top of page

Διάσημες δίαιτες. Τα θετικά και τα αρνητικά τους.

Όλοι μας έχουμε έναν γνωστό που από μία δίαιτα έχασε πάρα πολλά κιλά, και έδειχνε αγνώριστος, απίστευτα όμορφος αλλά στην πορεία άλλαξαν τα πράγματα και τα πήρε πάλι πίσω...ή όπως πολλοί λένε δεν έκανε την συντήρηση ή την μετάβαση σε άλλη δίαιτα. Τι ακριβώς όμως ισχύει με τις διάσημες αυτές δίαιτες, ποια τα οφέλη και ποια τα μειονεκτήματα που πρέπει να γνωρίζουμε. Σας αναλύω 3 από τις πιο γνωστές δίαιτες.

Δίαιτα Atkins Τι είναι: Την έχει ιδρύσει ο καρδιολόγος Dr. Atkins, και σε αυτή τη δίαιτα κυριαρχούν κυρίως οι πρωτεΐνες ενώ περιορίζεις στο ελάχιστους υδατάνθρακες. Ουσιαστικά υπάρχουν δύο ειδών δίαιτες Atkins. H Atkins 20 που σου επιτρέπει την κατανάλωση συνολικά 20 «καθαρών υδατανθράκων» ενώ η Atkins 40 σε βάζει να τρως 40 «καθαρούς υδατάνθρακες» παρέχοντας ένα λίγο πιο ελεύθερο πρόγραμμα.

Τα υπέρ: Άμεση απώλεια κιλών σε υγρά και λίπος

Τα κατά: Το πρόβλημα με τη γρήγορη απώλεια βάρους από υγρά είναι ότι μπορείς εξίσου εύκολα να τα ξαναπάρεις .Επιπλέον, όταν εξαλείφεις οποιαδήποτε διατροφική ομάδα υπάρχει ο κίνδυνος να το παρακάνεις με κάποια από τις υπόλοιπες. (άρα δεν λαμβάνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά). Και καθώς όλες οι δίαιτες απώλειας βάρους λειτουργούν με την ίδια αρχή «θερμίδες που τρως – θερμίδες που καις» το βάρος σου τελικά παραμένει στάσιμο εκτός κι αν μειώσεις τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Περισσότερα πλεονεκτήματα στο πρόγραμμα Atkins 40 μπορείς να δει κάποιος, επειδή δίνει έμφαση στη χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων από επεξεργασμένες τροφές, ενώ ενθαρρύνει την κατανάλωση αμυλούχων λαχανικών και φρούτων.


Δίαιτα Ducan: Τι είναι: Πήρε το όνομά της από το Γάλλο γιατρό Pierre Dukan που είναι και ο δημιουργός της. Είναι μια δίαιτα που βασίζεται στην κατανάλωση πρωτεϊνών, άπαχων γαλακτοκομικών και μειωμένων υδατανθράκων. Αποτελείται κυρίως από 4 φάσεις εκ των οποίων η τελευταία είναι για συντήρηση των επιθυμητών κιλών.

Τα υπέρ: Άμεση απώλεια κιλών

Τα κατά: Το κύριο πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ότι το συκώτι και τα νεφρά επιβαρύνονται αρκετά γιατί αυτά είναι τα όργανα που πρέπει να επεξεργαστούν τα υποπροϊόντα της πρωτεΐνης με τον μεταβολισμό. Μία δίαιτα μόνο με πρωτεΐνες μπορεί να εμφανίσει αργότερα αύξηση της όρεξης, γαστρεντερικές διαταραχές, πονοκέφαλους, χαμηλή αρτηριακή πίεση, αδιαθεσία και υψηλή χοληστερίνη. Τέλος λόγω ότι τις μισές μέρες της φάσης απώλειας βάρους να είναι μόνο με πρωτεΐνη η έλλειψη λαχανικών προκαλεί σοβαρές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.

Weight Watchers Η δίαιτα Weight Watchers λειτουργεί με ένα σύστημα πόντων, όπου κάθε τροφή αξίζει διαφορετικό αριθμό. Το όριο πόντων που μπορείτε να καταναλώσετε καθημερινά έχει να κάνει με την υγεία σας και το πόσα κιλά θέλετε να χάσετε. Ένα πρόγραμμα διατροφής σε μορφή παιχνιδιού που σε κάνει να βλέπεις τη δίαιτα πιο ευχάριστα.

Τα υπέρ: Από τις λίγες δίαιτες που εστιάζει στην ποιότητα των τροφών και όχι στις θερμίδες. Έχει αργά αλλά σταθερά αποτελέσματα και σε μυεί σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.

Τα κατά: Η συγκεκριμένη δίαιτα δεν έχει κάποια αρνητικά. Για άτομα με μεταβολικές διαταραχές δεν ενδείκνυται.

Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page