία κόκκινου κρέατος, αλλά την άφθονή σε ψάρι, προσφέροντας έτσι υγιεινά λιπαρά. Τέλος δεν λείπει από τη διατροφή αυτή το γνωστό σε όλους ελαιόλαδο, που προστατεύει την υγεία της καρδιάς μας. Η Μεσογειακή διατροφή, επίσης, είναι ιδιαίτερη καθώς επιτρέπει, την κατανάλωση οίνου, αρκεί να τηρείται το μέτρο. Μερικά από τα οφέλη της είναι η σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, τα καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, καθώς και η απώλεια βάρους με σταθερό και όχι ανθυγιεινό τρόπο.


Δίαιτα DASH

Αυτή η δίαιτα, επίσης, βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις, επειδή με παρόμοιο τρόπο είναι φτιαγμένη για να ελαττώσει την υπέρταση και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. Η DASH βασίζεται στη μεγάλη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και δημητριακών ολικής άλεσης, όπως και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά, ψαριών και πουλερικών, οσπρίων και ξηρών καρπών. Τα τρόφιμα με πολλά κορεσμένα λιπαρά και περιττή ζάχαρη αποφεύγονται, όπως και το πολύ αλάτι.

Η δίαιτα Flexitarian

Η λέξη βγαίνει από το vegetarian, δηλαδή χορτοφάγος, και την λέξη flexible, δηλαδή ελαστικός. Και είναι πρακτικά αυτό, μια ελαστική μορφή χορτοφαγίας. Τα άτομα που ακολουθούν αυτή τη διατροφή είναι σε γενικές γραμμές χορτοφάγα, αποφεύγοντας την περιττή ζάχαρη και τα γλυκά, αλλά επιτρέποντας πού και πού κάποιο ζωικό προϊόν. Σε γενικές γραμμές, η χορτοφαγική διατροφή θεωρείται από τις πιο υγιεινές, και σε συνδυασμό με τα θρεπτικά συστατικά από το λιγοστό κρέας, τα οφέλη μπορούν να είναι πολύ σημαντικά. Επιπλέον, τέτοια διατροφή έχει πάρα πολύ λίγα κορεσμένα λιπαρά, προστατεύοντας την καρδιά.


Δίαιτα Keto

Αυτή η δίαιτα είναι αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, επειδή προσφέρει γρήγορα αποτελέσματα αν κάποιος θέλει να αδυνατίσει. Είναι μία αρκετά στερητική δίαιτα, που περιέχει πολύ λίγους υδατάνθρακες, αλλά μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και λιπαρών. Ο σκοπός αυτού είναι να ξεκινήσει στον οργανισμό η διαδικασία της κέτωσης, όπου το καύσιμο για ενέργεια σταματά να είναι η ζάχαρη (υδατάνθρακες), αλλά τα λίπη που έχει αποθηκεύσει ο οργανισμός. Είναι, επίσης, δίαιτα που μπορεί να βοηθήσει αρκετά τους διαβητικούς να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι μια δίαιτα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για πολύ καιρό, ακριβώς επειδή είναι τόσο περιοριστική σε επιλογές και πρόσληψης θρεπτικών συστατικών. Σημαντικό αποτελεί ότι προκαλεί μακροπρόθεσμα διαταραχές στη λειτουργία του οργανισμού λόγω έλλειψης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων.


Δίαιτα Dukan

Δημιουργήθηκε από τον Γάλλο γιατρό Πιέρ Ντουκάν, και έχει τέσσερις φάσεις για να χάσουμε κιλά: Είναι μια δίαιτα με πολλή πρωτεΐνη, λίγα λιπαρά και λίγους υδατάνθρακες. Επιτρέπονται 68 είδη πρωτεΐνης και 32 διαφορετικά λαχανικά, και όσο περνάνε οι φάσεις, προσθέτουμε περισσότερα φαγητά που μπορούμε να φάμε. Η δίαιτα Ντουκάν φαίνεται ότι λειτουργεί αρκετά στο να χάνουμε κιλά, αλλά δεν είναι μια δίαιτα που μπορεί να διατηρηθεί για καιρό, και αρκετοί ειδικοί την θεωρούν μπερδεμένη. Παρ' όλα αυτά, τη βλέπουμε να κερδίζει έδαφος και να γίνεται δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.

ความคิดเห็น


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page