top of page

Τροφές για άντρες: Καρπούζι

Το καρπούζι είναι ένα φρούτο το οποίο προέρχεται από τη νότια Αφρική ενώ εμφανίζεται και σε ιερογλυφικά σε πολλές τοιχογραφίες της Αιγύπτου από το 3000π.Χ. Ανήκει στην ίδια κατηγορία φρούτων με το αγγούρι το πεπόνι και την κολοκύθα ενώ η ελληνική λέξη του φρούτου είναι “υδροπέπων” και η λέξη “καρπούζι” προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική “karpuz”.

Ένα καρπούζι περιέχει ζάχαρη σε ποσοστό γύρω στο 6% και νερό κατά 91% ενώ έχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βιταμίνη C, Α, Β1, Β6, το μαγνήσιο, β-καροτένιο, κάλιο, και διαλυτές φυτικές ίνες. Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε, λυκοπένιο και γλουταθειόνη και κιτρουλίνη. Με την είσοδο της κιτρουλίνης στον οργανισμό μετατρέπεται στο αμινοξύ αργινίνη ένα αμινοξύ που διεγείρει την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης βοηθώντας έτσι στην αύξηση της μυϊκής μάζας . Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας βελτιώνοντας την παραγωγή και την κινητικότητα του σπέρματος. Αυξάνει παράλληλα την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, δημιουργώντας έτσι ποιοτικότερα πρηξίματα στους μυς δίνοντας την αίσθηση ενός παρατεταμένου μεταπροπονητικού πρηξίματος στους μυς που γύμνασες ενώ αυξάνεται και η αιμάτωση των γεννητικών οργάνων προσφέροντας "ποιοτικότερη" στύση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση σε ενήλικες με προ-υπέρταση ή υπέρταση στο στάδιο-1. μπορεί να τους βοηθήσει η κατάνάλωση καρπουζιού αφού έρευνες έχουν δείξει πως βελτιώνει την λειτουργία των αρτηριών. Τέλος, μην ξεχνάμε ότι μια διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.

Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page