top of page

Η σημασία της διατροφής στην παιδική ηλικία

Η σωστή διατροφή κατά την παιδική ηλικία αποτελεί την βάση για την ανάπτυξη ενός υγιούς οργανισμού. Η κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία θα δομήσουν ένα γερό ανοσοποιητικό, νευρικό, και μυοσκελετικό σύστημα. Οι ανάγκες αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και μην ξεχνάμε και τον παράγοντα της κληρονομικότητας που από μικρό θα πρέπει να χτίσει υγιεινές συνήθειες.

Πώς να χτίσετε καλές συνήθειες

1. Οι «κακές συνήθειες» στην οικογένεια. Τα παιδιά μιμούνται τις συνήθειες των γονιών αντιγράφοντας φράσεις τους και συνήθειες τους.Μιμούνται αυτό που βλέπουν. Άρα οι γονείς είναι τα σημαντικότερα πρότυπα για τις διατροφικές επιλογές των παιδιών. Όσο όμως είναι οι γονείς υπεύθυνοι για τις υγιεινές συνήθειες των παιδιών άλλο τόσο ευθύνονται και για τις «ανθυγιεινές» τους επιλογές. Η μη υιοθέτηση της συνήθειας του πρωινού γεύματος ή ενθάρρυνση για κατανάλωση τροφής, όταν ένα παιδί είναι χαρούμενο ή λυπημένο είναι μερικές από αυτές. Μία σωστή προσέγγιση είναι η εστίαση στο ότι το ισορροπημένο γεύμα θα του δώσει δύναμη για να τρέξει να έχει ενέργεια και να είναι συγκεντρωμένος στο σχολείο για είναι πολύ καλός μαθητής. Όπως λένε και στο μάρκετινγκ το σωστό πλασάρισμα ενός προϊόντος ανεβάζει τις πωλήσεις.

2.Φίλοι και συγγενείς και ιδιαίτερα οι παππούδες (κατοχικό σύνδρομο) παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή των παιδιών. Η προτροπή για κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων φαγητού με τη δικαιολογία «είναι στην ανάπτυξη» ή οι επιλογές για σνακ (γλυκά και τροφές με υδρογονομένα λιπαρά) για να κάνουν το χατίρι ή να κερδίσουν την αγάπη τους είναι μερικές λανθασμένες κινήσεις που σίγουρα μόνο καλή συνήθεια δεν αποτελούν. Η ενημέρωση από τους γονείς προς το περιβάλλον τους για τον τρόπο διατροφής των παιδιών τους πρέπει να είναι ξεκάθαρη και απόλυτη.


3. Μην τα αφήνετε να τσιμπολογούν τροφές με κενές θερμίδες. Έχετε πάντα έτοιμα υγιεινά σνακ και προσφέρετε τους ανάμεσα στα κυρίως γεύματα. Προτιμήστε φρέσκα ή αποξεραμένα φρούτα, λαχανικά ή ακόμα και ξηρούς καρπούς. Εναλλάσσετε τα συχνά έτσι ώστε να γεύονται περισσότερες γεύσεις και να λαμβάνουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά από το καθένα.



4.Μην υποχωρείτε στην επιμονή των παιδιών για γλυκό ή πρόχειρο φαγητό. Δεν αποτελεί ανάγκη η κατανάλωση τροφίμων ή ροφημάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή πλούσια σε κακά λιπαρά. Μην ξεχνάς ότι η ζάχαρη προκαλεί εθισμό. Όσο άσχημο είναι να βλέπεις την φατσούλα τους στεναχωρημένη και απογοητευμένη μην ενδώσεις γιατί θα νομίζουν ότι απλά θα πρέπει να παρακαλάνε περισσότερο για να το κερδίσουν.

5. Μην πιέζεις το παιδί να τρώει περισσότερο ή να καταναλώσει φαγητό, όταν δεν θέλει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα και θα πρέπει να διευκρινιστεί. ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΕ ΤΡΟΦΗ. Δεν αποτελεί τιμωρία του. Και δεν είναι ανταμοιβή.


 

Γνωρίζεις ότι στην Ε.Ε. το 38% του συνόλου των παιδιών είναι υπέρβαρα; Η παχυσαρκία αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς στα στην παιδική και εφηβική ηλικία. Η πιο κοινή αιτία είναι τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και οι κακές διατροφικές συνήθειες. Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον και είναι στο χέρι μας να τα γαλουχήσουμε να διαμορφώσουν μια καλή ζωή.

 

Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page