Αγκινάρα για τα νεφρά συκώτι και την αρτηριοσκλήρυνση.


Η Αγκινάρα, έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως τρόφιμο και φάρμακο από τους πρώιμους ελληνορωμαϊκούς χρόνους. Στην αρχαία Ρώμη, τα φύλλα αγκινάρας χρησιμοποιούνταν ως διουρητικό και χωνευτικό φάρμακο ενώ ευρέως γνωστή ήταν και η χρήση της ως αφροδισιακό.

Εδώ και χρόνια η φαρμακοποιία χρησιμοποιεί τα φύλλα αγκινάρας για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών που προέρχονται από έλλειψη χολής, καθώς και για την τόνωση της όρεξης και της διούρησης.

Είναι γνωστό έπειτα ότι τα «πικρά» διεγείρουν την παραγωγή της χολής, αυξάνουν τη χολική διαλυτότητα και καθαρίζουν το ήπαρ από το συσσωρεμένο λίπος. Τα αποτελέσματα πολλών κλινικών ερευνών έδειξαν επίσης την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εκχυλισμάτων αγκινάρας στη θεραπεία των ηπατικών, των πεπτικών και χολικών δυσλειτουργιών και συμπτωμάτων.

Τα συστατικά της αγκινάρας (Αγγυνάρα) είναι χολαγωγά και διουρητικά. Έχουν ακόμη την εξαιρετική ιδιότητα να απομακρύνουν τη χοληστερίνη από το αίμα. Ως εξαιρετικό φάρμακο είναι κατά της αρτηριοσκλήρυνσης, της ανεπάρκειας συκωτιού ( τρία φλιτζάνια αφεψήματος αγκινάρας είναι σύντομο θεραπευτικό) και της οξείας και χρόνιας νεφρίτιδας. Και ακόμη κατά της τοξικής ανουρίας, κατά των κνησμών του δέρματος και κατά της ουρτικάριας.

Η αγκινάρα περιέχει βιταμίνες Α,Β, C και ασβέστιο, φώσφορο, κυναρίνη, σκυλομοζίδια, ινουλίνη, κυναροπηκτίνη, ταραξαστερόλη, φαινολικά οξέα (μέχρι 2%) και πτητικό έλαιο.


Αντενδείξεις: Τα φύλλα αγκινάρας αντενδείκνυται σε περιπτώσεις μπλοκαρίσματος των χολικών αγωγών και παρεμπόδιση του ειλεού ή του εντέρου οποιουδήποτε είδους. Σε περιπτώσεις χολόλιθων, ζητήστε τη συμβουλή ειδικού ιατρού. Το φύλλο αγκινάρας μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής σε ευαίσθητα άτομα.

Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις