top of page

Γιατί τα γλυκά αποτελούν εξάρτηση;


Η γλυκόζη (ζάχαρη) αποτελεί βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού μας και κυρίως του εγκεφάλου.Παρ’ όλα όπως όλοι μας γνωρίζουμε μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά τοξική και να προκαλέσει καταστροφή σε αρτηρίες, όργανα και νεύρα. Άρα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μία ισορροπία γλυκόζης στο αίμα παρέχοντας αρκετή ενέργεια στα κύτταρά μας για να λειτουργούν φυσιολογικά χωρίς όμως να δημιουργεί προβλήματα.



Πώς δημιουργείται η εξάρτηση από τα γλυκά;

Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη χωνεύονται πολύ γρήγορα. Το αποτέλεσμα της γρήγορης χώνεψης είναι η ραγδαία αύξηση ζαχάρου του αίματος. Κατά την ραγδαία αύξηση του ζαχάρου στο αίμα ο οργανισμός αντί να εκκρίνει την Ινσουλίνη σε φυσιολογικές ποσότητες την εκκρίνει σε μεγάλες ποσότητες ώστε να υπάρχει η σωστή ισορροπία.

Αυτό σημαίνει συνεπάγεται στο εξής: Όσο πιο ραγδαία σε έναν υγιή οργανισμό αυξάνεται το ζάχαρο στο αίμα τόσο πιο γρήγορα θα στο ρίξει.


Η ραγδαία αύξηση του επιπέδου ζαχάρου του αίματος μπορεί να προκαλέσει υπερβολική έκκριση ινσουλίνης. Τότε, με τη σειρά τους τα επίπεδα ζαχάρου πέφτουν πολύ γρήγορα μέχρι που καταλήγουν να είναι υπερβολικά χαμηλά.


Το χαμηλό επίπεδο ζαχάρου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων κυρίως δυσάρεστα και έτσι ψάχνουμε κάτι για να μας ανεβάσει το ζάχαρο στο αίμα επίσης γρήγορα.Αναζητούμε την ευχαρίστηση, την τόνωση που νιώθει το σώμα μας, που και γρήγορα θα εξατμιστεί με αποτέλεσμα να την αναζητήσουμε γρήγορα πάλι με κάποιο άλλο γλυκό.


Η ζάχαρη γιαυτό και είναι εθιστική. Αποτελεί τη γρήγορη λύση να νιώσεις καλά, να τονωθεί ο οργανισμός, να ανέβει η ψυχολογία σου.


 

Ρώτα τον προσωπικό σου διατροφολόγο για τρόπους αντιμετώπισης της γλυκοεξάρτησης.

 
Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page