top of page

Πώς τα χόμπι επηρεάζουν την ευτυχία μας

Ψάχνοντας στο Google να βρω την ορολογία της έννοιας χόμπι έπεσα σε διάφορες σελίδες και όλες έγραφαν την ίδια ερμηνεία. «ευχάριστη ερασιτεχνική δραστηριότητα» . Έτσι απλά. Συνεχίζω το ψάξιμο σε πιο ερασιτεχνικές σελίδες. Το ίδιο. Δίχως καμία ανάλυση. Ξερά και λιτά «ευχάριστη δραστηριότητα». Απογοητεύτηκα. Την δουλειά μου την αγαπάω και μου αρέσει. Το να βλέπω ανθρώπους να αλλάζουν τρόπο ζωής, να σφύζουν από υγεία, να χαίρονται που κατάφερα και πραγματοποίησαν τους στόχους τους. Αυτό είναι κάτι που με γεμίζει απίστευτη χαρά και ικανοποίηση. Είναι χόμπι όμως?

Σε ένα βιβλίο είχα διαβάσει κάτι που το θυμάμαι χαρακτηριστικά «όταν μία ασχολία δεν επιβαρύνεται από άγχος και είναι κάτι με την οποία παθιάζεστε και θέλετε να αφιερωθείτε ολόψυχα, τότε αυτή είναι η ασχολία που θα σας κάνει ευτυχισμένους». Αυτό είναι χόμπι.

 

Όσο και αν μου αρέσει η δουλειάς μου δεν εμπίπτει στη κατηγορία χόμπι.

 

Όσοι έχουν χόμπι είτε αυτό να παίζουν κιθάρα είτε το πλέξιμο, είτε το Kick boxing είναι πιο ευτυχισμένοι, καθώς αφιερώνοντας έτσι χρόνο στο χόμπι τους, επενδύουν στον εαυτό τους και στις ικανότητες τους. Αναγνωρίζουν οι ίδιοι τις δυνάμεις τους, χωρίς να περιμένουν την επιβεβαίωση.

Τα τελευταία χρόνια, φορτιζόμαστε ολοένα και περισσότερο με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, με αποτέλεσμα να αναζητούμε μία διέξοδο. Να αποβάλλουμε το άγχος μας και τις ανησυχίες που μας κατακλύζουν. Το στρες ουσιαστικά αν και αποτελεί έναν μηχανισμός άμυνας του οργανισμού μας είναι «ωφέλιμο» όταν διαρκεί όσο χρειάζεται. Όταν όμως η πίεση υπερβαίνει τις αντοχές μας, τότε το στρες παύει να ωφελεί τον οργανισμό μας και μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την υγεία μας.

Καταλαβαίνουμε οπότε πόσο σπουδαίο είναι να κάνουμε πράγματα που μας χαροποιούνε και μας χαλαρώνουν. Πολλοί φέρνουν ως δικαιολογία ότι δεν έχουν την οικονομική άνεση να έχουν χόμπι. Σαφώς η ιστιοπλοΐα ή η ιππασία απαιτούν μία οικονομική άνεση αλλά δεν χρειάζεται να δίνεις κάθε μήνα τόσα λεφτά για μία ασχολία η οποία θα σου δίνει χαρά. Αθλήματα ή δραστηριότητες οι οποίες δεν κοστίζουν μπορούν επίσης να σου χαρίσουν νέες γνώσεις ίσως και πιο σφαιρικές ανοίγοντας σου το μυαλό σε νέα πράγματα νέες εμπειρίες, αναπτύσσοντας την δημιουργικότητα σου και τη φαντασία, δίνοντας μας έμπνευση για νέες ιδέες. Χαλαρώνοντας και περνώντας χρόνο ποιοτικό με τον εαυτό σου μαθαίνεις έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου αλλά γνωρίζεις πραγματικά τα όρια σου, τα θέλω σου και άλλους τρόπους για να είσαι χαρούμενος.

Εν τέλει οι ασχολίες- χόμπι έχουν στόχο εκτός από το να σε κάνουν χαρούμενο και ευτυχισμένο, να εξελίσσεις τον ίδιο σου τον εαυτό.

 

Τι καλύτερο από το να εξελίσσεσαι και να διασκεδάζεις παράλληλα.

 
Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page