top of page

Καφές: Ωφέλιμος αλλά πότε;

Ο καφές είναι ένα πολύ δημοφιλές ρόφημα και έχει γίνει πλέον ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής. Μάλιστα ορισμένοι από εμάς έχουμε αντιληφθεί ότι σταδιακά οι ποσότητες καφέ που καταναλώνουμε έχουν αυξηθεί σημαντικά. Πολλοί νιώθουμε εξάρτηση και χωρίς καφέ δυσκολευόμαστε να αρχίσουμε τη μέρα μας.

Η καφεΐνη που περιέχεται μέσα στον καφέ, το τσάι και ορισμένα αναψυκτικά προκαλεί εθισμό. Αποτελεί διεγερτική ουσία με αποτέλεσμα να αυξάνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Σε χαμηλά επίπεδα μέσα στο αίμα έχει θετικά αποτελέσματα, σε ψηλότερα όμως έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Κλινικές έρευνες έδειξαν ότι η καφεΐνη μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο. Άτομα που υποβλήθηκαν σε τεστ μετά από τη λήψη ποσότητας καφεΐνης που κυμαινόταν από 220 έως 270 mg, έδειξαν βελτίωση της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών τους.

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σε εργαζόμενους, φάνηκε ότι το 93% πίνουν τουλάχιστον 1 ρόφημα που περιέχει καφεΐνη, το 76% τουλάχιστον 3 ή περισσότερα και το 6% λαμβάνουν 10 ή περισσότερα καφεϊνούχα ροφήματα την ημέρα.

Ως ημερήσια λήψη έχει υπολογιστεί 350 mg καφεΐνης. Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει περίπου 100 mg καφεΐνης.Ποιες είναι όμως οι αρνητικές επιδράσεις της καφεΐνης στον οργανισμό; Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει μείωση και διακοπές της συγκέντρωσης. Επίσης αυξάνει το επίπεδο στρες του ατόμου.Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από την καφεΐνη είναι η αφυδάτωση μέσω της αύξησης της εφίδρωσης ή και διούρησης. Ως αποτέλεσμα έχει συχνές επισκέψεις στη τουαλέτα άρα και διακοπή της συνεχής παραγωγικότητας στην εργασία.

Με όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω θα πρέπει να βρεις τις δικές σου ισορροπίες όσον αφορά την πρόσληψη καφεΐνης είτε μέσω του καφέ είτε άλλου ροφήματος που την περιλαμβάνει.


Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page