top of page

Γράμμωση και καύση λίπους: Να φάω υδατάνθρακες ή όχι;

Στην προσπάθεια που κάνουν πολλοί για να αποκτήσουν ένα γραμμωμένο σώμα, ακολουθούν διάφορες δίαιτες και μπορεί να απομονώσουν εντελώς την πρόσληψη υδατανθράκων. Αθλητές και μοντέλα ακολουθούν πρωτεϊνικές δίαιτες με χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων στην προσπάθεια τους να χάσουν κιλά. Αυτό όμως που δεν προσδιορίζουν ποτέ είναι ότι οι υδατάνθρακες που καταναλώνουν είναι αργής απορρόφησης.

Υπάρχει μία πληθώρα βιβλίων που αναφέρονται στους υδατάνθρακες, όταν σχολιάζουν και επεξηγούν διάφορες δίαιτες. Όταν κάποιος κάνει δίαιτα είναι πολύ εύκολο να σταματήσει να τρώει τροφές που περιέχουν ένα θρεπτικό στοιχείο. Συνήθως δεν μπαίνει στον κόπο να ελέγχει τις ετικέτες των τροφών ή δεν γνωρίζει κιόλας. Πολύ απλά, περιορίζει τη πρόσληψη τροφών που πιθανόν να έτρωγε περισσότερο και, με αυτόν τον τρόπο, περιορίζει και τη πρόσληψη των θερμίδων με αποτέλεσμα να χάνει κιλά. Είναι πολύ εύκολο να πάρεις και δεύτερο πιάτο, όταν έχει τη δυνατότητα να φας ένα ιταλικό ριζότο με κρέμα γάλακτος παρά να παραγγείλεις ξανά στήθος κοτόπουλο με βραστά λαχανικά. Επίσης, λίγοι είναι εκείνοι που θα σταματήσουν να τρώνε μία μεγάλη πάστα των 800 θερμίδων. Συνήθως θα την φάνε όλη. Σπάνια όμως ακούς να λέει κάποιος ότι παράφαγε ψητό σολομό ή πολλά σκέτα μπιφτέκια.

Η πρόσληψη υδατανθράκων που αυξάνουν γρήγορα το ζάχαρο και τη ινσουλίνη στο αίμα (υψηλού γλυκαιμικού δείκτη) είναι αυτοί που παρέχουν στον οργανισμό γρήγορη και άμεση ενέργεια. Τέτοιοι υδατάνθρακες όμως εκτός από την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μειώνει τη δράση μίας άλλης ουσίας, της ευαίσθητης σε ορμόνες λιπάσης. Η ευαίσθητη σε ορμόνες λιπάση είναι η ουσία που διασπά το λίπος για να πάρουμε ενέργεια.


Άρα τι? Σταματάμε να τρώμε υδατάνθρακες? Φυσικά και όχι. Καλό θα είναι λοιπόν να συνεχίσει κανείς υδατάνθρακες που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.


Αν και οι φυτικές ίνες δεν βοηθούν τον οργανισμό να αποδώσει καλύτερα ενεργειακά βοηθούν όμως να είναι γεμάτη η διατροφή αφού απορροφούν 10 με 15 φορές περισσότερο νερό. Η λήψη φυτικών ινών μπορεί να μειώσει την απορρόφηση πολλών τοξικών ουσιών από τον οργανισμό. Οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες είναι οι πατάτες, τα δημητριακά, τα φασόλια και τα λαχανικά, δηλαδή όλες εκείνες οι τροφές που περιέχουν σε γενικές γραμμές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.

Γιατί όμως πρέπει να κάποιος να προτιμήσει τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη; Ο γλυκαιμικός δείκτης αξιολογεί το πόσο γρήγορα ανεβαίνουν τα επίπεδα γλυκόζης μετά την πρόσληψη τροφής. Οι τροφές που περιέχουν χαμηλό δείκτη εν αυξάνουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης. Άρα η λήψη τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση οξείδωσης των λιπών και κατ’ επέκταση τη μείωση του σωματικού λίπους.

Παρά τη γενική εντύπωση που επικρατεί στο ευρύ κοινό οι υδατάνθρακες δεν είναι τροφές που οδηγούν στη παχυσαρκία. Ωστόσο, η μορφή των υδατανθράκων που προσλαμβάνει κάποιος (σε συνδυασμό πάντα και με τον αριθμό των θερμίδων) μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Επομένως το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος είναι να επιλέγει τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και να μετράει τις μερίδες που τρώει.


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page