Ώριμη ή άγουρη; Ποιες οι διαφορές σε θρεπτικά συστατικά;
Ένα άρθρο που σκέφτομαι καιρό να γράψω αλλά έπρεπε πρώτα να κάνω μία έρευνα για να συλλέξω όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Το θέμα μας για σήμερα: "Ποια μπανάνα είναι πιο υγιεινή, η ώριμη ή η πράσινη μπανάνα". Η μπανάνα είναι ένα από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη προτίμηση και κατανάλωση σε όλο τον κόσμο. Ωραία γεύση, εύκολο σνακ αφού σε χορταίνει και φυσικά από άποψη κόστους βολική αφού είναι αρκετά οικονομική. Πολλοί άνθρωποι, κακώς, την έχουν αφαιρέσει από τη διατροφή τους επειδή πιστεύουν ότι παχαίνει.
Η μπανάνα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, γεγονός που την καθιστά μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές ενέργειας για το σώμα. Με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και φυτικές ίνες, χαμηλή σε λιπαρά και όπως όλοι ξέρουμε εξαιρετική πηγή σε κάλιο. Το κάλιο ενισχύει την αποβολή των υγρών που κατακρατούνται στο σώμα και είναι επίσης απαραίτητο για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η υπέρταση και οι ρευματικές παθήσεις. Η μπανάνα βελτιώνει την κυκλοφορία, προλαμβάνει τις μυϊκές κράμπες και βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης με βάση νέα έρευνα.
Είναι γνωστό ότι ο ώριμος καρπός αλλάζει τη περιεκτικότητα των θρεπτικών συστατικών του. Τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών στην μπανάνα αυξάνονται όταν γίνεται πιο κίτρινη.
Σε μία άλλη σπουδαία έρευνα που μπορείτε να δείτε εδώ μαθαίνουμε τα εξής: Όταν μια μπανάνα είναι εντελώς κίτρινη και έχει σκούρες κηλίδες, παράγει μια ουσία που ονομάζεται TNF (παράγοντας νέκρωσης όγκων), η οποία έχει την ικανότητα να πολεμά τα κακοήθη κύτταρα. Η μελέτη συμπέρανε ότι, όσο πιο ώριμη είναι η μπανάνα, τόσο πιο αποτελεσματική και πιο ωφέλιμη είναι για την καταπολέμηση του καρκίνου. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κίτρινες και ώριμες μπανάνες είναι οχτώ φορές πιο αποτελεσματικές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος συγκριτικά με όταν είναι πράσινες.
Στην έρευνα βρέθηκε πως και στις άγουρες μπανάνες υπάρχει επίσης ο παράγοντας TNF, σε πολύ μικρότερη δόση όμως οπότε δεν είναι τόσο αποτελεσματικός κατά των αφύσικων κυττάρων. Για την ακρίβεια, η ισχύς των προστατευτικών συστατικών της μπανάνας, καθώς και των αντιοξειδωτικών που περιέχει, αυξάνεται όσο περισσότερο ωριμάζει. Σημειώνεται πως το πείραμα που πραγματοποιήθηκε από τους Ιάπωνες επιστήμονες ασχολήθηκε με διάφορα ώριμα φρούτα, όπως μπανάνα, μήλο, σταφύλι, λωτός, αχλάδι, καρπούζι και ανανά. Όλα τα φρούτα συγκρίθηκαν με την μπανάνα και εκείνη έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Πότε δεν είναι καλό να τρώμε μπανάνες;
Οι ειδικοί συνιστούν την αφαίρεση της μπανάνας από τη διατροφή σας αν υποφέρετε από προβλήματα ηπατικής ή νεφρικής ανεπάρκειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερα να ρωτήσετε ένα γιατρό πριν φάτε μπανάνες.
Comments