top of page

Νηστεία και διατροφή. Χάσε λίπος όχι μυς.

Η Μ.εβδομάδα ξεκίνησε και ήδη ανησυχούμε τι θα φάμε. Κρέας τυροκομικά, και γαλακτοκομικά απαγορευμένα.Ελαχιστοποιούνται οι πηγές πρωτεΐνης,σιδήρου και ασβεστίου και πολλών βιταμινών. Ελαχιστοποιούνται όμως και οι επιλογές για να φάμε ένα χορτάτο γεύμα ή σνακ. Έτσι θα σας προτείνω μερικούς βασικούς συνδυασμούς τροφίμων-σνακ για να είστε χορτάτοι αλλά και να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά τους.

Σόγια ένα τα πιο παρεξηγημένα φυτά.Πλούσιο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και θειαμίνη. Μπορείς εύκολα να το μαγειρέψεις φτιάχνοντας με τον κιμά του μπιφτέκια ή ως συνοδευτική σάλτσα για μακαρόνια και ρύζι. Δεύτερη επιλογή μπορείς να την εντάξεις ως πρωινό με βρώμη μερικά φρούτα και γάλα σόγιας. Πλήρες γεύμα που σε κρατάει αρκετές ώρες δίχως να πεινάσεις. Να τονίσω εδώ ότι η κατανάλωση σόγιας ΔΕΝ προκαλεί καρκίνο. Είναι γεγονός ότι κάποιες μορφές καρκίνου του στήθους αναπτύσσονται με την παρουσία οιστρογόνων και είναι επίσης γεγονός ότι η σόγια μπορεί να λειτουργήσει ως οιστρογόνο. Δεν υπάρχει όμως καμία επιστημονική σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης σόγιας και της εμφάνισης καρκίνου.

Προσοχή στα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για υποθυρεοειδισμό καθώς επηρεάζει στην απορρόφηση τους.


Ταχίνι ή αλλιώς σησαμοπολτός αποτελεί εξαιρετική πηγή χαλκού και λυσίνης, καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών. Κατανάλωσε το ως πρωινό αλείφοντας μία φέτα ψωμί ολικής μαζί με μέλι. Οι φυτικές ίνες θα σε κρατήσουν χορτάτο. Το ταχίνι με την μορφή του χούμους μπορεί να σου δώσει μία ξεχωριστή γεύση και ως συνοδευτικό στο κυρίως σου γεύμα.



Ο συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών και συγκεκριμένα του ρυζιού, αυξάνει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης και την κάνει ισάξια με αυτή της ζωικής. Θυμήσου το την επόμενη φορά που θα ετοιμάσεις ρεβίθια ή φασόλια να προσθέσεις και μία κούπα ρύζι.


Θαλασσινά: Όλα τα θαλασσινά-μαλάκια είναι πλούσια σε βιταμίνες,μέταλλα και με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Καλή πηγή πρωτεΐνης και Ω3 λιπαρών. Σημαντική η κατανάλωση της λόγω του ότι ειδικά στη νηστεία του Πάσχα δεν επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού εκτός από συγκεκριμένες μέρες.

















Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page