Οικονομική κρίση. Παχαίνουμε ή αδυνατίζουμε;
"Θα πεινάσουμε" , "θα πούμε το ψωμί ψωμάκι" είναι μερικές από τις εκατοντάδες φράσεις που ακούμε σε συζητήσεις περί οικονομικής κρίσης και το πώς και πόσο θα επηρεάσει τη ζωής μας και τη διατροφή μας καθώς οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ως αυτονόητο την αύξηση των κρουσμάτων υποσιτισμού ενώ οι γαστρονομικές απολαύσεις μαζί με το σωματικό μας βάρος θα μειωθεί ασιθητά.
Ωστόσο νέες επιστημονικές μελέτες έρχονται να μας δώσουν την πραγματική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο. Όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση και μειώνεται το εισόδημα τόσο αυξάνεται το μέσο σωματικό βάρος των ενηλίκων. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πλέον ότι η παχυσαρκία τείνει να εμφανίζεται περισσότερο σε άτομα με χαμηλή κοινωνικό ή οικονομικό προφίλ.
Σύμφωνα με μία έρευνα που έχει κάνει η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας δείχνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων οδηγούν σε αλλαγές τόσο στην ποσότητα, όσο και στo είδος των τροφίμων που αγοράζονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για να τα βγάλουν πέρα τα νοικοκυριά προβαίνουν σε υποκατάσταση των ακριβότερων τροφίμων, με άλλα τρόφιμα φθηνότερα,χαμηλότερης διατροφικής αξίας και πολλές φορές κακής ποιότητας.Ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν μπορεί να «αντέξει» το ψάρι, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, με αποτέλεσμα να επιλέγονται λιγότερο θρεπτικές ομάδες τροφίμων. Στον αντίποδα, ως φθηνότερη επιλογή, βρίσκεται το πρόχειρο και γρήγορο φαγητό (fast food), το οποίο «κρύβει» περισσότερα και κακής ποιότητας λιπαρά, αλάτι και φυσικά, πολλές θερμίδες.Η κατανάλωση φθηνού και υψηλής θερμιδικής αξίας φαγητού προωθεί την αύξηση του σωματικού βάρους και αργότερα σε παχυσαρκία.
Ο αυξημένος λιπώδης ιστός στα παχύσαρκα άτομα εμπλέκεται με μηχανισμούς που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνου και άλλων νοσημάτων. Ιδιαίτερα, όταν η μη ισορροπημένη διατροφή συνδυάζεται και με έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, ο κίνδυνος για την εμφάνιση των παραπάνω νοσημάτων πολλαπλασιάζεται. Σε αυτό το σημείο εμπλέκεται, σαφώς, και η οικονομική κρίση, καθώς δυσκολεύει τη δυνατότητα για κινητική άσκηση (πρόσβαση σε γυμναστήρια, κολυμβητήρια, κ.ά.), ενώ προωθεί την επιλογή της καθιστικής και φθηνής αναψυχής (τηλεόραση, χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, κ.ά.).
Άρα από όλα αυτά συμπεραίνουμε ότι σε μία παρατεταμένη οικονομική κρίση δίχως να γνωρίζουμε το τέλος της παρατηρούνται αρνητικές επιδράσεις στις συνήθειες διατροφής και άσκησης με αντίκτυπο έχουν την υγεία και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.