Ανασφάλειες: Πώς θα τις ξεπεράσεις
Όλοι μας έχουμε στιγμές που μας κυριεύουν οι ανασφάλειες και ο κυρίως ο φόβος ότι θα χάσουμε τον έλεγχο.Έτσι με κάθε προσπάθεια προσπαθούμε να διατηρήσουμε τον έλεγχο. Όσο νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο όλα "καλά". Τι γίνεται όμως όταν χάνουμε τον έλεγχο; Αυτό το ψυχοφθόρο γαϊτανάκι. Τη μία στιγμή έτσι την άλλη αλλιώς. Παρακάτω σου παραθέτω μερικούς τρόπους για να ξεπεράσεις τις ανασφάλειες σου. Να αναφέρω ότι απλά είναι ενδεικτικοί και κάθε περίπτωση χρίζει διαφορετικής αντιμετώπισης αλλά πιστεύω ότι αξίζει να αναφέρουμε κάποια βασικά πράγματα.
Αυτοπαραδοχή: Το να παραδεχτείς ότι νιώθεις ανασφάλεια, ότι φοβάσαι, ότι υπάρχουν φορές που φοβάσαι, που αισθάνεσαι μόνος ή μόνη, ότι αισθάνεσαι αδύναμος. Χτίσε μία ειλικρινή σχέση με τον εαυτό σου. Το πρώτο άτομο που δεν πρέπει να λες ψέματα. Ο εαυτό σου.Να είσαι ειλικρινείς ακόμη και τις στιγμές που η αλήθεια και η πραγματικότητα μας στεναχωρεί και μας κάνει να νιώθουμε ευάλωτοι.
Ανέλαβε την ευθύνη: Αποδέξου την ευθύνη για τα προβλήματα σου για να μπορέσεις να τα λύσεις. Πάντα υπάρχει και δικό μας φταίξιμο σε κάθε κατάσταση. Στις μέρες μας οι άνθρωποι σήμερα ζουν με την ψευδαίσθηση ότι δεν είναι υπεύθυνοι γι αυτά που νιώθουν, σκέφτονται ή τους συμβαίνουν, ενώ συχνά παίρνουν πάνω τους την «ευθύνη» για την ευτυχία ή τη δυστυχία των άλλων. Έτσι είναι ανασφαλείς και δυστυχισμένοι. Το σίγουρο είναι ότι κάθε άτομο είναι προσωπικά υπεύθυνο για την ευτυχία και τη δυστυχία του.
Αντιμετώπιση των φόβων του να πάρεις ρίσκο: Το θάρρος στη ζωή αποκτιέται. Στο ξαναγράφω για να το διαβάσεις πάλι.Το θάρρος στη ζωή ΑΠΟΚΤΙΕΤΑΙ. Μέσα από συνεχείς προσπάθειες καλλιεργώντας έτσι τη συνήθεια ν΄αρνείται κανείς ν΄αφήνει το φόβο να του καθορίζει τις πράξεις. Μαθαίνοντας να διακινδυνεύει να ζει με ανασφάλεια, ν΄αντέχει τις στερήσεις, μαθαίνοντας να κερδίζει αλλά και να χάνει στο παιχνίδι της ζωής. Να μπορεί να ρισκάρει να μπορεί να μπει μπροστά και να πει: « Όχι ,πρέπει ν΄ αλλάξω τα πράγματα αλλιώς θα καταστραφώ». Να διακινδυνεύσει να χάσει τα κεκτημένα ή τα δεδομένα, την ιδέα που έχουν οι άλλοι γι αυτόν ,να διακινδυνεύσει να εμπιστευτεί τους άλλους, να εκφράσει τη συναισθήματα του, να είναι διαφορετικός από τους άλλους, κρατώντας τα ιδανικά του, τις αξίες του και τα πιστεύω του.
Η σημασία της συνεχούς μάθησης: Η μάθηση είναι συγκλονιστικό πράγμα γιατί κάθε φορά που μαθαίνεις κάτι, γίνεσαι κάτι καινούργιο. Δεν μπορούμε να μάθουμε κάτι χωρίς ν αναπροσαρμόσουμε τον εαυτό μας πάνω στα νέα πράγματα που έχουμε μάθει. Έτσι και όπως όλα τα πράγματα και η ασφάλεια μαθαίνεται. Με συνεχή προσπάθεια και βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος ν΄αντιμετωπίζει τις φοβίες και τις ανασφάλειες του. Βήμα-βήμα!
Η σημασία της ανεξαρτησίας και της πρωτοβουλίας: Σήμερα έχουμε γίνει παρατηρητές των φαινομένων, ενώ οι περισσότεροι τομείς της ζωής έχουν ανάγκη από ενεργητικούς ρόλους. Έτσι υπάρχουν εκατομμύρια θεατές αλλά λείπουν οι ηθοποιοί. Είναι σημαντικό στο δρόμο προς την ασφάλεια να γίνεις ο πρωταγωνιστής της ζωής σου, να στέκεσαι στα δικά σου πόδια να αντιμετωπίζεις μόνος σου τα προβλήματα σου και να μην εξαρτάσαι από τους άλλους (οικονομικά και συναισθηματικά)
Αποτελεί αναγκαίο να μάθεις να εμπιστεύεσαι τους άλλους ,όπως αυτοί πραγματικά είναι. Όχι να θέλει να τους ικανοποιήσεις ή να ικανοποιηθείς από αυτούς. Να μάθει σε μία ανώτερη αγάπη που είναι η αγάπη χωρίς προσκολλήσεις και όρους. Χρειάζεται μία πειθαρχία και έλεγχος των συγκινήσεων. Εδώ δεν μιλάνε για ψυχρότητα ή να προσπαθείς να καταστέλλεις τα συναισθήματα σου. Ούτε στο άλλο άκρο την απομάκρυνση από τον κόσμο. Μιλάμε για την αυθεντική έκφραση των συναισθημάτων. Ενεργητικό ενδιαφέρον, αν μπορούσαμε να το πούμε, προς τους άλλους.