top of page

Κρεατίνη: Το ασφαλές και απαραίτητο συμπλήρωμα για υγεία

Εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν πολυβιταμίνες καθημερινά, παρά τα πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι δεν βελτιώνουν πολύ την υγεία. Οι περισσότεροι θα ήταν καλύτερα να παίρνουν μονοϋδρική κρεατίνη.Όλοι πρέπει να παίρνουν κρεατίνη, ακόμα κι αν ο στόχος τους δεν είναι να χτίσουν μυς και θα σας εξηγείσω ακριβώς γιατί το λέω αυτό.

Ναι, η κρεατίνη είναι ένα συμπλήρωμα υγείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι, περίπου το 69%, έχουν στην πραγματικότητα έλλειψη κρεατίνης (πηγή 1, πηγή 2). Ακόμα κι αν δεν γυμνάζονται, θα εξακολουθούσαν να ωφελούνται από τα συμπληρώματα κρεατίνης. Να γιατί.



1. Κρεατίνη και Μακροζωία

Υπάρχουν αρκετές γνωστές χημικές ενώσεις φιλικές προς τα μιτοχόνδρια. Μεταξύ αυτών είναι το συνένζυμο Q10, η ακετυλο-l-καρνιτίνη, το NAD και το PQQ. Όλα αυτά, σε έναν ή τον άλλο βαθμό, βοηθούν τα μιτοχόνδρια να παράγουν ATP.



Αυτό οδηγεί σε περισσότερη ενέργεια, αλλά δημιουργεί επίσης πιο "ευτυχισμένα" μιτοχόνδρια, των οποίων η συνολική υγεία καθορίζει όχι μόνο πόσο καιρό ζει και ευδοκιμεί ένα συγκεκριμένο κύτταρο, αλλά και πόσο ζει και ευδοκιμεί το όργανο στο οποίο ανήκει το κύτταρο. Παίρνετε αρκετά "δυστυχισμένα" και ανθυγιεινά μιτοχόνδρια και αρχίζετε να αντιμετωπίζετε ανεπάρκεια οργάνων. Εάν αποτύχουν αρκετά όργανα, πεθαίνεις...


Η κρεατίνη είναι επίσης ένα συμπλήρωμα που θρέφει τα μιτοχόνδρια. Στην πραγματικότητα, φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό από οποιοδήποτε από αυτά στην αύξηση των επιπέδων ATP.


2. Κρεατίνη και Λειτουργία της Καρδιάς

Η κρεατίνη οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή ATP, το ενεργειακό νόμισμα του σώματος. Τα καρδιακά κύτταρα είναι μεταξύ των τύπων κυττάρων που βασίζονται σε επαρκή επίπεδα ATP, αλλά αυτά τα επίπεδα είναι πάντα χαμηλά σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα ενέργειας και γρήγορη κούραση.


Αλλά όταν οι ερευνητές δίνουν κρεατίνη σε καρδιοπαθείς, αυτοί δυναμώνουν. Η ενέργειά τους αυξάνεται.


Αν και μελέτες δεν έχουν δείξει ότι η κρεατίνη επηρεάζει το κλάσμα εξώθησης (πόσο καλά αντλείται το αίμα από την καρδιά) των ασθενών, η κρεατίνη φαίνεται να είναι ένας φθηνός, εύκολος τρόπος για να βελτιώσετε τη ζωή των καρδιοπαθών και ίσως, ίσως, λίγο την ανθεκτικότητα της καρδιάς.


3. Κρεατίνη και Γήρανση

Η σαρκοπενία είναι η απώλεια μυϊκού ιστού, μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης. Οι μύες θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά κάποιο τρόπο "μαραίνονται" και η ικανότητα να κάνεις απλές εργασίες εξαφανίζεται. Κατά κάποιο τρόπο είναι σαν οι ηλικιωμένοι γίνονται πραγματικά βρέφη.


Η προπόνηση με αντιστάσεις είναι μια προφανής απάντηση, αλλά όπως μπορεί να επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε είχε ποτέ έναν ηλικιωμένο συγγενή, το να τον πείσεις να σηκώσει βάρη μετά από μια ζωή αδράνειας είναι πιθανό να συναντηθεί με την άρνηση της γιαγιάς να σου κάνει ολικής μακαρόνια με πέστο βασιλικού. Ωστόσο, μερικές μελέτες διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης από μόνη της – χωρίς προπόνηση με αντιστάσεις – ήταν αρκετή για να αντιστρέψει τη σαρκοπενία σε κάποιο βαθμό.


Προφανώς, αυτή η αναστροφή της μυϊκής απώλειας που προκαλείται από την κρεατίνη λειτούργησε πολύ καλύτερα όταν χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με προπόνηση αντίστασης, αλλά το γεγονός ότι λειτούργησε σε οποιοδήποτε βαθμό από μόνο του είναι αρκετά αξιοσημείωτο.


4. Κρεατίνη και Διάφορες Παθήσεις/Οφέλη

Η κρεατίνη μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με άσκηση. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει μια επίδραση καταμερισμού των θρεπτικών συστατικών, δηλαδή, μπορεί να βοηθήσει στην κατά προτίμηση αποθήκευση υδατανθράκων στους μυς σε αντίθεση με το λίπος.

  • Η κρεατίνη μπορεί να αυξήσει τον σχηματισμό οστεοβλαστών (κύτταρα που παράγουν οστά), που βοηθούν στον σχηματισμό οστών, στην επισκευή των οστών, ακόμη και στον σχηματισμό οστεοαρθρίτιδας.

  • Η κρεατίνη βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ για άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

  • Η κρεατίνη βοηθά τα άτομα με ινομυαλγία (που έχουν χρόνια χαμηλά επίπεδα φωσφορικής κρεατίνης και, ipso facto, χαμηλά επίπεδα ATP).

Τα χαμηλά επίπεδα κρεατίνης φαίνεται να παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη. Σε μια μελέτη, η κατάθλιψη ήταν 42% πιο διαδεδομένη στο χαμηλότερο τεταρτημόριο κατανάλωσης κρεατίνης (0 έως 0,26 γραμμάρια την ημέρα).

Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page