top of page

Δεν κοιμάσαι καλά; Μήπως η τεστοστερόνη σου είναι χαμηλή;

Οι διαταραχές στον ύπνο ενδεχομένως να ευνοούν την κοιλιακή παχυσαρκία, τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, το άγχος και τις καρδιακές αρρυθμίες. Πολλές μελέτες έδειξαν ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες συνδέονται με λίγες ώρες ύπνου. Οι άντρες με τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είχαν μικρότερες περιόδους φάσης 3 και 4 που είναι και οι φάσεις του πιο βαθύ ύπνου. Τα στάδια βαθύ ύπνου απουσίασαν εντελώς σε μερικούς άντρες ηλικίας άνω των 60 χρόνων με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η στέρηση ύπνου κατά τη διάρκεια της πρώτης φάση του ύπνου είχε μικρή επίδραση στη τεστοστερόνη. Αντίθετα όμως η στέρηση ύπνου στις μετέπειτα φάσεις προκάλεσε αξιοσημείωτες μειώσεις στα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η τεστοστερόνη είναι σημαντική για τον συγχρονισμό της εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά τον ύπνο. Τα χαμηλά επίπεδα της διαταράσσουν σοβαρές λειτουργίες του εγκεφάλου, επηρεάζουν τον ύπνο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να διευκρινιστεί ο ρόλος της στη μνήμη και στη συγκέντρωση του νου όπως και στις συναισθηματικές μεταπτώσεις.

Μία ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση μπορεί να επηρεάσει δραματικά στην αύξηση της τεστοστερόνης. Σημάδια που υποδουλώνουν ότι ένας άντρας έχει χαμηλή τεστοστερόνη είναι η μειωμένη ερωτική διάθεση ή δυσκολία στη στύση, απώλεια μυϊκής μάζας, κόπωση και μειωμένα επίπεδα ενέργειας, συσσωρευμένο κοιλιακό λίπος, οστά εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα, απώλεια μαλλιών, και διαταραχές ύπνου και λήθαργος.

Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page