top of page

Χτίσε σώμα...τρώγοντας παντζάρι.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πολλές έρευνες που υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν νιτρικά άλατα και η κατανάλωση παντζαριού αυξάνουν την απόδοση κατά την άσκηση. Το παντζάρι εκτός από τα νιτρικά άλατα περιέχει και αρκετά άλλα συστατικά που αυξάνουν την απόδοση, καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες κερσετίνη και ρεσβερατρόλη, καθώς και το αμινοξύ βεταΐνη. Μελέτες έχουν υποδείξει ότι βεταΐνη αυξάνει τη μυική αντοχή, τη δύναμη και την ισχύ που παράγουν οι μύες.

Παρ' όλα αυτά, τα αποτελέσματα από αρκετές έρευνες δείχνουν ότι η κύρια αίτια για τις ωφέλιμες ιδιότητες του παντζαριού είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε νιτρικά άλατα. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το πώς τα νιτρικά άλατα που προέρχονται από το χυμό του παντζαριού μπορούν να αυξήσουν τις επιδόσεις. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί τα νιτρικά άλατα έχουν αγγειοδιασταλτική δράση και αυξάνουν την ικανότητα του οργανισμού να τροφοδοτεί τα κύτταρα με θρεπτικά συστατικά. Η αύξηση της ροής του αίματος επιφέρει καλύτερη αιμάτωση στους μύες και είναι αυτό που λένε και οι γυμναστηριακοί, καλύτερα μυϊκά πρηξίματα.

Άρα είτε μέσω από μία πλούσιας σαλάτας με παντζάρια και παντζαρόφυλλα είτε από το χυμό τους μπορείς να επωφεληθείς το ίδιο και να αντικαταστήσεις τα προεξασκητικά συμπληρώματα που τυχόν παίρνεις.

Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page