Τα αντικαταθλιπτικά της φύσης
Η κατάθλιψη, όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε, δεν είναι απλά μία κακή φάση της ζωής μας, που νιώθουμε κάπως πεσμένοι. Αποτελεί μάστιγα στην εποχή μας. Μία λούμπα κατά κάποιο τρόπο που πέφτουμε μέσα. Άνθρωποι ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο να υποφέρουν από κατάθλιψη κάποια στιγμή στην ζωή τους επηρεάζοντας όχι μονάχα τα αισθήματά μας και τη συμπεριφορά μας αλλά ολόκληρη τη καθημερινότητα μας. Ταυτόχρονα, κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει επιπλέον διαταραχές ή ασθένειες.
Τα πιο κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι τα εξής:
Αισθήματα θλίψης και απόγνωσης
Ευερεθιστότητα, αισθήματα απογοήτευσης
Μειωμένο ενδιαφέρον για χόμπι και καθημερινές δραστηριότητες
Προβλήματα στον ύπνο (είτε αϋπνία, είτε υπερβολικός ύπνος)
Κόπωση
Αλλαγές στην όρεξη
Προβλήματα στη συγκέντρωση
Σκέψεις σχετικές με τον θάνατο ή την αυτοκτονία
Σωματικά συμπτώματα, όπως πόνος στην μέση και πονοκέφαλος.
Και ερχόμαστε στο σημείο που για άλλη μία φορά η φύση έχει τη λύση. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και στα παραμύθια η φύση ήταν πολλές φορές γιατρικό. Ματζούνια, ζωμοί, φίλτρα ή όπως τα αποκαλούμε στις μέρες μας, βότανα αποτελούν έναν εύκολο τρόπο ίασης και ανακούφισης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Βαλσαμόχορτο
Το ST John's wort, όπως ονομάζεται διαφορετικά, χρησιμοποιείται ευρέως ως θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης, και άλλων διαταραχών της διάθεσης, όπως το άγχος. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, και στην Ευρώπη πλέον χορηγείται μέσω συνταγής. Τα αποτελέσματά του έχουν επιβεβαιωθεί μέσα από κλινικές μελέτες. Οι ασθενείς που πάσχουν από διπολική διαταραχή δεν πρέπει να το καταναλώνουν, καθώς μπορεί να τους προκαλέσει μανιακό επεισόδιο.
Ginseng
Το ginseng χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην κινεζική ιατρική. Η χρήση του έχει συσχετιστεί με τη μείωση του στρες, αλλά και την αυξημένη συναισθηματική διαύγεια και ενέργεια. Συνεπώς, ίσως το ginseng να είναι πολύ καλή επιλογή για τους ασθενείς που τα συμπτώματα τους αφήνουν εξαντλημένους. Όπως και με το βαλσαμόχορτο, δεν ενδείκνυται για ασθενείς με διπολική διαταραχή, καθώς μπορεί να προκαλέσει μανία.
-HTP
Το συμπλήρωμα αυτό- 5-υδροξυτρυπτοφάνη- μπορεί να ρυθμίσει και να βελτιώσει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, του νευροδιαβιβαστή που επηρεάζει τη διάθεσή μας. Χορηγείται χωρίς συνταγή, αλλά απαιτούνται ακόμα περισσότερες έρευνες μέχρι να πούμε με σιγουριά ποια ακριβώς είναι η δράση του.
Μελισσόχορτο
Έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε νευρικές κρίσεις, νευρασθένειες, υστερίες. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας, έντονου στρες, έντασης και ευερεθιστότητας, ενώ μπορεί να βοηθήσει ακόμα και άτομα με κατάθλιψη, χάρη στις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες. Κλινικές μελέτες έδειξαν πως η δράση του αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στοροσμαρινικό οξύ που περιέχει το βοτανο. Πρόσφατη συστηματική έρευνα σε φοιτητές έδειξε πως η κατανάλωση Μελισσοχορτου μείωνε σημαντικά το stress κατά τη διάρκεια των εξετάσεων - οδηγώντας σε καλύτερη συγκέντρωση και επιδόσεις (για ως και 6 ώρες μετά τη κατανάλωση).
Βαλεριάνα
Με ήπια ηρεμιστική δράση βοηθά στην καταπολέμηση προβλημάτων που προκύπτουν από άγχος, κράμπες, τρέμουλο, υπερένταση & νευρικότητα. Η βαλεριάνα δρα ως υπναγωγός (χάρη στο ενεργό συστατικό βαλερενικό οξύ) καθώς έχει την ιδιότητα να ελαττώνει το χρόνο εισαγωγής στον ύπνο, έχει πολύτιμη δράση στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και προάγει τον φυσικό και ξεκούραστο ύπνο.
Δεντρολίβανο
Το δεντρολίβανο είναι ιδιαίτερα τονωτικό για την πνευματική λειτουργία αλλά και για το νευρικό σύστημα. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την πνευματική κόπωση και τα προβλήματα συγκέντρωσης αναζωογονώντας τον οργανισμό. Αποτελεί ιδανική λύση για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται άμεσα με την κατάθλιψη.
Πασιφλόρα
Η πασιφλόρα είναι ένα βότανο που δρα ευεργετικά ενάντια στην κατάθλιψη ανεβάζοντας την ψυχολογία σε πειρπτώσεις μελαγχολίας ή θλίψης ενώ βοηθάει και στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.
Comments